Skip to content

Snacket efter gårdagens cupmatch

Onsdagskvällen bjöd på avancemang till Svenska Cupens gruppspel 2023 efter seger mot IK Sleipner med 2-0 på bortaplan.

Chefstränare Klebér Saarenpää, gladdes åt att vara tillbaka på ”Parken”, där han i slutet av 90-talet spelade några säsonger med IFK Norrköping.

-Då doftade det gräs. Nu doftar det plast. Men alltid kul att komma tillbaka till ett ställe där man har historia, säger han, när han i nästa andetag ger sig in på en matchanalys:

-Vi sätter ett bra spel i första med direktåtererövringen, vi är aggressiva försvarsmässigt, och flyttar boll på ett bra sätt. I andra äter de sig in i matchen, medans vi kontrollerar det. De får någon chans för mycket. Vi håller nollan, vilket var en viktig målsättning idag. Malte (Persson) visar det tydligt med den uppoffringen han gör på mållinjen och räddar ett givet mål (på övertid). Det symboliserar en fighting spirit vi har. Det är viktigt att gå vidare i cupen.

När Samouil Izountouemoi efter en halvtimme fick känning i baksidan, och tvingades byta, kom istället nyförvärvet Ferhad Ayaz in på plan.

-Vi sa att Ferhad skulle göra trettio minuter, samma som ”Shkod”. Men i och med vi fick byta Samo tidigt så fick Ferhad en kvart i varje halvlek lite drygt.

En av Brages främsta spelare i matchen var Adil Titi, som med sin första match från start efter sin skada i början på året, visade pondus och kraft i sitt spel. 80 minuter blev det för Göteborgssonen. Utan tvekan kan han bli en viktig joker när vi nu har påbörjat den berömda Bragehösten. 

-Vi har sagt att Adil skulle starta i cupen, även om han varit redo tidigare. Det här var viktigt för honom att tömma sig.

Vi luftade nästan hela laget, det var bara Jacob Stensson och Viktor Frodig på bänken som inte spelade. Extra betydelsefullt var det för de som inte har fått så mycket speltid, att de nu fick minuter på planen.

-Viktigt för dem att det blir en fysisk match av det hela. Vi får bekänna färg i duellspelet i 90+. Det är viktigt för Malte, Filip, Adil, Yassin som inte har spelat så mycket att göra det, säger Saarenpää.

Alexander Zetterström byttes ut i halvtid. Var det planerat?

-Ja, Zäta skulle spela fyrtiofem, så vi har honom redo till nästa match.

För femte året är vi nu klara för cupens gruppspel. Vilka lag som blir motståndare, får vi vänta med tills december, då lottningen väntas ske.

-Tre bra matcher oavsett. Viktigt att lägga en träningsplanering med de här cupmatcherna. Vi får se vad vi får för grupp, och spänna bågen och kanske sikta på att ta oss vidare från gruppen, säger Bragetränaren.

I backlinjen fick Malte Persson spela, och vilken match 21-åringen gjorde. De gånger Sleipner hotade, var det ofta han som var i vägen och rensade bort bollen.

-Vi kommer ut bra framförallt i första halvlek, gör det vi ska och sätter fart på bollen. Startar igång situationerna snabbt, och får in farten. I andra går vi ner oss lite. Det var viktigt att hålla nollan intakt och bygga självförtroende, och visa att försvaret håller. Det är bäst bygga bakifrån. Det viktigaste är vi tar oss vidare i cupen, säger Malte.

Vad säger du om andra halvlek, där ni börjar bra, men sedan kommer Sleipner in i matchen?

-Vi sa att vi mest skulle fortsätta, vi visste de inte hade en full trupp. Vi ville visa att vi är två divisioner högre. Att vi har mer kraft på slutet. Viktigt att driva ett högt tempo, så vi skulle få lite bekvämare sista tio, femton. Har vi skärpan kan vi göra fyra mål till i en sådan här match. Jag tycker det är ett bra lag. De hade en del snabba spelskickliga yttrar. Men vi hade rätt så bra koll på dem.

Vad har du för drömmotstånd när ni nu är klara för gruppspelet?

-Jag vill helst möta lag som har mycket publik, så det blir tryck på läktaren. Alla storklubbar i Allsvenskan.

Henry Sletsjøe var en av Brages målskyttar, när han visade vägen med att ge oss ledningen med 0-2. IKB:s #21, har koppling till Norrköping, då han har spelat med IF Sylvia och då drabbat samman med Sleipner.

