Skip to content

Sletsjøe och Saarenpää inför lördagens match på Vallen

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /

På lördag väntas en tidigt seriefinal när vi klockan 15:00 hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen tar emot Halmstads BK.

Tre poäng skiljer lagen åt, och vid hemmaseger med minst två mål går vi upp i serieledning. Grönvitts mittfältare Henry Sletsjøe, säger att hallänningarna har en svaghet, som man hoppas kunna utnyttja.

-De är kanske inte ett lika snabbt lag som vi.

-Vi vet att att vi kan slå dem, om vi har fokus och kvalitet.

Halmstad var en av förhandsfavoriterna innan seriestarten, men att vi också skulle vara på en allsvenska plats när serien snart har nått halvvägs var kanske inte lika väntat för många.

Är det två seriens bästa lag som möts på lördag?

-Enligt tabellen så kan man säga det, säger Brages tränare Klebér Saarenpää efter en stunds betänketid.

-Men serien är extremt jämn och det vore dumt att dra för stora växlar av det.

Inför matchen mot HBK kommer vi med två 1-1 matcher, mot AFC Eskilstuna och Skövde AIK.

-Känslan är ganska god, säger Sletsjøe och fortsätter:

-Det har varit två tuffa matcher. Skövde borta vet vi att de flesta lagen har det tufft mot. Hade vi fått välja hade vi tagit fler poäng, men ska man se på det objektivt så är två kryss ganska okej. Vi ska se till att vinna mot Halmstad istället.

För egen del, hur känns det i kroppen när ni nu snart avverkat halva säsongen?

-Det känns bra. Jag har fått spela mycket. Man känner sig lite tröttare ibland, och lite piggare ibland. Vi har en bra grund från försäsongen, med löpträningar och styrka. Så både jag och hela gruppen känns starka, och det är bra för vi har halva serien kvar, så det är viktigt.

Klebér Saarenpää tycker man har haft en lugn träningsvecka som inleddes med en ledig dag.

-Det var ett litet andningshål.

Efter två heta dagar temperaturmässigt, växlade vädret om till regn och betydligt svalare väder idag fredag. Han menar träningen kommer höjas upp framöver.

-Vi behöver komma upp lite mer i belastning.

Henry Sletsjøe berättar vad man lade fokus på under fredagens träningspass.

-Att sätta försvarsspelet, och fasta situationer. Det var mest finslipning på detaljer. En ganska lugn träning, säger Sletsjøe.

Tidigt på säsongen mötte vi Halmstad borta i svenska cupen på Söndrum IP:s konstgräs, och kunde vinna matchen med 1-0 efter ett sent straffmål från Douglas Karlberg.

Den matchen tror Henry Sletsjøe kan vara värdefull, då man vet mer hur HBK förväntas agera.

-De går på mycket rutin, och de har kvalitet i laget. Det vet vi sedan cupmatchen, och det känns bra att ha det mötet i ryggen, och i bakhuvudet. Nu är det en ny match.

Att det på nytt blir konstgräs som underlag tror Klebér Saarenpää inte ger Brage någon överdriven fördel.

-Vi är vana med rytmen att spela på konstgräs. Men en bra gräsplan betyder ingen större skillnad och det ger nog en smidig övergång från deras (Halmstads) sida och hur de spelar.

Tycker du att det är ett bra läge nu att möta Halmstad?

-Absolut. Man ska möta alla lag två gånger och får inte lyxen att välja när man ska möta lagen. Det passar oss utmärkt att möta dem nu och det ska bli kul möta serieledarna.

Halmstad BK degraderades förra säsongen från allsvenskan, men det var med minsta möjliga marginal som tränarna Magnus Haglund och Pelle Olsson fick se Helsingborg vinna i kvalet.

Vilka är deras styrkor?

-De är fysiska i sitt spel och hur de framförallt sätter upp sina forwards.

-De har en grupp och ett tränarteam som varit ihop väldigt länge. De har rutinerade spelare som varit med ett bra tag i gamet.

Bragetränaren menar att man har haft flera utmaningar tidigare i serien, och kan inte svara på om mötet mot Halmstad blir den svåraste.

-Ingen aning. Vi har haft flera tuffa matcher och motståndare som gett oss en rejäl match. Matchen mot Halmstad kommer nog att matcha någon av dem.

Henry Sletsjøe, som anslöt från ettanklubben IF Sylvia inför säsongen, har imponerat stort i Bragetröjan och har sina funderingar var matchen kan komma att avgöras.

Vad blir viktigast för dig som innermittfältare att tänka på när man möter Halmstad?.

-De har ett bra innermittfält. Men det vi har sett så tycker jag det känns bra, och det gäller att vi vinner matchen i matchen, och slår ut dem, då tror jag vi har en bra chans.

När de två lagen drabbar samman på lördag väntar storpublik på ”Vallen”. Henry säger att det publikstöd laget haft, med råge överträffar det han har haft i sina tidigare klubbar.

-Jag kommer från lägre divisioner, så det finns inget att snacka om. Det har inte varit i närheten. Det är kul, och pushar en lite extra och ger verkligen energi.

-När vi mötte Västerås borta, kändes det som hemmamatch. Det kändes som vi hade med halva Borlänge. Jag hoppas det blir samma tryck denna helg.

Också Saarenpää menar att fansen betyder mycket för spelarna.

-De känner ren glädje.

-Vi ska sakta men säkert bygga vidare på den supporterkultur som skapas med ny publik som kommer och tillsammans med prestationen gör att vi kan bygga det tillsammans.

Hur viktigt är det att ha hemmaplan, med en match av den här digniteten?

-Det betyder mycket. Det kanske är för att HBK inte känner sig lika bekväma, och som vi ska försöka utnyttja. Har vi publikens stöd i ryggen, så ska vi försöka visa att det är vi som ska ha förstaplatsen istället, säger 22-åringen.

 Henry Sletsjøe avslutar med att säga att han, och laget, inte känner någon press, utan att det enbart känns inspirerande inför lördagens toppmöte.

-Det känns som gruppen är exalterad. Det är väl ingen som hade räknat med att vi skulle ligga så här högt upp och kämpa om en första plats i det här skedet av serien. Vi tar det som positivt. Det är bara roligt att det går bra.

På skadelistan finns sedan tidigare Adil Titi, Samouil Izountouemoi och Shkodran Maholli. Sedan är det ett frågetecken för Anton Lundin som haft skadeproblem.

Fem punkter inför Halmstad BK:

  • Senaste seriemötena lagen emellan:
    • 2020-07-04: IK Brage-Halmstad BK 0-0
    • 2020-10-17: Halmstad BK-IK Brage 2-0
  • HBK:s forward Sadat Karim leder assistligan (tillsammans med Samuel Leach Holm) på 7 assist
  • Henry Sletsjøe löpte mest i mötet mot Skövde AIK (10283 meter).
  • Halmstad BK har högsta publiksnittet i Superettan med sina 3 001. Brage ligger på sjätte plats med 1 967. Det snittet ökar nog efter lördagens match.
  • I samband med matchen kommer ett gäng gamla Bragelegendarer att vara på plats på Vallen. De kommer att få ta emot era hyllningar i halvtid. Se till att vara på plats för att visa uppskattning både för de nya och gamla grönvita!

Text: Per Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.