Skip to content

Seger för damerna på Vallen

Efter en trevande inledning kunde vi inför dryga 200 åskådare på Borlänge Energi Arena ta vår tredje raka seger och vinna hemmamötet mot Luleå Fotboll med klara 3-0 (0-0), och därmed klättra upp till femteplats i tabellen.

-Vi är starka hemma, säger anfallaren Agnes Dahlström som kom in efter paus och var en bidragande orsak till att spelet lossnade.

Brages mål gjordes av Anna Sandin, Emma Halvarsson medans det tredje var ett självmål, även om Agnes Dahlström gärna ville ha det tillskrivit sig efter hon gjort en löpning och fått se avslutet toucha en Luleåspelare innan bollen gick i mål.

-Om jag får bestämma så var det jag som gjorde det, säger hon med ett skratt.

Brage visar fortsatt styrka på hemmaplan och segern mot Luleå var den tredje av tre möjliga.

-Vi har sagt att vi är starka hemma. Vi är aggressiva och jobbar som ett lag. Jag tror alla lag som kommer hit får det kämpigt, säger Dahlström, som har haft en knackig säsongsinledning med skador och nu gjorde blott sin tredje match.

-Nu känns det som jag börjar att komma tillbaka mer och mer. Min förhoppning är att jag ska hålla mig skadefri.

Brage hade svårt att få spelet stämma delar av första halvleken mot ett välspelat Luleå, innan vi med några taktiska förändringar fick bättre grepp om tillställningen, och kunde med tre mål efter paus knipa säsongens fjärde seger.

Spelet var inledningsvis mycket fram och tillbaka, utan att något av lagen skapade några heta målchanser. Hemmalagets första avslut på mål kom i nionde matchminuten när Emma Halvarsson, framspelad av Ella Foberg, fick på ett skott som dock enkelt kunde tas hand om av Luleås målvakt Hedda Oja. Kort efter nådde Robyn Decker högst på Joanna Snells hörna, dock gick nicken rakt på Luleåkeepern.

Luleå, med ett spelsätt liknande Brages, visade prov på ett bra och säkert passningsspel och fyllde på med mycket folk i anfallen. I 21:a matchminuten var det nära bortaledning när Astrid Löfgren hittade Elin Nygård som fick en bra träff, men Alexandra Sjölander gjorde en prakträddning, och på returen kunde Decker ta bort bollen.

Norrbottenslagets fysiskt starka Ellen Danielsson och kvicka Astrid Löfgren var svåra få tag på och ett ständigt hot för Brageförsvaret. Bollskickliga Luleå tog över spelet i mitten av halvleken och vi fick jaga bollen. Även om gästerna hade mycket ”posession” hade man dock svårt komma till hundraprocentiga målchanser förutom Nygårds avslut.

-De rullar runt och kommer med mycket löpningar, säger Dahlström som ändå tyckte man hade koll på motståndarna.

-De får inte några jättelägen även om de kommer på löpningar.

Brages assisterande tränare Mattias Andersson var nöjd över hur man kunde förändra matchbilden halvvägs in i första halvleken efter att gästerna gång på gång kommit in bakom centrallinjen. Taktiken var att falla ner lite grann så att man kunde stänga ytorna och därmed få bättre kontroll på motståndarna.

-Det som är så j-a roligt att se är att tjejerna själva känner att vi inte får bettet och att det blir bättre sista tjugo (av första halvleken).

Vi öppnade andra halvleken på bästa sätt och var mer framåtlutade än i första och kom ut som ett nytt lag.

-Jag tycker vi tar över matchbilden i andra och har mer kontroll, säger Agnes Dahlström som kom in efter pausvilan och direkt satte ton med en fin passning till Emma Halvarsson som dock avslutade utanför.

-Skönt att få börja andra med ett sådant läge. Därefter kommer fler och fler lägen och till slut sitter den.

Brages skulle bryta dödläget när Anna Sandin rullade in 1-0 i 71:a matchminuten fri mot Oja i Luleåmålet.

Innan målet hade gästernas Evelina Rundström haft en bra chans, men där Maja Andersson kunde rensa undan i sista stund.

Agnes Dahlström tycker att de kopplade ett grepp om matchen efter ledningsmålet och kunde spela med större trygghet.

-Vi har tålamod och kan rulla bollen mer.

Gästerna flyttade upp spelet på jakt efter en utjämning. Astrid Löfgren fick ett ypperligt läge men Sjölander svarade för en ny prakträddning. Förutom Löfgren, var anfallsparet Ellen Danielsson och Elin Nygård ett ständigt hot.

-De sätter bollarna till deras forwards och har sitt spel där de slår mycket långt. Men jag tycker ändå att vi har koll på dem och jobbar som ett lag, säger Dahlström.

Ett kvitteringsmål låg i luften, men i Luleåpressen kunde en omarkerad Emma Halvarsson i en spelvändning skicka in 2-0 och mer eller mindre döda matchen.

-De flyttar upp och vi får mycket ytor, säger Agnes Dahlström och utvecklar det mer:

-De är tvungna att gå framåt och det öppnar upp ytor som vi utnyttjar. Ju mer matchen går, desto mer lägen får vi och då blir vi väl mentalt överlägsna också.

Mattias Andersson menade segern mer eller mindre var säkrad efter Halvarssons 2-0-mål med knappa tjugo kvar.

-I andra kliver vi fram och kontrar in två (mål) direkt. Då går luften ur dem lite grann, säger Bragetränaren som var nöjd över hur man genomförde matchen.

-Jag är jättestolt. En fantastisk bra söndag.

Luleå, som i förra omgången vann mot tidigare serieledarna Heffnersklubban, gjorde en bra bortamatch och visade att det finns kvaliteter i laget. Det som skilde lagen åt var att man saknade den effektivitet som hemmalaget hade.

-Hatten av för Luleå. Det är ett bra fotbollslag och det måste man komma ihåg, säger Andersson.

-De är ett av de bättre lagen vi mött. De är fysiska och vill spela boll, och hittar in bakom, säger Mattias som menar det kanske inte var den bästa matchen spelmässigt för säsongen men att det taktiska föll ut till hundra procent.

-Att vi kan förändra matchbilden, där är vi väldigt nöjda. Och att vi kan gå ifrån med en 3-0-seger.

Luleå fick avsluta matchen med nio utespelare efter att målvakten Hedda Oja fått ett rött kort efter att fällt en Bragespelare i ett friläge.

Nästa match äger rum lördagen den 20 maj kl. 16.00 då serietrean Heffnersklubbans BK kommer till Borlänge Energi Arena.

Text: Olov Lindgren