Skip to content

Seger och publiksuccé i Borlänge-derbyt

Tre poäng, bäst i stan och publikrekord, det får ses som en riktigt fin avslutning på vårsäsongen. Hela 2 593 åskådare hade kommit till Borlänge Energi Arena för att se derbyt mot Kvarnsvedens IK i damernas division 1 norra damer, som slutade med en klar seger 4-0 (1-0).

Att den tidigare säsongsbästa publiknoteringen på ”Vallen”, 213 personer mot Bele Barkarby, skulle slås var givet på förhand. Även rekordet 1 277 personer för damfotboll i Dalarna, som såg damallsvenska mötet 2016 mellan Kvarnsveden-Kopparberg/Göteborg, slogs alltså med det dubbla. Publiksiffran är för övrigt den sjätte högsta för damfotboll i seriespel den här säsongen.

Något av matchvinnare i Brage blev tvåmålskyttarna Ella Foberg och Emma Halvarsson. Det fanns aldrig någon tvekan vart segern skulle gå då grönvitt var det bättre laget genom hela matchen. Resultatet betyder att IKB, i en haltande tabell, avancerade upp till andra plats, tre poäng bakom Sunnanå.

-Det är fantastiska mål vi bjuder på, och tre av fyra mål är spelmål, säger en glad assisterande Bragetränare Mattias Andersson efter slutsignalen.

Första halvlek

Inledningen var avvaktande och Kvarnsvedens kom ut aggressivt och vi fick inte till något ordnat spel. KIK:s Linnea Näslund fick tidigt ett hyfsat läge i straffområdet, men tog för lång tid på sig till avslut.

-Vi ändrade om lite grann i vår spelplan, och då började vi äga boll lite mer. Vi får flytta på dem i öst-väst, och då är det vår match. Jag tycker vi är bättre i 90 minuter. Det är en otrolig inramningen, och det är kanske bara Robyn (Decker) som spelat inför en sådan här stor publik. Det är klart att det är lite spänt och derby. Vi hade lite svårt i början, menar Andersson.

Efter tio minuter tog vi över matchen, och eventuella nervknutar började släppa. Första chansen kom när Ella Foberg spelade fram Agnes Dahlström som sånär fick in bollen, men Elin Björkman i KIK-målet kunde rädda.

Yttern Ella Foberg tyckte det var mäktigt att spela inför storpubliken, och även att hyllas av den stora supporterklacken Sektion Västra på Evertläktaren efteråt, är något hon kommer bära med sig.

-Det var speciellt och väldigt kul. Vi ville ha mycket folk, och det var kul att vi får det, så det var bara att njuta, säger 17-åringen, som också tyckte KIK öppnade matchen bra.

-Vi visste att de skulle komma ut och kämpa. Alla vill mycket, men det känns som vi har kontroll. Vi vet vi ska ta det lugnt och rulla boll, och sedan är det skönt vi får ett mål.

I och med den nya konstgräsmattan så var kvällens match den första som laget spelade där, och Ella Foberg tycker det gick bra.

-Jag tänkte inte så mycket på det. Det var många som fick krampkänningar, bland annat jag, men jag brukar få det ibland, så det hade kanske inte med mattan att göra. Det kändes bra.

Kvarten avverkad, på vår första hörna slagen av Joanna Snell, kunde Emma Halvarsson nicka in bollen fram till 1-0. Målet gjorde att vi tog ett stadigt grepp om matchen, och tryckte tillbaka Kvarnsveden. Målskytten Halvarsson hade sedan i mitten av halvleken ett distansskott som tvingade Björkman till en strålande räddning.

Kvarnsveden fick ägna sig åt att mest försvara sig. Khummi Al-Haji och Sofia Lissel hölls i strama tyglar av grönvitts backlinje. I stället var det Brage som producerade målchanser, genom att vi agerade snabbare i både i tanke och spelet.

Dryga halvtimmen spelad dukade vi upp ett fint anfall när Dahlström hittade Anna Sandin som avslutade med ett hårt skott i ribban. Nästa gång, i matchminut ’38 var det ex Kvarnsveden-spelaren Agnes Dahlström som själv fick ett gyllene läge att näta, efter att Maja Andersson stått för förarbetet, men duktige Elin Björkman stod för en vass räddning från nära håll.

Mångt och mycket var det grönvitt som ägde sista halvtimmen. I slutminuterna av halvleken vaknade bortalaget till, och kraftpaketet Al-Haji stod för ett genombrott som satte Alexandra Sjölander på prov. KIK hade även två hörnor, som dock aldrig hettade till. 1-0 i halvtid, kändes i underkant.

-Jag tycker att vi kunde haft något mer mål i första halvlek, säger Mattias Andersson.

Andra halvlek

Efter att lagen känt på varandra inledningsvis, utökade vi ledningen till 2-0 efter 52 minuter när Ella Foberg, på Hanna Torstenssons fina framspelning, säkert satte 2-0.

-Jag känner att det är nästan är ett två-mot-ett läge. Jag kände att nu är det bara ta den och placera, säger hon om fullträffen.

Bara fem minuter senare kunde Foberg göra sitt andra mål, efter ett riktigt mönsteranfall, fram till 3-0.

-Jag tog en löpning från kanten in i mitten bakom backlinjen, ”Agge” (Agnes Dahlström) slår en fin boll. Det går snabbt och jag tänker ta den med en touch. Det här var mina två första mål för säsongen, så det var skönt att det släppte i sista matchen inför uppehållet.

Vad säger du om spelet i andra halvlek?

-Jag tycker att vi hittar bra och rullar. Vi vill försöka spela genom mitten, och hitta kanterna, och att många tar djupledslöpningar. Vi har varit starka hemma, så vi ville avsluta som tidigare.

Vi kunde sedan kontrollera matchen på ett tämligen enkelt sätt.

-Då kunde vi sänka axlarna och spela ut. Vi spelar ut vårt register hur vi vill spela. Vi äger den (andra halvlek) till hundra procent, säger Bragetränaren Mattias Andersson.

Vad är du mest nöjd med idag?

-Att vi kommer tillbaka till vårt spel. Vi behåller lugnet och spelar vårt kortpassningsspel. När vi flyttat på dem tillräckligt många gånger, kan vi slå hål på dem, säger Andersson som vill lyfta fram arrangemanget.

-Det ska vi ge all heder till klubben som har promotat matchen på ett fantastiskt sätt.

Tempot i matchen gick ner, och lagen såg lite tröttkörda ut. Det var ändå IKB som såg fräschast ut. Inhopparen Elin Hjälte hade ett bra läge, som räddades av KIK-keepern. Det var också IKB som skulle få det sista ordet när Emma Halvarsson, med sitt andra mål, tryckte in 4-0 sex minuter före slutsignalen.

Mattias Andersson, kunde med all rätt sammanfatta en vårsäsong som har överträffat det mesta.

-Vi är sjukt stolta och nöjda över 28 poäng. Och vi ska fortsätta vara hundraprocentiga hemma. Nu får de semester, och träna på egen hand, innan vi startar upp vecka 29. Vi har också en träningsmatch hemma mot Rävåsen inbokad, avslutar Mattias Andersson.

Den sjätte augusti drar seriespelet igång med bortamatch mot Sollentuna. Tills dess njuter vi av en fin vårsäsong och att vi är bäst i stan!

Text: Per Lindgren

Matchfakta:
IK Brage-Kvarnsvedens IK 4-0 (1-0)
Mål: 1-0 (15) Emma Halvarsson, 2-0, 3-0 (52, 57) Ella Foberg, 4-0 (84) Emma Halvarsson.