Seger mot Gefle!

Vi håvade in alla tre poäng när vi i höstsäsongens första hemmamatch besegrade Gefle IF med 3-1 (1-0).

Ledningsmålet kom efter halvtimmen genom Hanna Torstensson. I den andra halvleken kunde Agnes Dahlström, som blev utsedd till bäste Bragespelare, spä på till 2-0. Gefle kunde sedan reducera till 2-1 och det blev lite spänning innan Anna Sandin ordnade 3-1 med knappa kvarten kvar.

-Vi håller ihop det och gör tre mål, och gör en bra prestation, säger Mattias Johansson, assisterande tränare i Brage, kort efter slutsignalen.

I tabellen ligger vi på fjärde plats.

Första halvlek:

I matchinledningen var det två lag som försökte spela rakt och snabbt komma till anfall. Även om Gefle stod upp bra, var det vi som öppnade starkast. Efter åtta minuter dukade vi upp ett mönsteranfall iscensatt av Elin Hjälte som i sin tur passade till Agnes Dahlström som sånär hittade Ella Foberg i andra ändan av straffområdet, men utan att hon nådde bollen.

Båda lagen fick ganska ostört bygga upp sina anfall då lagen avvaktade i sin press, men det var IKB som skapade det mesta och bästa. Dahlström satte Hjelte i ett bra läge, men Gefles mittback Tilde Lindström fick fram en fot och kunde bryta. Vi började vinna boll och komma till snabba omställningar där vi fick stora ytor på Gefles planhalva. Agnes Dahlström prickade ribban med ett skott utanför straffområdet efter 25 minuter. ”Agge” kom ofta fram på vänsterkanten och kunde ostört mata inlägg.

Efter 31 minuter kunde vi ta ledningen med 1-0, när Hanna Torstensson visade vilja när hon fick två chanser i boxen att vräka in bollen rättvist bakom Sara Hammargård. Målvakten Alexandra Sjölander som blev skadad i axeln senast mot Sollentuna, men kunde spela matchen ut, är borta resten av säsongen. Hilda Forsling Collen visade dock att hon är en fullgod ”ersättare” och agerade lugnt, även om hon inte sattes på några stora prov före paus.

-Vi har gjort klart med Clara Lönntorp som var med i fjol. Hon kommer vara med resten av säsongen, så det är skönt, säger Johansson om målvaktsposten.

Andra halvlek:

Vi fortsatte i den andra halvleken att vara det spelförande laget. En uddamålsledning känns dock långt ifrån säker, Gefle hade runt 60-minuters strecket några anfall som satte Brageförsvaret under press.

Senast mot Sollentuna gjorde backen Sára Muláková ett inhopp, men fick nu spela 90 minuter, och gjorde det med den äran.

-Hon kommer växa in i det mer och mer och gör en riktigt bra match. Hon kommer bli en tillgång, säger Mattias Johansson.

Sára Muláková spelade alltså sina första minuter förra helgen, och säger att hon kände av en nervositet då, samma som idag när det var dags visa upp sig inför hemmapubliken.

-Ja jag var lite nervös förra helgen. Det var en bortamatch, men atmosfären var riktigt bra. Men jag var ledsen över att vi förlorade då, för jag tycker vi hade många målchanser men vi lyckades inte göra mål. Och idag var det också nervöst, men det kändes bättre när jag kom ut på planen.

När matchen höll på att somna in, kom två mål inom loppet av en minut. Först utökade hemmalaget till 2-0 efter 69 minuter när Agnes Dahlström snodde bollen från Matilda Nord, och sköt in bollen utom räckhåll för GIF målvakten.

-Det är kul att Agnes får göra ett mål äntligen, och hon hade fler chanser, säger Mattias Johansson.

Minuten efter målet stod Gefle för en snabb replik, till 2-1 när Ebba Holmström via stolpe och ribba fick  se bollen gå i mål från snäv vinkel. Samme Holmström tvingade sedan Collen till en bra räddning i ribban och ut. För en kort stund var vi illa ute, men med kvarten kvar utökade grönvitt till 3-1 när inhopparen Anna Sandin nickade in Hanna Torstenssons vänsterhörna.

-Jag tycker vi för matchen till åttio procent, säger Mattias Johansson, som berättar att man kommer att rotera på folk i kommande matcher då det väntar mycket matcher kommande vecka.

-Det måste vi göra för att inte köra slut på dem.

Sára Muláková, var så klart nöjd att man kom tillbaka på vinnarspåret igen.

-Det var en bra match, och vi ville verkligen vinna efter förlusten mot Sollentuna. Fansen var också bra, och att vinna hemma är alltid skönt, säger tjeckiskan som spelade mittback med Robyn Decker.

-Det funkade jättebra, och så kan hon snacka med mig på engelska, så hon hjälper mig mycket, och är en duktig spelare.

-Jag gillar att vara här, och alla var vänliga och hjälpsamma direkt jag kom hit, så jag känner mig som hemma.

Vad säger du om ligan här i Sverige om du jämför med den tjeckiska?

-Det är annorlunda. I Tjeckien är det mycket långbollar, och här är det mer kortpassningsspel och mer taktiskt, och jag gillar det bättre.

Vinsten betyder att det var åttonde segern av åtta möjliga på hemmaplan. Fantastiskt.

-Ja det är något vi ska hålla i. Vi ska göra vårt bästa för att försöka knyta kommande matcher, säger Mattias Johansson.

I nästa seriematch, söndagen den 20 augusti kl 20.00 väntar Sunnanå på hemmaplan. Men innan dess, nu på tisdag är det match i svenska cupen, när vi på Borlänge Energi Arena kl 19.00, möter GUSK.

Text: Per Lindgren.

IK Brage-Gefle IF 3-1 (1-0)
Mål: 1-0 (31) Hanna Torstensson, 2-0 (69) Agnes Dahlström, 2-1 (70) Ebba Holmström, 3-1 (77) Anna Sandin.