Skip to content

Skön seger mot ÖFK

Det satt hårt inne, men tillslut kunde vi ändå inkassera tre poäng efter ett sent avgörande från Douglas Karlberg som gjorde matchens enda mål med sju minuter kvar fram till 1-0 mot tabelljumbon Östersunds FK.

Vi kom till matchen med åtta segrar och 29 poäng jämfört med Östersunds en seger och 9 poäng. Men vilken pärs det blev.

Vi ställde upp med en förändring sedan senaste matchen mot Örebro. Det var att Douglas Karlberg, som var tillbaka från avstängning, som bildade forwardspar med Niklas Söderberg, samtidigt som André Reinholdsson började på bänken. Extra kul var också att Adil Titi, efter sin långa skadefrånvaro, fanns med på avbytarbänken i sjuke Filip Sjöbergs frånvaro.

Bortalaget, Östersunds FK, mönstrade en startelva med fyra nya i jämförelse med förra matchen mot Jönköping. I sjuke Aly Keitas ställe, tog Andrew Mills plats i målet. Cesar Weilid spelade i backlinjen, och på mitten fanns Mansour Sinyan. Krasslige Malcolm Scott ersattes av Sadmir Zekovic i anfallet.

Det var ÖFK som dikterade matchen i den första halvleken då vi inte alls kom upp i nivå. ÖFK visade upp ett bra spel, samtidigt som man vann de flesta närkamper och andrabollar.

Efter en tidigt bortahörna, var Sadmir Zekovic efter tre minuter farligt framme men Alexander Zetterström täckte försöket till avslut. Ett frejdigt spelande Östersund, skapade också en halvchans genom Cesar Weilid.

Det dröjde till den nioende minuten innan vi noterades för den första farligheten, när Douglas Karlberg i ett halvt friläge, blev trängt i duell med Myroslav Mazur i straffområdet och fick iväg ett skott som Andrew Mills parerade till en resultatlös hörna.

Runt 15-minuters strecket hade Östersund en dubbelhörna, som inte blev till något att skriva hem om. Ett bolltapp av hemmalaget strax därefter, betydde en snabb spelvändning från ÖFK, som dock slarvades bort.

Matchbilden fortsatte tillhöra jämtarna, som kom allt närmare ett ledningsmål. Vi hade svårt att få till något eget spel första halvtimmen mot ett Östersund som spelade avslappnat, trots lagets utsatta tabellposition.

Ett tillsynes mer viljestarkt Östersund vann de flesta duellerna.

Efter halvtimmen skönjde vi se ett bättre IKB .Först var det Henry Sletsjøe, Jocke Persson och Niklas Söderberg som visade upp en bra anfallskombination, som aldrig blev till avslut på mål. Minuten efter fick Söderberg en ny chans, när bollen letade sig till hemmalagets #10, som fick iväg ett tungt skott som blockades av Myroslav Mazur.

Men halvleken tillhörde Östersund, som ofta kom fram på kanterna, och framförallt på deras högersida genom André Österholm. I en halvlek som dominerades av ÖFK, var det ändå så att vi skapade den absolut bästa målchansen. Detta när Jocke Persson sprintade fram och passade bollen snett inåt bakåt till Niklas Söderberg som helt ren fick på ett avslut men ÖFK-målvakten stod för en prakträddning.

Inga byten gjordes till den andra halvleken. Frågan var om vi skulle få se annan matchbild sista fyrtiofem.

Första tio, femton minuterna gav inget direkt svar, då det inte hände så mycket. Men sedan tog vi tag i matchen, och höjde nivån. Chris Redenstrand fick iväg ett inlägg/skott som tyvärr inte nådde en anstormande Arvidsson på bortre stolpen.

Vi började så sakta komma till fler lägen, och i den 57:e minuten passade Karlberg till Seth Kanteh Hellberg, som fick ett jätteläge med bommade målet.

Nämnde Hellberg tappade sedan bollen, vilket senare ledde till en ÖFK omställning, och Pontus Röding tvingades ta en varning. Frisparken slagen av Sadmir Zekovic, styrdes på en spelare och tvingade André Bernardini kasta sig efter gräset och rädda (tid 68).

Med dryga kvarten kvar, fick Niklas Söderberg ett drömläge att göra mål, när han återigen i straffområdet fick bollen av Joakim Persson, men avslutet gick strax utanför.

Vi var det lag som gick för ett segermål, mot ett tröttkört Östersund vars spelare ofta låg på marken med kramp.

Trägen vinner som man brukar säga. För i den 83:e minuten kom Christopher Redenstrand fram på kanten, och hittade Douglas Karlberg i straffområdet, som satte bollen otagbart för Andrew Mills fram till 1-0.

Domaren visade på sex tilläggsminuter, där Sebastian Karlsson Grach i den femte minuten fick ett avslut på mål. Men IKB kunde behålla ledningen och ta en skön hemmaseger, även om det satt långt inne.

I nästa match väntar Norrby IF på bortaplan. Dem matchen spelas tisdagen den 9 augusti klockan 19:00 på Borås Arena.

Text: Per Lindgren