Skip to content

Stabil seger på hemmaplan

Vi hade som väntat inga större problem att besegra IFK Skoghall DF som är jumbo i serien. Söndag eftermiddagens match på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen slutade IK Brage vinst med klara 7-0 (3-0).

-Vi höll bollen på ett bra sätt överlag, kanske vi hade lite dåligt tålamod emellanåt, kommenterade Brages assisterande tränare Mattias Johansson, matchen.

Det dröjde till den trettonde minuten innan ledningsmålet kom genom genom målfarliga Ella Foberg. Bara en minut senare ökade vi på ledningen till 2-0, med ett självmål efter en målvaktstavla. Innan den första halvleken var slut, gjorde Anna Sandin 3-0. Efter paus fortsatte vi visa prov på bra fotboll och utökade ledningen till 4-0 (Lisa Ewensson). Under matchens sista fem minuter kom en målexplosion med ytterligare tre mål, fram till slutresultatet 7-0.

-Tidigt i matchen visade det sig att vi var snabbare i både tanke och tempo än Skoghall. Bortalaget som inlett serien med idel förluster, slog bort många passningar mot ett Brage som ofta vann bollen högt upp i banan. Det kändes som en tidsfråga innan vi skulle ta ledningen. Matchens första målskytt blev Ella Foberg som vinklade in bollen efter Cecilia Karlqvists inspel från höger. Kort därefter, i den fjortonde minuten, fumlade gästernas målvakt Elvira Eriksson in bollen efter misslyckats fånga Robyn Deckers långskott, fram till 2-0. Grönvitt hade kontroll på spelet, och Skoghall fick nästan enbart ägna sig åt försvarsspel.

I augusti förra året lämnade Sara Berglund IKB, för att att studera i Italien. Nu var hon tillbaka på ”Vallen”, och låg bakom 3-0 som kom efter knappa halvtimmens spel. Hennes frispark hittade fram till Anna Sandin, som vackert klackade in bollen i mål.

-Fantastiskt att komma tillbaka. Jag har spelat här ett par somrar nu. Jag känner mig alltid välkommen här, och det är bra energi. En energiboost. (Fredrik) Bengtsson ger klara instruktioner, så det är smidigt att komma in, säger ”Berra” som hon kallas av alla i laget.

Brage kom ofta runt på kanterna, men ofta var det bollen kom för nära målvakten. I den 43:e minuten bröt Joanna Snell mönstret, när hon en bit utanför straffområdet testade med ett distansskott som träffade ribban. Ett smolk i glädjebägaren, var att Cecilia Karlqvist tvingades kliva av skadad efter en smäll på benet. In byttes Jennifer Ermesjö.

Matchbilden fortsatte att vara densamma i andra halvlek, med ett spelförande hemmalag som tålmodigt rullade bollen inom laget. Inhopparen Lisa Ewensson knorrade vackert in 4-0 efter knappa timmens spel.

Forssa BK fostrade Sara Berglund, sprang över stora ytor, och visade att hon ville ha boll. Dessutom tog hon hand om nästan alla hörnor och offensiva frisparkar.

-Jag blev tilldelade de, skrattar hon, och fortsätter:

-Idag hade jag inte turen med mig, men det är bara att gnugga på, säger 23-åringen som la en del farliga frisparkar.

Ännu är det oklart om hon kommer stanna kvar resten av säsongen i Brage, eller om det blir fortsatta studier i Italien.

Vad säger du om matchen idag, som ni vinner med 7-0?

-En debut, och vinst med 7-0 är inget man glömmer. Det kändes jättebra, och de har gjort det bra utan mig, så det är bara att fortsätta.

Brage hade ett konstant bollövertag, men utan att komma till alltför många målchanser. Skoghall ska ha en eloge som försökte spela bollen efter marken, istället för långbollar på chans. Laget lyckades dock aldrig under hela matchen komma till en hundraprocentig målchans.

-De försökte spela boll, men vi är ett tufft lag att möta, säger Mattias Johansson som tyckte man gjorde en bra match.

-Vi spelade bra andra halvan av andra halvlek. Kul med många målskyttar, tycker jag.

För i slutet av matchen, blev det en målexplosion med tre mål sista fem minuterna fram till 7-0.

-Kul för Robyn (Decker) göra två och Lisa (Ewensson) att göra två. Sedan ”Jenna” (Jennifer Ermesjö) som får göra en fin raid på slutet som får resultera i mål. Sedan var Hanna Östberg, från F17 bra, som fick göra debut. Sara Berglund är en förstärkning, hon blir en tillgång. Hon kommer göra två matcher till fram till uppehållet, sedan får framtiden utvisa vad som händer.

Resultatet betyder att Brage behåller sin första plats. Två poäng före Torsby, som tidigare under eftermiddagen besegrade Rynninge med 5-3.

-Vi kommer att fortsätta. Helt garanterat, avslutar Sara Berglund som hoppas på fortsatt jakt efter seriesegern.

Nästa match spelas lördagen den 18 juni kl 14:00, när vi tar emot IK Sturehov.

Text: Per Lindgren.

IK Brage-IFK Skoghall DF 7-0 (3-0)

Målen: 1-0 Ella Foberg (13), 2-0 självmål (14), 3-0 Anna Sandin (26), 4-0, 5-0 Lisa Ewensson (58,85), 6-0 Robyn Decker (87), 7-0 Jennifer Ermesjö (88)

Varning: Skoghall: Tilda Karlsson.

Domare: Alva Lokasaari.

Publik: 92 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

Brage (3-4-3) Clara Lönntorp-Luna Hermansson, Joanna Snell, Hanna Östberg (Agnes Almetun Lantz, 58)-Anna-Linh Stenquist (K) (Ida Larsson,71), Maja Andersson, Robyn Decker, Cecilia Karlqvist (Jennifer Ermesjö, 45)-Anna Sandin, Ella Foberg (Lisa Ewnsson, 46), Sara Berglund. Ersättare: Alexandra Sjölander (mv).