Skip to content

Intervjuer efter förlusten mot VSK

foto henrik hansson

Efter förlusten med 0-2 (0-2) hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen mot Västerås SK FK betyder det vi bara har en match kvar av årets säsong.  Extra surt att vi inte kunde vinna, då samtidigt trean Östers IF och fyran Skövde AIK fick stryk. Nu får vi istället försöka avsluta med en vinst borta mot Halmstad BK, som idag blev klara för allsvenskan i kavaj, nästa lördag.

Assisterande tränaren Janne Mian var besviken både över resultatet och prestationen efter den bleka insatsen mot Västerås.

-Det fanns ingen energi och det var gott om tekniska misstag. Ett försvarsspel som var ganska hackigt där vi inte följer principer, och de fick skapa chanser ur ingenting.

Västerås SK hade stora delar av första halvlek ett massivt tryck, där Viktor Frodig svarade för några svettiga räddningar som kunde gjort underläget varit större i halvtid. Bortalagets båda mål kom på fasta situationer inom loppet av fem minuter i mitten av halvleken. 0-1 kom genom Pedro Ribeiro på straff efter Zetterström dragit ner Olle Edlund. VSK:s andra mål var efter en hörna, där bollen studsade fram och tillbaka i straffområdet innan skyttekungen Viktor Granath kunde skicka in bollen.

-De gör 2-0-på en fast situation där vi inte är på tårna, det är då vi släpper in sådana mål, säger Mian bara hittade tre positiva saker i matchen att ta med sig.

-Viktors insats där han gör några bra och viktiga räddningar, Henry Sletsjoes inhopp (i 46:e minuten) var bra och han hade inte mer än ett felpass, och sedan Jonah (Almquist) som fick komma in (i 90:e minuten).

Att VSK skulle öppna så starkt direkt från start tycker han man borde vara förberedda på.

-Jag tycker det är märkligt om vi skulle bli tagna på sängen med tanke på där de ligger. Sedan får vi kolla på vår ”approach” om det är någonting vi kunde sagt eller gjort annorlunda. Det är en match där ute och då ska slipsen vara på och kostymen struken. Allt ska vara förberett.

Att den kraftiga motvinden första fyrtiofem, skulle påverkat insatsen, tycker han man inte kan skylla på.

-Nej, inte de tekniska misstagen och våra principer i försvarsspelet. 

Att Brage släppte in sina två mål på fasta situationer, menar han inte var så mycket säga om med tanke på det tryck Västerås hade då man kom till flera chanser förutom de båda fullträffarna.

-De skapade tillräckligt för att förtjäna de där två målen. 

Tyvärr kunde vi inte publiken bjuda publiken mycket att jubla över i hemma epilogen. Utan att ta något från VSK:s insats, var det här en av säsongens sämsta insatser.

-Jag är ruggigt besviken. Jag tycker det här går att jämföra med Utsikten borta vad gäller prestationen.

Med tanke på det ändå fanns en chans ta den positiva kvalplatsen hade man hoppats på en bättre insats. Att Öster fick stryk mot Norrby menar Mian på förhand inte var någon omöjlighet.

-Jag hade sett det fanns en fanns en chans. Öster måste ta poäng för kliva uppåt, och de möter lag som krigar. Om vi hade vunnit idag hade det funnits den där strimma hopp och pressen på Öster.

Efter en poängmässigt stark vårsäsong, blev det tyvärr inte den Brage höst alla hade hoppats på.

-Det som har varit mest förvånande är ängsligheten när det varit viktiga matcher och även här hemma på Vallen med mycket folk.

-Det är väl AFC som jag tycker var bra där vi borde vunnit, där skapade vi tillräckligt med chanser, liksom mot Trelleborg. Landskrona var också riktigt ängsligt, och Öster riktigt dåligt. 

Halmstad borta i nästa omgång, vad ska vi tro om den sista matchen?

-Om vi har någon heder i kroppen så ska vi dit och göra en bra match åtminstone, sedan får vi se vad resultatet blir. Vi ska dit och avsluta säsongen och börja nästa säsongen. Bygga på ett bra sätt, och sedan oavsett resultat ska vi göra det vi är bra på och göra det. Det är inte alltid det räcker till, men jag hoppas vi kan avsluta på ett bra sätt, säger Mian.       

En mycket besviken vänsterback Malte Persson mötte upp efter slutsignalen.

-Det var en usel match, konstaterar 22-åringen som fått allt mer speltid i slutet av säsongen och gjorde nu sin femte match från start. 

-Det känns som vi inte alls kommer upp i den nivå som vi måste vara på för att spela i superettan och konkurrera.

Hur manskapet uppträdde i första halvleken då man mest fick försvara sig, tycker han var under all kritik.

-Det är bedrövligt, det känns som ett såll och Viktor (Frodig) håller oss kvar i matchen hyfsat. Efter de gör 2-0 i 27:e, därefter är det egentligen bara att försöka stoppa blödningen till halvtid och samla oss där.

Även om om vi ryckte upp oss i andra, var vi aldrig riktigt nära skaka om ett stabilt spelande Västerås som hade 2-0 att gå på.

-Jag tycker vi inte gör det speciellt mycket bättre i andra halvlek heller. Det är jävligt tungt just nu.

Att vi inledde matchen i stark motvind tycker han inte skulle påverkat matchbilden så mycket som den gjorde.

