Så gick snacket efter segern mot Dalkurd

Det blev en jätterysare i mötet med Dalkurd på Studenternas under fredagkvällen. Länge såg det ut att vi ”bara” skulle få med oss en poäng hem till Borlänge. Men på övertid kunde Shokdran Maholli, som gjorde sin första match sedan hösten 2021, göra 2-1 på tilläggstid.

-Vi börjar starkt och har mycket possession, utan att skapa något. Sedan jämnar matchen ut sig, innan vi får ett 1-0 mål, där Seth stänker dit den. Vi blir lite nervösa när vi har en 1-0-ledning, och de får en del farliga lägen. Sedan står det och väger, och de (Dalkurd) kan ta tre poäng, säger Maholli som i stället för ett hemmamål fick komma in och bli matchhjälte.

-Det är vi som får tre poäng, och det är kul att avgöra, säger ”Shkod” som har för vana att komma in och göra mål.

-Jag avgjorde också mot GAIS borta, och i min senaste match jag gjorde i oktober mot Akro (Akropolis) så gjorde jag mål. Det är tio månader sedan jag spelade mina senaste minuter. Skönt hoppa in och hjälpa laget, vi behöver alla poäng nu.

Berätta om målet?

-Det var en hörna, och jag går mot bortre stolpen, den skarvas ut till mig, så jag tar in bollen. Min första tanke var att chippa in den mot bortre, men med instinkt, forward som jag är, skjuter jag längs marken och den går in.

Domaren lade efter målet på två extra minuter på den tidigare sju minuter långa tilläggstiden. Hemmalaget lyckades inte mobilisera kraft för få till en slutforcering så vi kunde ganska enkelt bevaka ledningen.

-Det var tryggt i slutet. Vi är starka där bak. Vi får fast bollen, och får lite inkast. Tiden går, och de är ofarliga i slutet.

Brageanfallaren har haft många skador de senaste åren, men kan börja se ett ljus i tunneln.

Hur känns kroppen?

-Jag har kämpat länge för det här. Jag är inte helt hundra, med flåset och rytmen, Man får ta det lite lugnt i början, och sakta in i matchandet. Kroppen känns okej, men jag kan inte träna dagligen.

-Jag har kommit tillbaka från en hälseneskada. Sedan när jag blev frisk från det, fick jag ont i framsidan. Jag var borta i två veckor, drog baksida, så det har varit mycket skit. Det är så när man inte är van att spela, så blir det att man får ont här och där i kroppen.

Kommer du spela på onsdag mot Sleipner?

-Ett inhopp tror jag. Det är jag nöjd med, tills jag blir redo för att spela mer. Jag har ingen stress. Man får ta de minuter man får, och göra så bra som möjligt.

Det var en mycket lättad och glad Bragetränare Klebér Saarenpää som hade svårt att samla tankarna efter det dramatiska slutet.

-Det var en ängslig match som svänger fram och tillbaka. Det var ingen superhöjdare…jag vet inte vad jag ska säga, jag är lite mållös.

I andra halvlek tände det till både på planen och utanför sidlinjen. Bland annat fick Dalkurds Haron Ahmed Zubair, som tidigare i matchen hade blivit utbytt, rött kort. Även Klebér fick syna ett kort, det gula.

-Det var protest mot ett domslut, säger Bragetränaren, som förstås var nöjd att man kunde avgå med segern efter att Shkodran Maholli avgjort tillställningen i 94:e minuten.

-Det är väl de skönaste segrarna, och suraste förlusterna att få så sent i en match. Det kunde väl svängt åt båda hållen.

-Vi är glada för killarnas skull. Vi behövde den här segern, det har hackat en del i maskineriet och vi behövde det här för självförtroende-boosten, säger Klebér som menar man hade marginalerna med sig och kunde dra det längsta strået.

-Kanske inte helt välförtjänt, men att få kriga oss till segern.

Vi väntade med bytena till sent in i matchen. Förutom Shkodran Maholli kom också Adil Titi, Samouil Izountouemoi, Malte Persson och Filip Sjöberg in i slutminuterna.

-De gjorde det bra och gjorde sitt jobb, säger Klebér och motiverar sina byten:

-Seth har varit borta med skada och var trött, Jacob hade ett gult kort och började bli trött därför bytte vi central mitt. Framåt var det ganska blekt och tamt. Hade jag haft åtta byten så hade jag tagit det idag.

Vad betydde den här segern efter bara två poäng på de tre senaste?

-Oerhört mycket, och på sättet det blir.

Den tidigare skyttekungen Shkodran Maholli byttes in i 90:e minuten och behövde knappa 3-4 minuter innan han hittade målet.

