Snacket efter X:et på Vallen

”Så som matchen utvecklade sig känns det som en förlust. Vi får ändå kontroll på det vi gör. Jag är besviken att vi inte lyckas knyta ihop säcken på de chanser vi har. Att vi inte får till det. Så länge vi inte tycker synd om oss själva och fortsätter att jobba, så kommer det att gå vår väg. Denna gång gjorde det inte det, men det är reaktionen på den här matchen som blir viktig för oss.”

Klebér Saarenpää efter poängtappet.

Det blev oavgjort i hemmamötet mot Landskrona BoIS som slutade 1-1 (1-1) inför 1 809 åskådare på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Trots en drömöppning med 1-0 genom Niklas Söderberg redan i sjätte matchminuten, samt en spelare mer i nästan en halvlek, kunde gästerna kriga till sig en pinne.

Bragetränaren Klebér Saarenpää var nöjd hur man inledde matchen, men att Landskrona sedan tog över fram till fyrtionde minuten.

-De första femton, tjugo minuterna gör vi det bra defensivt. De är duktiga med bollen, men vi får några bra omställningslägen. Några vi får ta är avslut på mål, och några som vi slarvar bort rent tekniskt. Sista tjugo får vi det svårt, för de är duktiga med bollen, och vi får lägga extremt mycket krut på att flytta. De skapar inte jättemycket men det kostar energimässigt, de sticker in bollar till höger och vänster. En tuff första halvlek.

I andra akten förändrades förutsättningarna radikalt när Randigts kapten Philip Andersson blev utvisad i 50:e matchminuten.

– Det röda kortet kommer tidigt, och det sätter tonen. Vi skapar de stora chanserna som man kan förvänta sig göra på den tiden, men är inte tillräckligt skarpa för att sätta de chanserna, säger Bragebossen.

Som de flesta IKB-anhängare kände efter slutsignalen, var en poäng en besvikelse efter att vi under stora delar av andra halvlek spelat med en man mer.

-Så som matchen utvecklade sig känns det som en förlust. Vi får ändå kontroll på det vi gör. Jag är besviken att vi inte lyckas knyta ihop säcken på de chanser vi har. Att vi inte får till det. Så länge vi inte tycker synd om oss själva och fortsätter att jobba, så kommer det att gå vår väg. Denna gång gjorde det inte det, men det är reaktionen på den här matchen som blir viktig för oss, vad vi vill.

Tycker ni hade tillräckligt med energi när ni fick spela elva mot tio?

-Ja, det hade vi. Det är den tekniska nivån som gör att vi inte får ett flyt varje gång, trots det skapar vi våra chanser. Jag kan inte gnälla på spelarna. Vi får de chanser vi ska ha, sedan vill vi ha en slutprodukt, men får inte det idag.

Landskrona som kom till matchen med en poäng på de fem senaste, visade efter en tveksam start, att laget besitter kvalitet och kan spela bra fotboll.

-BoIS är ett duktigt gäng, med bollskickliga spelare, som man framför allt kan straffa på omställningar. De är jobbiga att möta när de har den skicklighet de visade i första halvlek, säger Bragetränaren.

Hemmalaget väntade ganska länge med att göra sina byten. Något som Saarenpää försvarar med att det inte blev en så jobbigt match i andra, med tanke på att man ofta hade bollen inom laget.

-Det är inte en fysiskt jobbig match för oss.

Brage gjorde bara två byten i matchen när Anton Lundin och Malte Persson kom in i 82:a.

-Det är att förändra så vi får mer kreativa spelare på mitten, med Anton Lundin. För han (Lundin) kan öppna upp när det blir trångt. Sedan få in ny energi på vänsterkanten med Malte (Persson).

Jonathan Tamimi tycker att man skulle vunnit matchen med tanke på att man fick spela med en mer i nästan halva matchen.

-Det är surt när vi inte får med oss alla tre (poäng). Vi har lägen och möjligheter att göra mål, och det är surt när vi inte bara sätter dit dem.

-De gör det bra och är skickliga med bollen. Vi blir tillbakapressade två tredjedelar av första halvlek. De gör det bra. De hittar bra ytor att spela in på. Det är surt.

I andra halvleken fyllde ”Tamme” på i offensiven när Brage jagade ett ledningsmål.

