Skön vinst i derbyt för damerna

På ett soligt och blåsigt Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen blev det seger i derbyt mot Kvarnsvedens IK 2 med 2-0 (1-0) inför nästan 200 åskådare.

-Vi gör en otroligt bra match, säger Brages mittfältare Cecilia Karlkvist.

Det var egentligen aldrig något snack om saken vilket lag som skulle vinna. Brage var till stora delar av matchen numret större än Kvarnsveden.

-En jättebra prestation och kul med ett derby och lite folk, säger en nöjd Bragetränare Fredrik Bengtsson.

Vi har startat serien på ett lysande sätt och vunnit samtliga matcher och toppar serien två poäng före Lysvik.

Brage tog ledningen med 1-0 genom Cecilia Karlkvist efter knappa halvtimmen. I andra halvleken var det nästan Brage för hela slanten men det skulle dröja till 83:e matchminuten innan 2-0-målet kom.

-Det var lite nervositet i första halvleken, men i andra bygger vi upp oss och då känns det säkert, säger Karlkvist som gjorde comeback efter att hon missat de senaste matcherna på grund av baksida lår.

Vi tog direkt hand om kommandot och satte press på Kvarnsveden, som stressades till misstag. Anna Sandin hade tidigt ett avslut på mål och Ella Foberg visade teknik vid kortlinjen när hon hittade Cecilia Karlkvist som dock inte fick till avslutet.

Kvarnsveden hade ett par kontringar första tjugo som dock inte ledde fram till några klara målchanser.

Gästerna jämnade ut spelet ju längre halvleken fortskred, men utan att komma till några direkta farligheter.

När matchen stod och vägde tog Brage ledningen med 1-0 i den 29:e matchminuten genom Cecilia Karlkvist, som från långt håll lyfte in bollen bakom Kvarnsvedenmålvakten Elin Björkman, fint framspelad av Anna Sandin.

-Jag var extremt laddad inför den här matchen, så det var kul att sätta den, säger målskytten.

Kvarnsveden, som företrädesvis kom till sina flesta farligheter från högerkanten, avslutade halvleken bäst. Moa Tegelberg kom till ett bra skottläge i 36:e matchminuten som resulterade i en hörna. På nämnda hörna nådde Ella Skogkvist högst med huvudet med missade målet. Gästerna satte stundtals press på Brage med ett snabbt passningsspel och pausvisslan kom lämpligt för oss.

-Det är lite slarv i första halvleken, säger Karlkvist.

Direkt efter halvtidsvilan kom vi till en bra möjlighet när Cecilia Karlkvist och Ella Foberg väggspelade sig fram till en halvchans.

Brage var beslutsamma i sitt spel och hade bra fart i sina aktioner vilket ledde till flera målchanser. Runt 55 minuters-strecket hade vi tre klara målmöjligheter som dock blev resultatlösa. Linn Mattsson fick ett öppet läge, Karlkvist provade med pressat skott som Elin Björkman fick fingertopparna på till hörna och Thilda Johansson var nära att peta in bollen från nära håll efter en frispark.

Ett Bragemål låg i luften och Kvarnsveden fick jobba hårt för att freda sitt mål.

-Vi sa inför andra att våga ta hand om bollen, inte stressa, utan arbeta med vårat spelsätt och inte falla in i motståndarnas spel, säger Cecilia Karlkvist.

Kvarnsveden, som inlett serien med två oavgjorda matcher, kom knappt över mittlinjen i andra halvleken. Brage visade ett bra ”go” och var hela tiden först på bollarna.

Grönvitt pumpade på för att få till ett andra mål. Anna Sandin tog en maxlöpning i 68:e minuten, och fick till avslut som Björkman inte hade några svårigheter att ta hand om.

Kapten Robyn Decker, som blev matchhjälte senast mot Hertzöga, var hela tiden ett hot på fasta situationer. Hon visade sin styrka i luftrummet flera gånger på Linn Mattssons hörnor, utan att få till det.

Vi fortsatte att kom i våg efter våg, och ett mål kom allt närmare.

Snabba Ella Foberg var på väg genom i 76:e minuten, men KIK-backen Ida Wolff kunde fånga upp Brageanfallaren som inte fick iväg något avslut.

Vi ägde andra halvleken totalt mot ett KIK som såg trötta ut. Det kändes som en tidsfråga innan det skulle bli mål.

I 83:e minuten kom äntligen det förlösande 2-0-målet. På frispark, ett par meter utanför straffområdet, klev Robyn Decker fram och sköt ett skott som Elin Björkman var på men inte kunde rädda.

Resten av matchen hade vi fortsatt bra kontroll på. De tre poängen betyder vi leder serien med maximala nio poäng efter tre omgångar.

-Nu ska vi fortsätta med vinster, säger Karlkvist.

Bragetränaren Fredrik Bengtsson tycker att matchbilden blev som förväntat, och menar det fortsättningsvis kommer se likadant ut.

-Vi har pratat om tålamod, och en fotbollmatch pågår i 95 minuter.

Om spelet hackade en aning före paus så var det ett Brage som ägde andra halvleken.

-Det var lite stressat i första halvleken, vi ville komma bakom backlinjen hela tiden, sedan ser vi att i andra om vi kan etablera spel mer på deras planhalva så blir de trötta och vi kommer skapa chanser.

Vi möter i nästa omgång på lördag Rynninge IK på bortaplan.

-Då går vi för vinst igen, säger Cecilia Karlkvist.

Fredrik Bengtsson lägger inte så stor vikt på motståndarna, medveten om sitt lags styrka.

-Vi skiter i vilka möter, bara vi jobbar med vår prestation och utvecklar vår spelidé, så får vi ta match för match. Skönt med en seger i ryggen och gå in till en ny träningsvecka, det är alltid lika roligt, avslutar Bengtsson.

IK Brage-Kvarnsveden IK 2, 2-0 (1-0)
Mål: 1-0 Cecilia Karlkvist (29), 2-0 Robyn Decker (83).
Domare: Anna Nyberg. Assisterande domare: Nidal A M Zeineddin, Rebecca Lundin.
Publik: 190 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)
IK Brage: Alexandra Sjölander-Thilda Johansson, Joanna Snell, Frida Halvarsson-Cecilia Karlkvist, Maja Andersson, Robyn Decker (K), Linn Mattsson, Jennifer Ermesjö (60 Ida Larsson)-Ella Foberg, Anna Sandin.
Ersättare: Clara Lönntorp (mv), Luna Hermansson, Lisa Ewenson, Agnes Almetun Lantz.