Skip to content

Saarenpää inför lördagens match mot ÖIS

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /

Landslagsuppehållet är över och imorgon, lördag klockan 15:00, är det äntligen dags för herrlaget att kliva in i spel igen. Chefstränare Klebér Saarenpää har kommit med en uppdatering kring läget i truppen inför bortamatchen mot Örgryte.

Herrarna har haft uppehåll från spel i Superettan sedan 18 september. Truppen tog uppehåll efter en sur hemmaförlust mot Trelleborg, men Klebér Saarenpää ser positivt på hur de kunnat använda spelledigheten.

– Vi körde på ganska ordentligt till en början med styrketräning och försökte hantera de småskavanker vi har i truppen, sedan tog vi tre dagar ledigt där vi kunde koppla bort allt och inhämta mental energi innan vi samlades igen för att börja fokusera mot Örgryte, säger han.

– Man vill ju alltid egentligen bara spela på men det här uppehållet kom väl ganska lägligt för oss, det gjorde det väl. Vi har lite småskavanker i truppen, så som man brukar ha så här i slutet av säsongen.

– Vi har fått möjligheten att återhämta oss och kanske hantera mindre känningar så att de inte ska leda till några större skador. Det är där vi är nu.

– Statusen just nu är väl att vi har bättre koll på de belastningsskador som funnits över en längre period och därmed har vi en bättre kontroll över en problematik som kanske kommer att finnas med resten av säsongen också på vissa spelare som samtidigt som de spelar matcher måste kontrollera den här typen av skavanker.

Under uppehållet har det funnits gott om tid att analysera vad som gick snett i förlustmatchen mot Trelleborg.

– Vi har tittat på den och kände väl ganska snabbt efter matchen att det var ganska enkelt att göra en analys. Trelleborg gör två bra fotbollsmål där det går väldigt fort med hög kvalitet, säger Saarenpää.

– Man kan alltid göra saker bättre men i det här fallet var det egentligen bara att applådera Trelleborg för det de gjorde och sedan lära oss av det för att försöka att göra det bättre i liknande situationer framöver.

– De skapar inte så många chanser i matchen och vi skapar det vi kan förvänta oss att skapa i en sådan här match. Vi har lägena men bollen går inte in i mål, mer än så är det inte, det är någonting vi måste fortsätta att jobba med.

– Det är inga konstigheter i det egentligen. Mål förändrar matchbilder och den här gången skedde det till Trelleborgs fördel.

Under säsongens gång har laget haft svårt att hitta en jämnhet i resultaten, sett till segrar har det inte blivit mer än två i följd i seriespelet. Saarenpää oroas dock inte av detta faktum och pekar bland annat på att laget varit bra på att studsa tillbaka omedelbart efter förluster.

– Det handlar mycket om tillfälligheter och marginaler, där vi kanske inte varit tillräckligt bra på att utnyttja tillfälligheterna. Samtidigt är det ju en process som vi är inne i, att kunna lära oss och ta med oss det in i framtiden att kunna få med oss resultat två-tre matcher i rad.

– Tittar man på matchen innan, när vi mötte AFC Eskilstuna, så gör vi egentligen en sämre prestation sett över 90 minuter men lyckas ändå vinna den matchen. Sedan gör vi en bra prestation men vinner inte mot Trelleborg.

– Det är en del av fotbollen. Mål. Det spelar ingen roll hur det ser ut, mål förändrar matchbilder.

– Vi har ändå visat en stark moral och en tro på det vi gör hela tiden. Vi låter oss inte påverkas allt för mycket av resultaten utan tittar istället på prestationen. Där har grabbarna gjort ett jättejobb, att hålla blicken stadigt framåt hela tiden.

När det nu äntligen vankas match igen är stämningen i truppen självklart på topp.

– Stämningen har alltid varit bra, jag tycker att den här gruppen växer och växer när det gäller kravställning på varandra och vår träningsmiljö som jag tycker är bättre än någonsin, säger Saarenpää.

– Alla är väldigt spända med förväntan inför det vi ska in i under de här kommande sex matcherna. Så vi är redo, kanske några småskavanker här och där och någon avstängning men det är en del av det här så det kommer vi att hantera på ett bra sätt.

– Nu gäller det bara att konservera det vi gjort så här långt och inte göra några förändringar. Vi ska göra det vi alltid har gjort och det vi tycker är bäst inför den kommande matchen hela tiden.

– Mot slutet av säsongen, när man kommer in i de sista veckorna, kanske man inte tränar lika hårt på grund av slitna kroppar efter en lång säsong och istället fokuserar på att konservera energin, då kan man leva på det man har gjort tidigare månader i den hårda träningen. Det är väl den enda skillnaden man kan göra mot slutet av en säsong.

Även om resultaten har varierat en del på slutet befinner sig laget i en position där de innehar tredjeplatsen i Superettan med sex matcher kvar att spela. Ett utgångsläge de inte hade tackat nej till inför säsongen.

– Jag tror ingen hade föreställt sig att vi skulle vara i den här positionen inför den här säsongen. Det är en fantastisk position vi befinner oss i och vi är stolta över oss själva att vi är där vi är.