-Vi har chanser i boxen och det gäller att den ska studsa vår väg. Det finns möjligheter och chanser att sätta den. De är många och de sliter och kämpar i boxen. Det gör det inte lätt. Det är surt att vi inte får dit den, säger han och fortsätter:

-Avsluten fick vi inte till idag, så det är bara att jobba på. Vi ger inte upp, utan tar en dag i taget. Tillslut sitter dem.

Du blev vald som bäste Bragelirare. Känns det som en liten tröst?

-Jag tänker inte så mycket på det. Det viktigaste är laget, och att vi inte fick med oss tre poäng. Synd att vi inte får det. Det kändes okej idag. Man försöker bidra med det man kan. Surt som sagt var att inte få med oss tre poäng.

Nu är det bara att lägga matchen bakom sig, och istället försöka att ta sikte på söndagens match på Vallen hemma mot Östers IF.

-Vi börjar redan blicka fram på den matchen. Just nu får man får sura lite, sedan är det bara att ta nya tag, och göra hundratio i nästa match. Vi kommer att jobba på som vanligt, träna på bra och göra allt för att vara optimalt förberedda till den matchen.

Anfallaren Niklas Söderberg fortsätter att göra mål. Mot BoIS kom åttonde fullträffen, men han var besviken han inte kunde utnyttja någon av sina ytterligare målchanser för att göra ett segermål.

-Vi hade pratat om hur de vill trycka högt, och vi visste att det går mycket man-man, och att vi kan straffa dem på omställningar.

Det var också på en omställning som ledningsmålet kom, där han efter passning från Jocke Persson visade teknik med en överstegsfint och tunnel på motståndarbacken.

-Jag vet inte hur den kommer till Jocke men han får en lång djupledsboll, som han hämtar upp. Jag får den snett inåt bakåt och känner jag får stor yta, och utmanar honom, det vara bara att gå förbi och sätta dit den. Jag såg keepern lägga sig, och försökte chippa in den, säger Niklas om ledningsmålet.

Även om vi öppnade matchen bra, menade han första fyrtiofem var svag.

-För dålig första halvlek, får dåligt snack. Vi är alla för dåliga, dålig kommunikation, känns som vi inte är på tårna. Vi möter Landskrona hemma, när vi ska gå för en toppstrid, och de är i botten och krigar. Vi kan tycka att vi ska dominera på ett helt annat sätt men vi blir utspelade. Vi sprang runt som yra höns, det ska inte få ske här hemma inför publik. Man skäms nästan för det ser så dåligt ut i första.

I den andra halvleken blev det en scenförändring, när Philip Andersson visades ut, efter att han fällt Brageforwarden, som var på väg skaffa sig ett friläge.

-När jag för bollen känns det som jag är på väg igenom. Han drar i mig avsiktligt, och ska ha minst gult kort. Där och då kändes det som rött kort var ganska hårt. Men jag kan tycka att han i första ska ha en varning. Jag hade ingen framför mig, men det var flera omkring mig. Jag var långt ifrån mål, beskriver han utvisningssituationen.

-Jag tycker vi har tur som får med oss det röda kortet. Första halvlek var bedrövligt. Vi får inte synk i det, och press på bollhållare. De får knacka omkring oss. Vi har svårt komma åt dem stora delar. Vi kommer in i paus och ska vara glada att vi har 1-1. Sedan får vi det röda kortet. 1-1 med en man mer i 40 minuter, det är så d-a bedrövligt av oss egentligen.

Under matchens avslutning pressade vi på för ett segermål, men det här var en kväll där vi inte var tillräckligt bra i straffområdet. Söderberg själv träffade stolpen, och hade avslut utanför. Även Douglas Karlberg skapade ett par chanser, som tyvärr inte resulterade.

-En man mer. Jag har extremt många lägen och grämer mig att jag inte kan göra mer. Vi som lag skapar mycket. Det känns som om vi har något bättre avslut så är det 2-1. Ska man se krasst på det, att vi får 1-1 med elva mot tio så är det för dåligt.

Du gjorde ett mål, men brände också ett par chanser. Hur är känslan då?

-Får man så här många lägen på en match, mer skit om man inte gör ett mål, än inte ett mål. Klart skönt att göra mål, men nu i efterhand känns det bedrövligt.

Även om en poäng kändes som en förlust, så visade vi att vi är svårslagna och har fyra raka matcher utan förlust. Nu ser vi fram emot nästa match som spelas redan nu på söndag, den 21 augusti kl.15:00 när vi möter Östers IF hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

Vi behöver dig på plats. Köp din biljett via webben här – ALLA TILL VALLEN!

Text: Per Lindgren.