-Det är inte det vi ska fokusera på. Det är så mycket misstag vi gör, som inte spelar någon roll om det är sol eller vind. Det är bara för mycket dåliga beslut i första. 

-De vinner varje närkamp i första, vi är verkligen inte där.

Att det såg ut som det gjorde i första halvlek hade han inte väntat då laget såg laddat ut innan.

-Jag tyckte fokuset var där innan matchen, alla visste vår gameplan och vad vi skulle göra. Men när vi väl kom ut så klickade det inte mellan oss spelare på planen, då blir det ensamt och spel en mot en.

VSK:s dominans menade han bottnade i det egna laget uppträdande, mer än gästernas styrka.

-Vi bjuder in till nästan alla deras farligheter känns det som. Det är för dåligt försvarsspel, lite bolltapp och allt sånt. VSK gör sitt, och sina mål. Men jag tycker det ligger mycket på oss som inte gör det bra.       

Malte Persson tyckte man fick jobba hårt när Västerås SK kom med fart och i våg efter våg. Dessutom hade man ett farligt vapen på fasta vid hörnor, samt vid inkasten på offensiv planhalva som togs hand om av Pedro Ribeiro.

-Det känns som vi har 25,000 inkast mot oss första halvleken, vi kommer inte ur det och det känns som de skapar mer hörnor och inkast. Fortsätter vi tillåta så mycket chanser, så kommer trillar de in förr eller senare.

Att Öster förlorade, vilket hade öppnat dörren vid en eventuell trepoängare, lägger han inte så stor vikt vid. 

-Vi kan inte hålla på kolla på andra lag. Presterar vi inte bättre, spelar de andra resultaten inte någon roll.

Malte Persson, som gjorde sin femte start, har fått spela mer och mer på slutet.

Vad säger du om din egen insats?

-Jag var bedrövlig idag, så det är inte mycket att säga om tyvärr.

Vad säger du om nästa match Halmstad borta?

-Nu gäller det inte så mycket att spela för någon position i serien, utan att få en bra känsla och helhet. Visa vilka vi är och vad vi står för. Att vi jobbar hela vägen in oavsett förutsättningarna, det är det vi mer får fokusera på till nästa vecka.

Anfallaren Shkodran Maholli har haft en skadefylld säsong, men gjorde nu sin första match från start. Tillsammans med Douglas Karlberg hade duon svårt komma till några farligheter. Karlberg hade ett friläge, och Maholli ett par nickar mot mål.

-Det var som för laget, inte alls bra, säger Maholli som står kvar på ett mål i målprotokollet. Han menar man kunde förlorat med större siffror. 

-Vi ska vara glada att det inte blir med än 2-0.

Framåt hade vi som sagt var svårt att komma till de riktigt vassa målchanserna.

-Vi har ett skott på mål, från Anton (Lundin) tror jag. Jag har två halvfarliga nickar, men mycket mer än så är det inte.

Vad beror det på ni inte kommer till fler chanser?

-Västerås gör det bra, och de har allt att spela för. Medans vi kommer inte alls kommer upp i nivå, samtidigt som vi har mycket avstängningar och skador. Det är balans där mellan.

Han pekar på mycket som kunde gjort bättre.

-Allt från speluppbyggnad, ge de gratis situationer på deras inkast. Där blir det farligt varje gång. Vi gav de för mycket gratischanser och de kom i anfall efter anfall, det blir jobbigt. Samtidigt så skapade vi ingenting framåt.

Att vi kom in mer i matchen efter paus menar han var naturligt.

-De kunde spela av matchen när de leder med 2-0. Om vi fått in 2-1 hade det blivit jobbigare för de, men vi lyckas inte med det. Vi är inte ens nära.    

Han menar lagets tyngre höst resultatmässigt har sin förklaringar.

-Det har varit lite småskador som har stört oss. Jocke (Persson) om är en av våra viktigaste spelare har varit borta. Kanteh (Seth Hellberg) har haft småproblem. Det är smågrejer som kan ha haft en påverkan, men jag vet inte. Vi krigar på varje dag varje match, men jag vet inte vad som inte funkar.  

Fortfarande menar han det finns mer att hämta för egen del, och att han börjat blicka framåt till nästa säsong.

-Det är bara en bonus att jag fick starta idag. Jag siktar på nästa år, nu är det bara en bonus att få så mycket minuter som möjligt. Sedan är det en försäsong nästa år där jag måste kriga på och vara med från början. Senast jag startade var mot Sundsvall förra året, och det är mer än ett år sedan.

-Jag måste försöka hålla mig frisk och vara tillgänglig på försäsongen. Det var ett steg i rätt riktning jag fick spela 90 minuter idag, men det är en lång bit kvar. Det är en match i taget.

Nu när vi inte kan komma topp tre, så har tankarna börjat inför nästa säsong.

Hur har snacket gått?

-Vi måste avsluta fint för att få en skön känsla till nästa år. Som det ser ut idag är det en katastrof. Vi får rannsaka oss själva och göra bättre sista matchen.  

Vad skulle betyda att vinna sista matchen mot Halmstad?

-De är klara för allsvenskan. Självklart skulle det vara en skön känsla inför nästa år att vinna mot ett allsvenskt lag. De är jätte stabila på sin gräsplan men vi går dit för göra en bra match och hoppas det leder till en seger.

Text: Olov Lindgren    

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.