Seger i träningsmatchen mot Gefle

Idag genrepade vi inför omstarten av Superettan nästa söndag med att vinna med 1-0 (0-0) mot seriekollegan Gefle IF på Gavelvallen.

-En bra träningsmatch att få och bra genomförd på många plan, säger Brages huvudtränare Klebér Saarenpää, som fick ut det han ville av matchen.

-Bra motstånd för oss i förhållande till matchbild och det vi får jobba med, ganska mycket offensivt.

Matchens enda mål gjordes av inhopparen Emil Tot Wikström i 84:e matchminuten efter ett fint kombinationsspel där han fick gott om tid ställa in siktet efter att Gefles försvarare inte hunnit med i omställningen.

-Pontus (Rödin) är först på en djup boll längst ner i eget hörn. Spelar upp den och Chris (Redenstrand) skarvar den vidare till mig. Sedan hör jag Kanteh (Seth Hellberg) i ryggen skrika att jag ska skarva den, han tar den på bröstet och klackar den vidare till mig och jag springer väl från nästa halva plan är ganska ren och placerar den i bortre, säger Tot.

-Jag har ganska god tid att sikta och mittbacken hinner nästan dit, men det är ändå en bit ifrån, säger målskytten som tryckte in bollen från vänstersidan av straffområdet utan chans för Geflekeepern.

Målet kom logiskt efter att vi stått för de flesta målchanserna under matchen.

-Välförtjänt och skönt att vi får hål på dem till slut och kan förvalta en alla de chanser vi har, även om det bara är en träningsmatch, säger Klebér Saarenpää.

I första halvleken ställde vi upp med ett lag med flera av spelarna som tidigare fått starta på bänken. Bland annat fick Jonah Almquist och Yassin Hawat chansen från start, och Viktor Frodig stod för en stabil insats i målet. Bragetränaren gillade vad han fick se.

-Det är många som inte har spelat speciellt mycket och gör det jättebra i första halvlek, även om det är några på ovana positioner. Vi får lite möjligheter att testa lite samtidigt. Vi har haft en tuff träningsvecka bakom oss, fysiskt sett klarar vi oss bra. Jättekul att se många som vi inte sett på länge i spel.

Det var Brage som inledde bäst och hade ett stort bollövertag, mot ett Gefle som låg lågt i sitt försvarsspel. Matchens första målchans var det dock hemmalaget som vaskade fram. Efter att ha tagit sig fram på högerkanten hittade Leo Englund snett inåt bakåt till Iu Ranera Grau, som fick på ett bra skott som dock Viktor Frodig kunde rädda.

Kort efter hade Brage sin hittills bästa möjlighet efter Gustav Berggren hittat Kevin Nyarko i djupet, men där avslutet täcktes till hörna av GIF-keepern Robin Wallinder. Det var Brage som hade initiativet första tjugo och det lag som skapade mest, men utan att hitta rätt. Bland annat hittade Douglas Karlberg en yta i boxen men avslutade över, och Camões hade ett bra försök men lyfte bollen i nätet bakom ribban.

Hemmalaget, som avslutade vårsäsongen med en imponerande 3-2-seger mot Östers IF, hade sina bästa försök genom löpstarke York Rafael till vänster som med sin fart kom till flera bra inläggslägen.

Tunge Leo Englund, som gjort mål i säsongens två tidigare möten, hade ett skottläge efter knappa halvtimmen, men avslutade rakt på Frodig.

Vi visade upp ett snabbt och bra anfallsspel och ett ledningsmål låg i luften. I 29:e matchminuten kombinerade sig Sjöberg, Jonsson, Berggren och Karlberg snyggt fram till ett bra läge, men där ”Dogge” som siste man avslutade utanför.

-Jag tycker vi har stora delar av matchen under kontroll, det är väl några fem minuters perioder som de tar över, säger Emil Tot Wikström.

Med tio minuter kvar av första halvleken öppnade sig himlen och ett rejält skyfall sköljde över Gavelvallen.

När andra halvleken startade hade regnet slutat lika snabbt som det börjat. Två byten gjordes i halvtid då Seth Hellberg och Henry Sletsjøe kom in för Pontus Jonsson och Gustav Berggren.

Andra halvlek stod och vägde inledningsvis, där vi successivt tog över spelet, och så blixtrade vi till med en sylvass chans. Seth Hellberg avancerade fram i högerdelen av straffområdet och hittade bollen snett inåt bakåt till vänsterbacken Christopher Redenstrand som fick på en halvvolley som Wallinder styrde upp i ribbans underkant.

Grönvitt gjorde ett dubbelbyte i 62:a matchminuten när mittbackarna Alexander Zetterström och Pontus Rödin, kom in för Yassin Hawat och Filip Sjöberg.

VI hade bra kontroll på händelserna och Gefle skapade inte mycket framåt.

Vi borde kanske tagit ledningen när Douglas Karlberg fick ett gyllene läge i 70:e minuten, fint framspelad av Nyarko, men skottet gick rakt på Wallinder.