-Jag har mött dem på lite skoj, med Sylvia i träningsmatcher. Jag känner Nils (Akai Rosell), Eldin (Ibrahimbegovic) och några andra. De är ett bra lag. Jag sa det innan matchen att de har en del skickliga spelare, så vi får vara på hundra procent.

Tycker du det är en annorlunda anspänning att spela en cupmatch, i jämförelse med en seriematch?

-Det kanske inte är mindre anspänning, men det är en annan anspänning. I Superettan har vi ett tydligt mål att vi ska vara uppe i toppen. Här är det mer vinna eller försvinna. Även om det är mot ett sämre motstånd, så vet vi att om vi inte är på hundra så åker vi ur det här. Jag tycker vi dalar lite under matchen, och då ser man att det inte är så stor skillnad. Jag har själv spelat i division-2, och vet att det inte är så d-a stor skillnad (om man inte är påkopplad).

-Det handlar mest om att få jobbet gjort. Vi får vara nöjda med insatsen. Vi är inte helt ihopspelta, det var många nya i startelvan. Lite yngre också, och spelare som inte spelat på ett tag. Det tar ett tag att komma in i det.

Henry imponerades av vårt senaste nyförvärv, Ferhad Ayaz, även om det inte blev så många minuter på plan för honom.

-Man såg direkt att han har kvalitet. Det märks att han har spelat på en hög nivå. Det är viktigt att han håller sig så frisk som möjligt.

När vi gick ut i andra halvlek, med en 2-0 ledning, såg inledningen lovande ut och laget hade stenkoll på Sleipner. Sedan ändrade matchen lite skepnad, när ”Randigt” stundtals tog över, och hade bud på mål. Men med tur och skicklighet lyckades André Bernardini tillsammans med försvaret komma ifrån matchen med ett ”clean sheet”.

-Första delen fortsätter vi som vi gjort i första, spelar ganska fint, och hotar dem ganska mycket. Sedan blir de mer desperata och de får lite mer bett på sin press, och jag tycker vi inte kommer ur den.

Sedan Ferhad Ayaz för ungefär en månad sedan blev IK Brage spelare, så har vi väntat på att få se vänsterforwarden på plan. Och nu var det äntligen dags när han kom in efter en dryg halvtimme.

-Det var bara att gå in och köra mitt spel liksom och göra ett bra jobb. Det kändes okej i första. I andra fick jag en smäll, och kände av ljumsken, och gick inte hundra, och maxade inte. Ville inte riskera något. Men läget är under kontroll.

För tidigt i andra halvleken satt han en stund på planen och fick behandling av fysio Susanna Johansson. Även om han kom tillbaka i spel kort därefter, så valde Ayaz att kliva av några minuter senare.

-Det var en säkerhetsåtgärd. De här cupmatcherna är inte lätta. Vi gör jobbet och vinner, och är vidare till gruppspel. Skönt att vinna, och veta att man är med i gruppspelet nästa år, säger han och berättar om sin första skadefyllda tid i Borlänge:

-När jag kom till Brage fick jag ont i vaden. Var borta några dagar, och nu kände jag lite i ljumsken. Det är inget farligt, och inget jag är orolig för. Jag hoppas jag är redo till matchen mot Utsikten, att jag är uttagningsbar.

-Det kändes bra. Jag har inte spelat match på fyra månader. Extremt skönt att hjälpa laget och bidra till att vinna matcher, säger han om glädjen att äntligen få spela match.

Hur lång tid tar det innan du är där du vill vara?

-Jag vet inte. Det får ta den tid det tar. Jag hoppas att det går snabbt, och att Bragesupportrarna kan få se mig.

Ferhad tycker man dominerade i första halvlek, men att matchbilden i andra blev att Sleipner fick mer att säga till om.

-I första under kontroll. Det brukar bli så, att när man gör många spelarbyten, och då är det inte konstigt (att Sleipner kommer in i matchen). Men vi gör jobbet och vinner, och det var det viktigaste.

Nu ser vi alla fram emot det fortsatta seriespelet, då vi på måndag den 5 september kl 19.00, tar oss an Utsiktens BK hemma på Vallen. Ett lag vi har revansch att utkräva på, då vi förlorade borta mot de med 1-0. – https://ikbrage.ebiljett.nu/

Text: Per Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.