Snacket efter förlusten mot Öster

220821 ik brage öster foto henrik hansson

Det som skulle bli en trevlig eftermiddag när vi mötte Östers IF under söndagen, blev istället till en tung eftermiddag framför de dryga 2 000 åskådarna på Vallen. Matchen slutade med förlust 0-3 (0-2) efter det att vi tidigt hamnat i både mål-, och numerärt underläge.

Mittbacken Pontus Rödin, tyckte man redan från start kom snett in i matchen, när det var Öster som tidigt dikterade händelserna.

-Katastrof. Vi är inte där före utvisningen. Vi hackar i vårt spel, och är inte där defensivt. Det finns inget ta med sig från matchen, förutom att vi kämpar och försöker hålla ner siffrorna med en man mindre.

-Vi kände oss taggade, och det kändes bra inför matchen. Så jag vet inte vad som hände. De tog tag i taktpinnen direkt och höll kvar den hela matchen.

Både 0-1, och 0-2 kom efter fasta situationer. Pontus tyckte att det var mer sitt egna lags agerande som var mindre bra, än Öster som gjorde det bra.

-Det var vi som slarvade. Det var två helt öppna nickar. Vi brukar vara bra på fasta, vi var inte där och störde dem. Vi är riktigt missnöjda efter den här matchen, säger IKB:s #5, som också själva sågade sin egna insats.

-Jag är missnöjd, med mig själv. Många felpass och dåliga rensningar.

En liten tröst, är att vi i alla fall håller oss kvar på kvalplats. Med samma poäng som Öster, men med ett måls bättre målskillnad.

-Vi är kvar däruppe. Det gäller att vi skärper till oss. Vi har vart dåliga i ett par matcher i rad nu. Det är dags för oss att ta tag i det här, och se på oss själva.

I den andra halvleken, bytte vi efter en kvart in fyra spelare, som stod för bra prestationer efter förutsättningarna.

-Alla fyra som kom in gjorde det bra. Det var det vi behövde. Vi har mycket boll i andra fast vi är en man mindre. Man kan undra hur det hade sett ut om vi varit elva mot elva.

En av Brages främsta i matchen, var Joakim Persson, som så länge han var inne löpte mycket och låg bakom de få farligheter Brage hade.

-Självklart blir det svårt att pressa dem med en man mindre. De är fem mot en spelare känns det som. De har två mittbackar, och två defensiva mittfältare. Det blir svårt att stänga dem, det blir det att man får välja att stå på en sida och täcka av. Jag försökte göra det jag kunde.

Tidigt i matchen hade Persson ett avslut på mål, som egentligen var en passning, säger han:

-Jag försökte slå in den hårt i boxen, och målvakten hann ner och var med på den. Den hade gått till Anton om inte målvakten räddade den.

Vad säger du om din match?

-Det blir mycket springa defensivt. Mycket ensam offensivt. Det är svårt för mig att säga om det gick bra eller inte för mig.

-Jag började spela ytter förra sommaren, när jag kom hit. Så jag vet hur det är spela striker. Tyvärr kunde jag inte spela tillsammans med någon idag (pga det röda kortet tidigt i matchen). …Vi får börja fokusera på nästa match, säger Joakim som vill se framåt.

Det som förstörde chanserna till poäng, var när Henry Sletsjøe visades ut i matchminut 23. Joakim menade att man kanske skulle protesterat mer, för att få domaren Fredrik Oppong att bara ge en varning.

-Vi borde varit på domaren lite. Han var lite osäker innan han visade röda kortet. Jag tycker det var ett tufft kort.

Senast mot Landskrona fick vi chansen i spel elva mot tio, nu var det istället omvänt.

-Den här gången behövde vi göra mål för att få poäng. Landskrona behövde bara försvara sig, säger han om skillnaden på utgångsläget.

-Nu blir det fokus på nästa match, jag kommer göra allt för att vi vinner den matchen. Det ska bli kul att spela på mina gamla hemmaarena (Studenternas som är Sirius hemmaplan)

Adil Titi, som blev allvarligt skadad i februari i en träningsmatch mot AFC Eskilstuna, var glädjande nog tillbaka på plan, när han fick spela 30 minuter.