-Det är fantastiskt kul för Shkodran som har varit borta extremt länge. Han har en fotbollshjärna och kan lösa småsaker och det visar han verkligen, det (bytet) kunde inte fallit bättre ut.

Vilka direktiv gav ni honom när han byttes in?

-Gör mål. Han kan inte göra någonting annat. Att springa tio meter och göra ett mål, det är helt okay, skrattar Klebér som lovar en belöning till spelarna efter säsongens kanske mest heroiska trepoängare hittills.

-De får två dagar ledigt och koppla bort och njuta av den här segern. Det blir perfekt att gå med positiva minnen från den här matchen och ladda upp igen. Sedan måste vi höja oss framöver.

Innan nästa seriematch väntar på onsdag bortamatch i svenska cupen mot IK Sleipner.

-Vi har aldrig åkt ur innan gruppspelet i cupen (med Klebér som tränare), och det kommer vi inte göra nu heller, lovar Saarenpää.

Bragemittfältaren Jacob Stensson stod för en gedigen match på mittfältet, och var ofta delaktig i spelet, framförallt före paus då han styrde och ställde.

-Ja, jag gör en väldigt bra första halvlek. Andra halvlek är väl okay, och som helhet så tycker jag att jag gör en bra match, säger Stensson som vuxit in i rollen som en hårt arbetande pjäs på innermittfältet.

Brage började matchen starkt med att hålla bollen inom laget. Tyvärr tappade vi momentumet halvvägs in i halvleken och lät Dalkurd ta över spelet.

-Vi började väldigt bra, men sedan drar vi ner på bolltempot och låter dem komma in i matchen för enkelt. De är ett väldigt spelskickligt lag och vi låter de tar över.

I andra halvleken tog vi ledningen med 1-0 när Seth Kanteh Hellberg kunde raka in bollen, framspelad av Joakim Persson.

-Väldigt skönt. Sedan känns det som vi har kontroll, säger Stensson som dock fick se inhopparen Deprem kvittera till 1-1 på en nick efter hörna med tjugo ordinarie minuter kvar,

-Vi tappar lite momentum efter 1-0 och blir försiktiga. Tråkigt att de sedan får göra ett mål på en fast situation, igen. Det känns lite slarvigt. Vi ska absolut göra det bättre, men sedan är det starkt som lag att komma tillbaka och vinna matchen.

Hur uppfattar du deras 1-1-mål?

-Vi tappar bort markeringen och blir lite stillastående.

På nytt visade vi att vi är bra i slutet av matcherna och fyra minuter in på stopptiden kunde Shkodran Maholli sätta segermålet fram till 2-1 och tre viktiga poäng. Vilt jubel bland spelare och ledare efter målet.

-Otroligt skönt för honom som individ, då han inte spelat på tio månader. Kul för honom att avgöra matchen.

Tycker du att ni vinner rättvist idag?

-Ja, det skulle jag säga. Som helhet är vi det bättre laget. Jag tycker verkligen vi ska ha tre poäng.

Poängen betyder att vi ligger kvar som trea i tabellen. Efter några matcher där spelet och poängen inte varit som vi hoppats på, kändes segern på Studenternas efterlängtad.

-Otrolig skönt att vi får stolpe in, det har varit mycket stolpe ut de senaste matcherna. Det var väldigt viktigt för oss som lag och för vårt självförtroende att få den här vinsten.

I slutet av matchen blev det stundtals lite irriterat på planen med heta känslor. Bland annat fick en tidigare utbytt Dalkurdspelare rött kort, och Hellberg fick en varning, också efter att han blivit utbytt.

-Det blev lite spänt efter att vi gjort 1-0, sedan ser jag inte vad som händer vid situationen på bänken och med Kanteh.

I nästa omgång, måndagen den 5 september kl 19.00, väntar hemmamatch på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen mot Utsiktens BK. Chans då ta revansch efter förra mötet på Bravida Arena. Innan dess är det match mot IK Sleipner från Norrköping i svenska cupen.

-Viktigt att vi gör en bra insats mot Sleipner. Sen är de bara att snöra om igen och snabbt till Utsikten, som vi förlorade mot sist. Det ska bli trevligt och kul att få chans till revansch, avslutar Jacob Stensson.

Efter ett fantastiskt stöd på läktarna i Uppsala hoppas vi att vi kan fortsätta på inslagen väg nu när vi går in i slutspurten av serien. Vi erbjuder därför ett specialpris på kvarvarande seriematcher hemma på Vallen (inkluderat kvarvarande matcher för både herr och dam). För 199-399kr säkrar du din plats till resterande matcher. Gå till erbjudandet ”Bragehösten” här.