Skip to content

Rödin och Saarenpää inför fredagens match mot Gais

Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN /

Under långfredagen är det dags för revansch efter att hemmapremiären på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen i lördags slutade med en tung förlust. Nu vill mittbacken Pontus Rödin se att laget i fredagens bortamatch mot Gais hittar tillbaka till det vägvinnande spel man visat upp tidigare under våren.

-Jag vill att vi håller oss till hur vi spelade under försäsongen, och att vi försöker utnyttja deras svagheter och de ytor de öppnar upp i presspelet.

Brages chefstränare Klebér Saarenpää säger att reaktionen efter premiärförlusten var som efter vilken förlust som helst, och att man har analyserat VSK-matchen och vet vad som gäller.

-Det har varit ”business as usual”. Vi analyserade matchen mot Västerås och har gått vidare från den.

I premiären tvingades lagkaptenen och mittbacken Alexander Zetterström kliva av i andra halvlek på grund av skada, men Rödin menade att det kändes tryggt även när Eirik Asante Gayi byttes in på mittbackspositionen.

-Det kändes stabilt större delen av matchen, säger Pontus Rödin som tyckte laget gjorde en solid prestation förutom vid baklängesmålen.

– De (Västerås) kom runt på kanterna båda gångerna, nästan likadant, och gjorde mål, och det är något vi får täppa till i matchen mot Gais. Men annars kändes det stabilt.

Även om Rödin har sina främsta egenskaper i försvarsspelet, är det inte sällan han också följer med i offensiven, och då inte enbart på fasta situationer. Mot Västerås kom han till ett bra läge i andra halvleken men utan att hitta rätt. Kanske årets första mål kommer på fredag.

-Ibland blir det en stor yta jag kan kliva upp i, jag får mycket hjälp av lagkamraterna som kommer och hjälper mig och vill ha boll. Så det känns tryggt och jag vågar ta fram bollen mer.

Vad förväntar ni er för matchbild mot Gais?

-Vi förväntar oss en tuff match. Gais är ett spelande lag och de är bra på att spela fotboll. Men det är vi också. Det kommer att bli ett krig där ute vem som ska behålla bollen, och därefter kommer chanserna. Jag tror det inte blir lika fysiskt som i matchen mot Västerås kanske, som spelar ”man man” över hela planen. Men så klart kommer det att bli en hård match. De har lite större spelare än vad VSK har, så det kommer bli en kamp.

Saarenpää fyller på att det är en motståndare i harmoni, som på försäsongen vunnit åtta av nio matcher, och ifjol vann Ettan Södra på 70 poäng, sex före tvåan Falkenberg.

-De kommer från ett år i division 1 där de fått vinna en massa matcher. Att få vinna en serie är viktigt för en klubb, supportrar och ledare. Och spelarna har bra självförtroende och sedan har de också gjort en bra försäsong. De fick också en poäng borta i premiären efter en lång bortaresa. Sedan ser de nog fram emot att spela hemma inför sina supportrar. Go:et och drivet de har i föreningen är deras stora styrka just nu.

Som brukligt när det är matcher i Sydsverige, är det resa ner dagen före, för att komma så utvilad som möjligt till matchstart. Pontus Rödin beskriver förberedelserna dagen innan match:

-Det var en lugn träning idag (torsdag), och vi gick igenom fasta situationer. Sedan tog vi bussen ner till Göteborg direkt efter.

Klebér Saarenpää säger att laget kommer förhålla sig till sitt grundspel och sedan försöka straffa Gais i förhållande till hur de vill spela.

-Vi har vår egen grund och har gjort en analys på Gais, som vi har gått igenom videomässigt, säger han och utvecklar det hela: 

-Vi har tränat på vad vi behöver göra rent offensivt, vilka ytor vi vill åt och vad vi ska förhålla oss till. Även defensivt hur de gör och hur deras spel är. 

Hur har träningsveckan sett ut?

– Som vanligt. Inga stora förändringar utan det har varit fokuserat på att göra saker och ting lite bättre. Det gäller att vara förberedda och inte lämna något åt slumpen.

Mittbacken Alexander Zetterström som tvingades kliva av senast mot Västerås är tillbaka i 18-mannatruppen. Däremot är anfallaren Douglas Karlberg och mittfältaren Emil Tot Wikström uppsatta på skadelistan.

Fira långfredagen på bästa sätt med matchstart kl.15:05. Är du inte på plats sänds matchen på Discovery+. Våra vänner Pitcher’s i Borlänge visar även matchen och erbjuder dig med säsongskort på Vallen 2023 15% på notan.

Fem punkter inför GAIS:

  • De fem senaste bortamatcherna mot Gais, har vi vunnit tre och spelat oavgjort i två.
  • Julius Lindberg gjorde Gais mål, när ”makrillarna” i premiären kryssade (1-1) borta mot Östersunds FK.
  • Vi klarade oss från några varningar i premiären mot Västerås SK.
  • Gais har tvingas flytta matchen från Gamla Ullevi till Bravida Arena. GotEvent har meddelat att gräsmattan inte håller för samtliga hyresgäster så här tidigt på säsongen där IFK Göteborg och damlandslaget har ”förtur”.
  • Senast lagen möttes på just Bravida Arena var i april 2019, då gick Brage segrande ur matchen med 3-0.

Text: Per Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.