– Nu vill vi göra det bästa av situationen när det ska avgöras. Vi försöker att se den stora bilden i det hela.

Det är just den positiva känslan av den fina situation laget befinner sig i som Saarenpää försöker att förmedla till spelarna.

– Det handlar om att försöka att njuta av det istället för att känna press, det är det detta handlar om. Att maximera det arbete vi har gjort, det är en lång resa dit vi är idag och då handlar det om att samla sig och inte tänka för mycket, det finns en anledning till att vi hamnat där vi är och det är det vi ska försöka att komma ihåg nu.

Saarenpää har erfarenhet av att leda klubben till en kvalplats tidigare, men mycket har hänt i truppen sedan dess. Han menar dock att de spelare som är kvar från 2019 kan bidra mycket med sin erfarenhet till resten av truppen.

– Det är väl ingen större skillnad för mig, jag tror att jag har samma verktyg i förhållande till situationen som man kan använda in i ett eventuellt kvalspel. Sedan är det vissa spelare som är med från det och det är oerhört värdefullt, de kan hjälpa de spelarna som inte varit med i sådana situationer om man skulle hamna där.

– Men det handlar ju om fingertoppskänsla – vad behöver den här gruppen? Att hitta dem nycklarna, om man behöver mer anspänning eller mindre anspänning, det ena eller det andra. Så det kommer vi att maximera för den här gruppen.

Lördagens utmaning är en bortamatch mot Örgryte, ett lag som just nu befinner sig på negativ kvalplats och har tre raka förluster i seriespelet.

– Örgryte är ett lag som fick en oerhört dålig start i serien. Skulle man fråga vilket lag som ändå spelat väldigt bra fotboll och haft mycket stolpe ut så är det Örgryte. Det fick väl den klassiska spinnen där spelare får sämre självförtroende även om man spelar bra, säger Saarenpää.

– Jag känner igen det väldigt mycket i hur det var för oss under våren förra säsongen. Sedan har de lyckats få med sig bra resultat och har kravlat sig upp från en sistaplats. Nu slåss de om att säkra kontraktet. De har haft en liten dipp nu på slutet så jag gissar att det här landslagsuppehållet kom lägligt för deras del så att de kunde samla sig inför slutspurten.

– Det finns kvalitet i laget men de är i ett pressat läge där man ser spelare som kan väldigt mycket mer men som har ett sargat självförtroende. På det sättet har de varit oförutsägbara men också sårbara. De har spelat bra i stunder samtidigt som de i andra stunder varit väldigt sköra.

Matchen blir en kamp mellan två lag som slåss i avgörande situationer i olika delar av tabellen.

– Jag tror att det blir en match som vanligt, jag hoppas att Örgryte är mer påverkade av deras situation än vad vi kommer att vara. Sedan är det upp till varje lag att ta fram sitt bästa och prestera, säger Saarenpää.

– Sedan får vi se vad vädrets makter vill där nere också, det kan vara en regntung plan eller liknande. Med det sagt lär det bli väldigt mycket kamp och kanske inte så mycket struktur och schackspel i fotbollen, mer energi och duellspel och kvalitet därifrån.

– Den här gruppen är alltid redo för att slåss för dagen. Så det kommer inte att vara några problem från vår sida. Vi är väl förberedda, vi har varit i Torsång och tränat två pass där för att förbereda oss mentalt och taktiskt inför den här matchen. Idag (igår reds. anm) har vi gjort våra förberedelser så att vi känner oss väldigt redo, imorgon handlar det om det finstilta innan vi sätter oss på bussen och åker ned.

Saarenpää tror att det viktiga blir att se till att grunderna sitter för att grönvitt ska få med sig ett positivt resultat från lördagens match.

– Basen är avgörande. Att hitta en bas varifrån vi löper och duellerar och ser till att vinna den kampen. Sedan handlar det om vem som har kvaliteten att sätta dit de chanser som dyker upp. Det är det som gäller, för rent systematiskt och ren kvalitet, jag tror inte att det blir en sådan matchbild, jag tror mer det blir en kamp där ute, avslutar han.

OBS: För er som är på plats i Göteborg erbjuder ÖIS gratis inträde i samband med matchen. Vi ses där!

Fem punkter inför Örgryte:

# När de båda lagen möttes på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen tidigare under säsongen vann grönvitt med 4-0.

# Sett ur ett längre tidsperspektiv har det varit väldigt jämnt lagen emellan. Facit på de 12 senaste matcherna är fem segrar vardera för lagen och två kryss.

# Inför den 25:e omgången av Superettan innehar IK Brage tredjeplatsen med ett måls marginal i målskillnaden. Fjärdeplacerade Öster har precis som grönvitt 40 inspelade poäng. Tätt därbakom ligger Trelleborg med 39 poäng.

# Niklas Söderberg och Pontus Rödin missar lördagens match på grund av avstängning.

# Poängbäst i Örgryte är Ajdin Zeljkovic med åtta fullträffar och en målgivande passning. Zeljkovic lämnade ÖIS under sommarens transferfönster då han värvades av allsvenska IFK Värnamo.

Text: Sebastian Ruotsalainen

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.