Skön bortaseger i Luleå

På ett soligt Tunavallen i Luleå kunde Brage i en jämn tillställning ta hand om alla tre poäng mot Luleå Fotboll efter att i andra halvleken vänt hemmalagets 1-0-ledning, till seger med 1-2 (0-0).

-Vi hade två, tre chanser och gör två mål, säger Brages mittback och lagkapten Robyn Decker.

Efter en mållös första halvlek tog Luleå ledningen med 1-0 på straff i 55:e matchminuten. Grönvitt visade dock moral och kunde vända till seger med 1-2 efter två mål inom loppet av fem minuter halvvägs in i halvleken.

Robyn Decker kvitterade till 1-1 på nick i 64:e minuten efter att tagit tillvara på Hanna Torstensson ribbträff. Fem minuter senare kunde Torstensson lyfta in bollen från långt håll efter Engla Svärdhagen stressat Luleåmålvakten Hedda Oja till en dålig rensning.

-Det är en väldigt jämn match mellan två bra spelande lag. De skapar några chanser och Clara (Lönntorp) får göra några fina räddningar, säger Decker som menade att vi visade effektivitet när lägena dök upp.

Även om Luleå hade några farliga hörnor och spelvändningar sista tjugo kunde vi stänga igen matchen säkert och bärga säsongens trettonde seger. Vinsten betyder att vi närmade oss tabelltvåan Team TG FF som igår förlorade seriefinalen mot Sunnanå, och vi är bara tre poäng bakom Umeålaget med sju omgångar kvar att spela.

I en haltande tabell klättrade vi till en tredjeplats. Tabellfyran Sandvikens IF har dock en match mindre spelad och möter jumbon Ope IF på bortaplan senare under lördagen och går i händelse av seger förbi Brage i tabellen.

Brage hade i första halvleken lite svårt att få ordning på spelet mot ett Luleå som stod upp på ett bra sätt.

-Vi hittade inte riktigt spelet som vi ville, samtidigt som de gör det ganska bra. De stänger mycket ytor och spelar bra fotboll, säger Robyn Decker.

Gästernas bästa chans första fyrtiofem hade Ella Foberg som hade ett halvt friläge men sköt utanför.

Hur gick snacket i pausvilan?

-Det var att vi behövde komma upp mer i energi, vi kände att vi inte riktigt var oss själva i första. Vi hade inte den stämningen vi ville ha, vi behövde gå ut och bidra med mer energi till varandra och lyfta oss.

Halvtidssnacket skulle också ge resultat. Hanna Torstensson hade direkt ett bra läge i upptakten av andra halvleken men sköt strax utanför.

I stället skulle alltså hemmalaget ta ledningen med 1-0 på straff efter att en Luleåspelare fällts i utkanten av straffområdet. Astrid Löfgren gjorde sedan inget misstag från elva meter.

-Det var lite otur att de får straffen, säger Decker som kunde kvittera till 1-1 på knappa tio minuter senare med pannan efter att följt med upp i ett anfall.

-Det såg ut som skottet skulle gå över, men träffade ribban och studsade ganska högt ut tillbaka och jag var på rätt plats och det var bara att sätta in den i mål.

Målet gav extra energi till Brage som tryckte på för ett ledningsmål.

-Vi steppar upp efter kvitteringen och sätter pressen bättre och skapar lite fler chanser. Vi gör de mål som vi behöver.

Ledningsmålet till 1-2 kom alltså med dryga tjugo kvar där Hanna Torstensson visade känsla med att lyfta in bollen från långt håll.

-Hon är vass när hon får dra till lite utifrån. De hade en ganska lång målvakt, och ”Torsten” hade haft ett skott innan som målvakten tog, men den här satt perfekt, säger Decker.

Segern var rättvis då vi skapade lite fler målchanser totalt sett över nittio minuter. Det var annars en jämn match och hemmalaget hade bland annat friläge genom Astrid Löfgren vid ställningen 1-1, men då klev Clara Lönntorp fram och räddade till hörna.

Luleå hade också ett par halvchanser sista fem när man jagade en kvittering men utan att hitta rätt.

Hur kommer ni fira segern?

-Vi ska åka och äta lite mat och sedan är det tio timmar i bussen hem. Men det är skönt kunna åka tio timmar när man har med sig tre poäng. Det hade varit lite tråkigare med bara en eller noll poäng.

I nästa omgång, lördagen den 16 september, möter vi mittenlaget Heffnersklubbans BK på bortaplan kl 15.

Luleå Fotboll DFF-IK Brage 1-2 (0-0)
Mål: 1-0 Astrid Löfgren (55, str), 1-1 Robyn Decker (64), 1-2 Hanna Torstensson (69)
Varning, Luleå: -. Brage:-.
Domare: Ludvig Marklund Palmberg. Assisterande. Nikolaj Vikström, Jennifer Rosengren.
Publik: 58 (Tunavallen, Luleå).

Brage (4-3-3): Clara Lönntorp -Johanna Rundström, Robyn Decker, Joanna Snell, Luna Hermansson (89 Embla Bondesson)-Maja Andersson, Hanna Torstensson, Emma Halvarsson (80 Wilma Allringer)-Ella Foberg, Anna Sandin (55 Engla Svärdhagen), Elin Hjälte (55 Ida Roos).