Skip to content

Seger i damernas sista match för säsongen

Det blev den bästa tänkbara avslutningen för grönvitt i debutsäsongen i division 1 norra. På ett kylslaget Jämtkraft Arena blev det seger med 1-2 (1-1) mot IFK Östersund, vilket betyder att vi hamnar på en fin fjärdeplats i tabellen.

Brages huvudtränare Fredrik Bengtsson kan se tillbaka på en succéartad säsong.

”-Vi hade ett mål, kanske lite kaxigt, att komma topp fem och det klarade vi av.”

Brage har gjort en mycket stabil säsong och undvikit hamnat i några långvariga formsvackor. Endast sju förluster på 26 matcher och till det ska läggas tredje mest mål i serien och tio ”clean sheets”, som är ett bevis på kvaliteten i laget.

”-Jag är nöjd, vi har gjort en jättebra säsong. Jag sa innan matchen idag att vi är jättestolta över hur tjejerna har presterat, både på träningar vecka ut och vecka in och sedan även på matcherna.”

”-Det har varit fantastiskt bra.”

Tycker du utvecklingen på tjejerna har varit som du hade förväntat dig eller att de överträffat sig själva?

”-Gör man det kontinuerligt över 26 omgångar kan man inte säga att de överträffat sig eller att det är tur. Vi har pratat mycket som nykomlingar att vi skulle lära oss den här nivån, hur man ska försöka vinna matcher. Det kanske gick snabbare, men vi har försökt hålla oss till vår spelidé och inte anpassat oss efter motståndarna.”

”-Vi har kört på med vårt spelsätt och jobba och utvecklas. Sedan är det väl att den perfekta matchen inte spelats än, det finns mycket som man kan göra, men jag är jättenöjd det vi har presterat och stått för, säger Fredrik Bengtsson som även har kontrakt över nästa år.”

Målet till nästa säsong är att bygga vidare på det man påbörjat för att bli bättre och utveckla laget.

”-Nu har vi vuxit in i det här och får försöka förädla den här produkten lite till nästa år. Jag hoppas alla vill fortsätta och vara med.”

Fredrik Bengtsson känner att allt runt omkring laget har varit perfekt, och att han därför inte hittar någon anledning att ändra på någonting till nästa år.

”-Det har varit klockrent upplägg och förutsättningarna har varit kanon. Både med stöttning från klubbens sida till styrelsen. Hela klubben har varit positiv med det vi har hållit på med. De har varit intresserade så det har varit väldigt kul.”

Säsongen har varit lång och Bengtsson menar att laget behöver tid att rensa skallarna för att få ny energi, innan man börjar ta sikte på nästa säsong.

”-Nu tar vi välbehövlig ledighet två veckor, det tycker jag tjejerna är väl värda. Vi är lite trötta i huvudet, både spelare och ledare.”

”-Sedan kommer vi att rulla igång och träna lite grann och titta på nya spelare. Vi tar ledigt hela december, innan vi tar ny fart i januari.”

Det är inte så mycket att säga om matchen mot IFK Östersund, som alltså slutade med seger 2-1. Även om det var hemmalaget som hade ett litet spelövertag inledningsvis, tycker Bengtsson att man sedan växte in i matchen .

”-Vi gör en bra första halvlek och kommer in i matchen till slut och börjar spela vår fotboll, vilket jag även tycker vi gjorde mot Hudik. Vi höll i taktpinnen och hade kvalificerade målchanser och gjorde 1-0. Tycker också vi skulle kunnat gjort 2-0, men istället sticker de upp och gör lite onödigt 1-1. Jag tycker vi ska kunna spela lite enklare precis innan periodpaus.”

Hanna Torstensson inledde målskyttet i matchen med att göra 0-1 efter dryga halvtimmen.

”-Vi hade ett hyfsat anfall och fick tryck på dem. Hanna driver in bollen själv från högerposition i bortre krysset på straffområdet, sedan tar hon ett vänsterskott i bortre. Det var skönt att se att den gick in.”

”-Det är jättekul att hon har visat att hon har den här höga nivån, så det är jättekul. Vi hade pratat om att ha bättre tålamod sista tredjedelen.” – säger Fredrik.

Det var ”Torstens” 22:a mål för säsongen vilket betyder att hon hamnar trea i skytteligan.

Hemmalaget kvitterade lite snöpligt till 1-1 kort innan pausvilan.

”-Vi sa i paus att vi var nöjda och om vi fortsatte att bägaren skulle rinna över till vår fördel. Det var lite öppnare spel i andra och vi får ett självmål (1-2 efter 52 minuter). Sedan missade de en straff i slutet, vi hade lite fru Fortuna där. Men jag tycker vi kunde gjort något mer mål, överlag är jag jättenöjd att vi fick speltid på alla, och alla fick bidra. Det var det bästa tänkbara slutet, och att vi fick tre poäng. Vi gör över 50 mål, vilket är otroligt bra av en nykomling.”

Vi kunde sedan hålla undan och hade också marginalerna med oss när Östersund missade en straff i slutskedet av matchen.

Text: Per Lindgren.

Matchfakta:

IFK Östersund – IK Brage 1-2 (1-1)
Målen: 0-1 (31) Hanna Torstensson, 1-1 (45) Emma Ljungdahl, 1-2 (52) självmål.
Varning: Östersund: Emma Ljungdahl.
Domare: Edvin Sundkvist.
IK Brage på Jämtkraft Arena (4-3-3): Clara Lönntorp-Sára Muláková, Robyn Decker (K), Joanna Snell, Luna Hermansson (62 Ida Roos)-Maja Andersson, Emma Halvarsson (62 Embla Bondeson), Engla Svärdhagen (46 Elin Hjälte)-Agnes Dahlström, Anna Sandin, Hanna Torstensson (62 Wilma Allringer).  

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.