Skip to content

SERIESEGRARE 2022 – Klara för division 1

Under lördagen skrev vi historia, när det blev seger i säsongens sista match då vi besegrade Västanfors IF FK med 7-0 (2-0) inför 261 åskådare hemma på Vallen.

Detta innebär att vi står som seriesegrare av Division 2 västra Svealand damer 2022, och därmed är klara för division 1 2023. Vilken säsong vi har gjort – helt magiskt!

-Vi har tagit steg på alla nivåer. Vi har ökat träningsmängden, vi har tydliggjort vår spelidé ännu mer det här året. Vi har behållit en stomme som gör det enklare att jobba år två, än år ett. Plus de nyförvärv som vi tog in, som har tillfört spets i vår grupp. Bra försvarsspel, och vi är d-a genuina, säger assisterande tränaren Mattias Andersson, om orsaken varför Brage efter fjolårets sjätte plats nu står som seriens bästa lag. 

Vi hade som uttalat mål att vinna serien, och det är starkt att vi lyckats med det.

-Ja det är oroligt starkt. Det har varit en press på hela damorganisationen. Styrelsen har satt som mål att vi skulle gå upp. Vi har knutit ihop det på ett fantastiskt sätt. Se bara på Anna-Linh Stenqvist som är 47 år, och är d-a bra fortfarande, och även som person. Hon är grym på att ta hand om de yngre.

Brages assisterande tränare har svårt att sia om hur nuvarande trupp skulle hävda sig i division 1. Nu gäller det istället i stunden att fira en succéfylld säsong, och avancemang uppåt.

-Det är jättesvårt att svara på. Nu blir det en omgruppering av seriesystemet. Nu firar vi att vi har gått upp, och vi tar de delarna lite längre fram.

Om matchen mot Västanfors är det inte så mycket att tillägga. Men vi frångick inte det som har kännetecknat laget under hösten. Massa mål framåt, och inga insläppta bakåt.

-Vi lovade varandra före att göra en bra match, och hålla nollan, vi har släppt in otroligt lite mål i år. Vi gör ingen bra match men vi vinner med 7-0. De backar hem, och vi var inte riktigt effektiva, avslutar Mattias Andersson som var inställd på en lång natt när man skulle fira en suverän säsong som i slutändan betydde uppflyttning.

Spelande sportchef Robyn Decker var både glad och lättad efter avancemanget.

– Allt känns lite overkligt faktiskt, jag tror inte jag har riktigt fattat än att vi har klarat det. På ett sätt känns det lite tomt, då vi har haft en sån otrolig energi och spelat så bra fotboll vecka in och vecka ut, jag hade gärna fortsätt lite till. Men överlag är jag otroligt glad och stolt över laget och prestationen över hela säsongen.

Decker som tillträdde sin nya roll inför 2022 fick ett tydligt uppdrag av klubben, att vara med och bygga ett lag för att ta steget upp till division ett, vilket nu är uppnått.

– Att vi har klarat av att nå målet som vi satte upp och jobbade för varje dag i 10+ månaders tid är både riktigt kul och lite av en lättnad. Vi satt ribban högt och då ligger det en press på ledarna, spelarna, och mig att prestera på topp vecka in och vecka ut. Vi visste att ett misstag kunde kosta oss hela serien och det har stundtals varit mycket att hantera. Men jag kan inte säga tillräckligt många fina ord om laget och ledningen som har burit den vikten på sina axlar och bara presterar bättre och bättre. Såhär i efterhand med serieseger ett faktum så var allt värt det!

Nu väntar lite ledighet för laget, innan de samlar upp för träning igen och förberedelserna inför en ny spännande säsong på nästa nivå. Men för ledningen börjar arbetet redan nu med nästa års trupp.

– Tjejerna får nu ledigt i 2 veckor, men sen drar vi igång igen med träning under resterande av oktober och november innan vi tar helt ledigt i december, säger hon och fortsätter.

– Men arbetet för 2023 har redan börjat. Nu går jag och ledarna in i en intensiv period där vi måste se över vår trupp och börja rusta upp inför div 1. Det blir ett stort steg och vi vet att det kommer krävas ett mycket högre nivå nästa år. Vi har redan börjat att titta på hur vi kan stärka laget ännu mer till näst säsong, men ett gott förarbete har gett oss tryggheten att många av våra tjejer redan är kontrakterade till nästa säsong.

– Sen kör vi uppstart i januari 2023 för den efterlängtad div 1 debut, avslutar hon.

Text: Per Lindgren & Robin Laszlo

Matchfakta:

IK Brage-Västanfors IF FK 7-0 (1-0)

Målen: 1-0 Anna Sandin (39), 2-0 Ella Foberg (50), 3-0 Agnes Dahlström (64), 4-0, 5-0 Anna Sandin (70, 87), Lisa Eljans 6-0 ,7-0(87,90)

Varningar: Västanfors: Helena Löwdahl

Domare: Robin Persson.

Publik: 261 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

IK Brage: Alexandra Sjölander-Thilda Johansson, Robyn Decker, Joanna Snell, Luna Hermansson,-Maja Andersson, Lisa Eljans, Hanna Thorstensson-Agnes Dahlström, Anna Sandin, Ella Foberg. Avbytare: Clara Lönntorp, Anna-Linh Stenqvist, Hanna Eriksson, Agnes Almetun Lantz, Linn Mattsson.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.