Seger i hemmapremiären för damerna

Hemmapremiär – då tog IK Bragedamerna sin första seger i division 1 Norra, när Sollentuna FK besegrades med 2-0 (0-0) inför drygt 200 åskådare på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

Två tidiga Bragemål, fram till 2-0, signerade Hanna Torstensson satte ton för matchen, som vi till slut rättvist vann med just 2-0.

-Det var jättekul. Det kändes jättebra med första segern i division-1, säger en sprudlande glad IKB-tränare Fredrik Bengtsson direkt efter slutsignalen.

Efter förlusten mot Gefle IF på skärtorsdagen var det ett IKB i poängbehov som mötte Sollentuna FK. Ett Stockholmslag som ifjol slutade trea i division-1, och kryssade i seriepremiären mot Luleå.

Vi ställde upp med en förändring i startelvan sedan premiären mot Gefle. Det var att Anna Sandin saknades, och istället var Agnes Dahlström tillbaka.

Det låg en förväntan i luften, när bortalagets Felizia Edström drog igång matchen på ett soldränkt Borlänge Arena Domnarvsvallen.

Och vilken smakstart grönvitt fick på matchen, när Hanna Torstensson redan efter fem minuter gjorde 1-0. Upprinnelsen till målet var att Agnes Dahlström balanserade med bollen på sidlinjen, och sedan kortlinjen, och med ett precist pass hittade en omarkerad Torstensson i ”boxen” som direktsköt i mål. Hemmalaget fick tre minuter senare straff efter att bollen tagit på en SFK spelare. Hanna Torstensson som fick förtroendet från elva meter, placerade bollen till höger om målvakten Hanna Thunholm, som slängde sig åt rätt håll, men hann inte få ner kroppen för att ta bollen. 2-0 efter tio minuter och vi hade skaffat oss ett grepp om matchen, som vi sedan aldrig skulle släppa.

Mittfältaren Agnes Dahlström tillhör en av de äldre i laget, med rutin från division-1 spel, innan serieomläggningen.

Kan du berätta om ledningsmålet du ligger bakom?

-Jag fick en boll jag kunde löpa längs med och utmana och sedan hittade jag snett inåt bakåt till ”Torsten”, som ganska enkelt kunde sätta in den.

-Jag tycker vi kontrollerar hela matchen. Vi hade några fler offensiva lägen i första. De försöker slå några långbollar men kommer inte till några riktiga lägen, säger 31-åringen som utvecklar vad hon tyckte avgjorde till Brages fördel:

-Det är att vi jobbar väldigt bra som ett lag, är aggressiva och spelar intensivt, även om vi tappar lite i andra.

Brage visade upp ett tempostarkt spel som Sollentuna hade svårt att hänga med i, vilket gjorde att bortalagets passningsspel blev stressat och höll låg kvalitet.

-Vi gör bra första fyrtiofem. Vi hade ett bra presspel, aggressivitet och käkar upp dem. Jag tror de blev chockade av att komma hit, säger Fredrik Bengtsson, och fortsätter:

-De hängde inte med med den höga press vi satte, och de slarvar.

Med tjugo minuter på klockan, stod Elin Hjälte för en härlig aktion, och tog sig fram till ett friläge, men Thunholm visade klass och kunde styra bollen till en resultatlös hörna. IKB styrde och ställde spelet, och var närmare ett tredje mål, än att Sollentuna skulle reducera. Med ett rörligt spel sprang vi sönder motståndarna, som mest fick försvara sig.

Fredrik Bengtsson igen om lagets briljanta första halvlek.

-Vi kunde ställa om, och var sylvassa i kontringarna.

Det var inte förrän sista fem minuterna av första halvleken, som Sollentuna kom till några halvchanser, men utan att Alexandra Sjölander i målet behövde ingripa.

”Alex” som varit sjuk under veckan, och inte kunnat träna, byttes ut i paus, och in kom nyförvärvet från Korsnäs IF, Hilda Collen Forsling mellan stolparna. Dessutom gjorde ledarstaben en rockad när Engla Svärdhagen tog plats i anfallet.

Även om Sollentuna jämnade ut spelet, så kontrollerade vi matchen. Inget av lagen lyckades ta sig till några kvalificerade målchanser. Det tog drygt en timmes spel innan Sollentuna fick sin första målchans i matchen, när powerforwarden Felizia Edström från straffområdeslinjen vände runt och med vänsterfoten sköt ett skott som touchade ribban hos Collen Forsling, som Fredrik Bengtsson öser lovord över.

-Hon kommer från division 3, och gör det fantastiskt bra.

Sollentuna lyckades några gånger komma rättvända, men vi lyckades försvara oss på ett bra sätt, om om vi inte visade upp samma sprudlande anfallsspel som som under första halvlek. Fredrik Bengtsson tror det berodde lite på trötthet.

-Vi tog slut lite. Vi valde också att sjunka lite lägre i höjden i försvarsspelet och försvara mittlinjen. Men det var inga problem med det. Vi måste kunna träna på växla tempo i matcherna och ha olika försvarsspel, säger Bragebossen, som tror resultatet betyder en hel del inför kommande matcher.

-0-0 i andra halvlek mot Gefle och den här matchen bäddar för en bra träningsvecka. Det var helt rätt att vi fick en seger inför Sunnanå borta som verkar gå som tåget.

Ny match söndagen den 23:e april, då vi alltså reser till Västerbotten och möter serieledande Sunnanå SK från Skellefteå. Ett lag som har ambitionen att ta klivet upp i ElitEttan, och har inlett serien med två raka segrar och målskillnaden 10-0.

Text: Per Lindgren.

IK Brage-Sollentuna FK 2-0 (2-0)

Mål: 1-0 (5) Hanna Torstensson, 2-0 (9) Hanna Torstensson (straff)

Hörnor: Brage: 5, Sollentuna: 5

Domare: Alexander Alm.

Publik: 205 (Borlänge Arena Domnarvsvallen)

Så ställde IK Brage upp (4-3-3) : Alexandra Sjölander (Hilda Forsling Collen, 46)-Johanna Rundström, Robyn Decker, Joanna Snell, Luna Hermansson-Maja Andersson, Hanna Torstensson, Emma Halvarsson (Engla Svärdhagen, 46)-Agnes Dahlström (Elsa Gustafsson, 85), Elin Hjälte (Embla Bondesson, 71), Ella Foberg.

Ersättare: Frida Halvarsson, Wilma Allringer, Ida Roos.