-Jag är extremt glad. Jättelättad. Det har varit en mörk period. Så jag är jätteglad. Det kanske är egoistiskt att tänka på sig själv, i det här skedet när vi förlorar.

Hur har det varit att inte kunna vara med ute på planen?

-Det var varit extremt, extremt jobbigt, för mig personligen. Jag skulle få en nystart här i Brage och Borlänge. Efter den andra matchen så kan man nästa kasta säsongen i papperskorgen. Sedan har man hört på sjukhuset att man inte ska få spela fotboll på elitnivå igen. Så det har varit en väldigt tuff kamp mentalt jag haft. Jag är bara glad att jag är på andra sidan, säger Titi, som verkligen såg ut att trivas ute på planen.

-Jag tänker inte på skadan, när jag spelar. Jag är bara alldeles för glad att jag kan spela igen. Jag försöker göra det bra, och tillföra någonting. Kroppen känns bra, den måste bara komma i fas.

Hur upplevde du matchen från sidan?

-Det känns jättetråkigt. Vi började pissigt. De gör mål på en fast situation, och får grepp oss. De trycker ner oss, och sedan är det tråkigt med det röda kortet. Det blir därifrån en ganska brant uppförsbacke. Vi försöker, kämpar, men ibland räcker det inte till, ibland får man det röda kortet mot sig, förra matchen fick det med oss. Det är tråkigt med det är tillfälligheter.

Med tio omgångar kvar, kan det bli en rysare om placeringarna efter Halmstad. Adil är i varje fall optimistisk inför sista tredjedelen.

-Allt handlar om vad vi gör, vi har allt i egna händer. Vi har stafettpinnen. Om vi gör det bra, är målmedvetna, jobbar hårt, så kommer det att gå bra. Det är jag övertygad om.

Bragebossen Klebér Saarenpää, var märkbart bekymrad över lagets insats.

-Den här matchen är inte bara att lägga bakom oss. Den här måste vi ta tag i och se sanningen i vitögat, och hitta en lösning så vi inte hamnar där igen. Vår lägsta nivå har varit lite väl dålig i perioder nu. När målen och röda kortet kommer, så lyckas vi inte kravla oss ur det. Det har vi lyckats med tidigare. Vi vill helst vara i förarsätet. Idag fick vi sitta längst bak och se när de andra hade kul.

”Klebban” som efter Landskrona matchen var spänd på att se hur spelarna skulle reagera efter insatsen, fick nog mer att tänka på efter matchen mot ÖIF.

-Jag tyckte vi förstörde för oss själva en del redan innan utvisningen. Det var mycket som radade upp sig att det blev en tråkig dag för oss. Vi slog bort bollen för många gånger.

När Henry Sletsjøe blev utvisad, och vi redan låg under med 0-1, så kändes det som vi var långt ifrån att få med oss något.

-Jag tycker den (utvisningen) är tuff dömd. Jag kan absolut se att det ibland blir rött kort, men ibland bara gult. Inget säga om, det är en tuff situation för domaren, och det är bara att gilla läget för oss.

Brage hade dock redan innan satt sig i klistret, när Öster till synes enkelt kunde ta ledningen efter bara sex minuter, efter en frispark som nickas i mål.

-Det är riktigt dåligt av oss. Den får vi ta ansvar för.

-Det blev en svår match, svåra förutsättningar. Det är bara att gilla läget och fortsätta gnugga, det är det vi måste göra, oavsett vad det står på tavlan. Där tycker jag vi är lite överallt under första halvlek. Vi samlar oss i pausen, och gör en habil insats. Vi får absolut inte blunda för det som är mindre bra. Det ansvar som jag måste ta i en sådan här situation för det här gänget.

I den andra halvleken, byttes Malte Persson, Filip Sjöberg, Adil Titi och Seth Kanteh Hellberg in. IKB-tränaren vill dock inte säga hur mycket speltid de kommer att få framöver.

-Det är en konkurrenssituation. Det är upp till spelarna och slåss om platserna och speltiden. Det var en balans mellan…när matchen blev som den blev…att ge dem minuter och samtidigt avlasta de som var inne på plan.

Nästa match är borta mot Dalkurd FF på Studenternas. Den matchen spelas fredagen den 26 augusti kl 19:00. Då är det revansch som gäller!

Text: Per Lindgren.