-Som helhet har vi mycket boll, och de kommer inte till så många lägen förutom någon omställning, säger Emil Tot Wikström.

Med dryga kvarten kvar gjorde vi fyra byten i ett svep då Jonathan Tamimi, Samouil Izountouemoi, Emil Tot Wikström och Arvidh Andersson fick komma in.

För Andersson var det andra matchen i A-laget, efter att han på försäsongen också fick spela mot Kvarnsveden i en träningsmatch.

-Det var bara in och köra, säger Andersson som dagen till ära fyllde 18 år.

Han hade ett ypperligt läge att bli målskytt, men fick se sitt skott räddas av Wallinder.

-Det var lite surt, säger Arvidh som i förrgår gjorde fyra mål i P19-lagets segermatch i P19s Superetta mot Täby FK.

-Jag är målfarlig, jobbar hårt och springer mycket, säger om några fler av sina spetsegenskaper.

-Jag kommer upp och tränar ibland (med A-laget) säger Andersson som trivdes möta ett superettanlag för första gången.

-Det var kul. Största skillnaden är tempot, allt går snabbare om hur man löser situationer, ett och två tillslag.

Tror du att du får fler chanser under hösten?

-Det hoppas jag.

Klebér Saarenpää var nöjd över Anderssons inhopp.

-Han har varit med en del. En ren forward som tränat med oss några gånger. Han har gjort det bra och kommit igång i U19-miljön. Det passade bra för honom nu. Kul för honom.

Arvidh visade ingen respekt för motståndarna och hade som sagt ett bra avslut på mål vid ställningen 0-0.

-Han gjorde fyra mål i U19-matchen så det var synd han inte fick göra mål igen, det hade förgyllt hans vecka, säger Klebér.

Bragebossen var också glad över att Emil Tot Wikström var tillbaka på planen efter att kommit in med dryga kvarten kvar.

-Viktigt rent mentaltmässigt att han får några minuter och börjar där. Vi får vara försiktiga och slussa in honom.

Tot Wikström värvades från Halmstad BK men har haft ett tungt första halvår i Brage. Senaste matchen var i mitten av mars i träningsmatchen mot BP, innan en lårskada satte stopp för vidare spel.

-Nu känns det bra och jag bygger på mer och mer hela tiden. Det är bara att stärka benen så att man inte drar på sig någonting igen, säger Emil.

Känns skadan någonting idag?

-Nej ingenting, nu spelade jag väl 20 minuter och det klarar jag galant.

Finns det någon risk för ett bakslag?

-Det vet man ju aldrig. Skador kommer och går hela tiden, det är viktigt med prehab och rehab och för att hålla sig frisk.

Förhoppningen är att det ska bli ytterligare minuter ju längre säsongen fortlöper.

-Det är upp till Klebér samt hur kroppen känns, men nu känns det bra. Vi får se. Svårt att säga om jag är redo för nittio minuter, säger Emil.

Klebér var såklart nöjd få med sig ett resultat innan allvaret drar igång om drygt en vecka hemma mot Örgryte.

-En jättebra väl genomförd match. Viktor (Frodig) gör en stor viktig räddning i första halvlek. Annars är det man kan förvänta sig det vi får hantera rent defensivt. Jag tycker rent fysiskt vi tar över ju längre tiden går. Vi står upp jättebra. Även om bytena brukar rycka sönder matchen tycker jag vi blir bättre och bättre in i den här matchen.

Tot Wikström tycker det finns mycket att ta med sig och bygga vidare på.

-Vi får fortsätta skapa och våga spela till nästa match, säger Emil som menar trots det ”bara” var en träningsmatch att fanns känslor på plan och att det ändå var viktigt att vinna.

-Det var lite gruff på plan, och det är många som är sugna på att sätta igång, säger ”Totti” och menar han kan ha rätt stora förväntningar både på sig själv och laget i höst.

-Personligen så vill jag spela igen, och av laget så är det väl bara våga fortsätta spela. Vi har bra spelare som alla kan spela fotboll, så vi ska bara våga tro på det och spela så kommer poängen också, avslutar Emil Tot Wikström.

Gefle IF FF-IK Brage 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Emil Tot Wikström (84)
Varning, Gefle: Adrian Edqvist. Brage: Gustav Berggren, Henry Sletsjøe, Samouil Izountouemoi.
Domare: Odai Alwani
Publik: 223 (Gavlevallen).
IK Brage (4-4-2): Viktor Frodig-Filip Sjöberg (62 Alexander Zetterström), Yassin Hawat (62 Pontus Rödin), Eirik Asante Gayi, Chris Redenstrand-Ieltsin Camões (72 Samouil Izountouemoi), Gustav Berggren (46 Seth Hellberg), Jonah Almquist (72 Arvidh Andersson), Pontus Jonsson (46 Henry Sletsjøe)-Douglas Karlberg (72 Emil Tot Wikström), Kevin Nyarko (72 Jonathan Tamimi).
Ersättare: André Bernardini (mv).