Seger för damerna i säsongspremiären

Vi tog en riktigt skön 5-1-seger (1-1) i premiären av division 2 Västra Svealand, när vi besegrade Torsby IF på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

-Generellt gör vi en fullt godkänd premiär och skönt med tre poäng på kontot, säger Brages huvudtränare Fredrik Bengtsson efter slutsignalen.

Med halvtidsresultatet 1-1, avgjorde Brage matchen efter paus, när vi gick ifrån till lika klara som rättvisa 5-1. Ella Foberg och Anna Sandin gjorde två mål vardera, och Robyn Decker ett.

Torsby som förra säsongen hade två lag i seriespel, dels i division 1, och division 2, har denna säsong enbart ett lag och det i Brages serie.

Under matchinledningen präglades spelet av mycket kamp, och lagen turades om att ha bollen. Torsby visade tidigt upp ett bra motstånd, då man man inte höll tillbaka på sitt raka anfallsspel. Bortalagets Amanda Vestlund gav Torsby ledningen redan efter sju minuter, när Clara Lönntorp i målet kom på mellanhand, fram till 0-1.

-Jag märkte att tjejerna var nervösa. Vi hade pratat om att ha tålamod, och respektera att vi har en motståndare på andra sidan, som kämpar. Match innehåller 90 minuter, och vi måste lära oss jobba över en hel match, säger Bragetränaren.

Målet kändes som ett skitmål, så kvitteringen sex minuter senare var viktig, då Ella Foberg kunde rulla in 1-1 efter att Torsby helt tappat markeringen.

-Då får vi mer lugn, och axlarna faller ner, menar Bengtsson.

Målet gav energi till hemmalaget, som la in en extra växel, vilket medförde att Torsby fick jaga boll. I den 30:e minuten var det bud på Bragemål, men Maja Anderssons avslut gick rakt på Emma Ejdervall.

IKB tryckte på mot Torsby, och det kändes som en tidsfråga innan ett hemmamål skulle komma. Sista kvarten av halvleken tappade grönvitt lite av sitt tryck, men vi var ändå det bättre laget sista halvtimmen.

1-1 i halvtid, med mersmak för Brage. Fredrik Bengtsson sa att man skulle hålla huvudet kallt i andra och fortsätta mala på.

-Vi sa i paus att ha tålamod , ta det lugnt och känn ingen press. Vi sa att vi skulle spela ”på fot” mer, och inte på yta.

Den andra halvleken inleddes med ställningskrig, där inget av lagen tog sig till några farligheter. Efter 55 minuter testade Linn Mattsson med ett långskott, som tyvärr gick en meter utanför. Men hemmalaget skulle få utdelning, när Robyn Decker gjorde 2-1, efter hörna. Sedan klev Anna Sandin in i handlingarna på allvar, när hon inom loppet av fyra minuter gjorde både 3-1 och 4-1.

-Jag fick en väldigt bra träff och kunde slå in den i nättaket. Härlig känsla. Vid mitt andra mål, är det Ella som kommer ner och gör en cutback, och jag sätter den i högre hörnet, säger Anna.

Har du satt upp några personliga mål i antal mål?

-Nej, det har jag inte gjort. Det är bara min en och halva säsong som forward. Jag försöker jobba på det som jag blir tillsagd, försöka löpa och hitta små fickor, säger Brages #13 och fortsätter:

-Vi fick inte riktigt till det första tio, femton. Det är första matchen och lite nervöst. Vi kände att vi vet vad vi ska göra men fick inte till det. Vi tar med oss energin in i andra halvlek, och gör en bättre andra halvlek. Det känns som vi har matchen i våra händer.

Brage kontrollerade matchen mot ett Torsby som inte lyckades i sitt anfallspel. Istället kunde vi spela ut, och Ella Foberg kunde vackert göra 5-1 med ett avslut i den bortre gaveln, med tjugo minuter kvar.

Brage har under försäsongen öst in mål, och nu visade man även i seriespelet att det finns flera målskyttar av rang. Till Bragetränarens belåtenhet.

-Spelarna där uppe spelar av en anledning, att de ska komma till många avslut. De har gjort det bra i träningsmatcherna, nu fick de visa det också när det är en match som betyder.

Med den perfekta starten på serien, väntar ett nytt värmlandslag, i nästa omgång.

-Vi gjorde en bra match. Men det är bara en match av arton. Nu åker vi till Hertzöga nästa helg, avslutar Fredrik Bengtsson.

I nästa omgång, söndagen den 8 maj, väntar alltså Karlstadlaget Hertzöga BK på bortaplan.

Text: Per Lindgren.

IK Brage-Torsby IF 5-1 (1-1)

Mål: 0-1 Amanda Vestlund (7), 1-1 Ella Foberg (18), 2-1 Robyn Decker (57), 3-1, 4-1 Anna Sandin (63, 66), 5-1 Ella Foberg (70)

Domare: Anna Nyberg.

Publik: Ca 75 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

IKB (3-1-4-2) Clara Lönntorp-Luna Hermansson, Joanna Snell, Thilda Johansson (Agnes Almetun Lantz, 80)-Robyn Decker-Anna-Linh Stenquist Foberg, Maja Andersson, Linn Mattsson (Lisa Ewenson, 75), Frida Halvarsson-Ella Foberg, Anna Sandin. Ersättare: Cecilia Karlkvist, Ida Larsson, Alexandra Sjölander.