Skip to content

Starka tre poäng mot ÖIS

Tre otroligt starka grönvita poäng plockades i omstarten av Superettan, när vi tog emot Örgryte IS på ett varmt Borlänge Energi Arena. Vi stod för en enorm kämpainsats när vi besegrade ÖIS med 4-1 (2-0), där vi i stora delar av matchen spelat med en man mindre efter Seth Hellberg blivit utvisad i 25:e matchminuten. Våra mål gjordes av Ieltsin Camões, Pontus Rödin, Henry Sletsjøe och Kevin Nyarko.

Laget

Glädjande var att Emil Tot Wikström för första gången denna säsongen fanns med i truppen i en seriematch. Det samma gällde Jonah Almqvist. I startelvan fick Douglas Karlberg, som mestadels varit inhoppare den senaste tiden, åter förtroende från start i Samouil Izountouemois frånvaro (avstängd).

IK Brage (4-3-3) André Bernardini-Malte Persson (Christopher Redenstrand,75), Pontus Rödin, Alexander Zetterström, Jonathan Tamimi-Gustav Berggren, Henry Sletsjøe, Seth Kanteh Hellberg-Pontus Jonsson (Emil Tot Wikström, 43 – Johan Arvidsson 75), Douglas Karlberg (Eirik Asante Gayi,59), Ieltsin Camões (Kevin Nyarko, 60).

Ersättare: Viktor Frodig, Jonah Almqvist.

Första halvlek

Douglas Karlberg satte igång matchen, där IKB anföll med Sektion Västra i ryggen.

Vi inledde lite tveksamt, och Isak Dahlqvist fick iväg ett skott från snäv vinkel som Bernardini fångade. Ännu närmare bortaledning var det i den sjunde minuten när Jonathan Drott passade Viktor Lundberg som fick tid att sikta mot den bortre stolpen, men Bernardini lyckades via fingertopparna styra bollen i stolpen och Malte Persson rensade undan till en resultatlös hörna.

Ett Örgryte som pressade högt satte IKB under hårt tryck. Efter dryga tio minuter hade ”Sällskapet” en dubbelchans när först Bernardini utanför straffområdet paraderade Daniel Paulssons avslut, och i efterdyningarna innan ”Berna” hunnit komma tillbaka i målet, räddade Jonathan Tamimi William Svenssons avslut på mållinjen. Till det ska också tilläggas att Isak Dahlqvist som hade ett fritt läge, men placerade bollen strax utanför. Vi ska vara tacksamma att ställningen fortfarande var 0-0 efter tjugo minuter.

Direkt efter cooling breaket blev Seth Kanteh Hellberg utvisad, det efter att ÖIS Dainel Paulson gått hårt åt Kanteh och de båda spelarna höll tag i varandra, rött kort för Hellberg och gult för Paulson blev kontentan. Inte något vidare jubileum för IKBs #8 som innan matchen uppvaktades för att han gjort över 100 matcher i grönvitt. Men fotbollen är inte alltid logisk, skulle det visa sig under sista kvarten.

Direkt efter utvisningen spelade vi upp oss, och på vårt första farliga anfall kunde vi ta ledningen med 1-0, efter 33 spelade minuter, genom Ieltsin Camões. Målet kom när Gustav Berggren hittade Pontus Jonsson på högerkanten, vars inspel efter gräset hittade Camões som från nära håll stötte in bollen bakom en chanslös Mathias Nilsson fram till 1-0.

I och med en man mindre så blev Douglas Karlberg ensam på topp i en 4-4-1. Inte oväntat var det ÖIS som hade boll, men utan att komma till de riktigt heta målchanserna. Pontus Jonsson tvingades kliva av skadad efter en smäll, och in kom istället comebackande Emil Tot Wikström.

Ieltsin Camões spelade inspirerat och i den 45:e minuten stod han för ett fint nummer, när han gjorde bort sin försvarare och hittade inbytte Emil Tot Wikström, som med ett direktskott mitt framför mål tvingade Örgryte keepern till en bra räddning. I en smått galen första halvlek utökade vi till 2-0 på den sex minuter långa tilläggstiden, när Pontus Rödin efter Brages första hörna nickade in 2-0 från nära håll, efter en målvaktsretur.

Andra halvlek

Vi gjorde inga byten till den andra halvleken. Fem minuter in i halvleken exploderade Vallen i tro om ett Bragemål. Det efter att Camões återigen med en bra aktion hittade Emil Tot Wikström på bortre som med en volley stänkte bollen i mål, men målet blåstes av för offside trots en protesterande hemmapublik.

Vi fortsatte kriga hårt i försvaret och vi gjorde ett dubbelbyte när Asante Gayi och Nyarko ersatte Karlberg och Camões. Men till slut lyckades vi inte hålla tätt, och efter timmen spelad kunde Örgryte reducera till 2-1 genom Amel Mujanic, som fick gott om tid placera in bollen utom räckhåll.

Ett par minuter senare stod Brage för en omställning när inbytte Kevin Nyarko hittade Gustav Berggren som avlossade ett tungt skott som Mathias Nilsson kunde rädda. Inte oväntat var det Örgryte som försökte trycka på och hade mest boll, och vi fick inrikta oss på att försvara egen box. Alexander Zetterström räddade med dryga tjugo kvar ett givet mål med en fin blockering.

Men inom loppet av två minuter, 84:e och 85:e minuten, kunde vi avgöra matchen när först Henry Sletsjøe, och sedan Kevin Nyarko, gjorde 3-1 och 4-1 efter fina omställningar, båda efter Jonathan Tamimis assist.

En otroligt skön seger, där vi visar en riktigt fin moral. Nästa match spelas söndagen den 16:e juli kl.15:00 borta mot AFC Eskilstuna.

Text: Per Lindgren.

Matchfakta:
IK Brage-Örgryte IS 4-1 (2-0)
Mål: 1-0 (33) Ieltsin Camoes, 2-0 (45+4) Pontus Rödin, 2-1 (60) Amel Mujanic, 3-1 (84) Henry Sletsjöe, 4-1 (85) Kevin Nyarko,
Hörnor: 1-7
Varningar: IKB: Pontus Rödin ÖIS: Daniel Paulsson, Jonathan Drott, Viktor Lundberg.
Utvisning: IKB: Seth Hellberg (24)
Domare: Oscar Johnson.
Publik: 1 692 (Borlänge Energi Arena)

IK Brage (4-3-3) André Bernardini-Malte Persson (Christopher Redenstrand,75), Pontus Rödin, Alexander Zetterström,Jonathan Tamimi-Gustav Berggren, Henry Sletsjoe, Pontus Jonsson (Emil Tot Wikström, 43 Johan Arvidsson 75)-Douglas Karlberg (Eirik Asante Gayi,59), Seth Hellberg, Ieltsin Camoes (Kevin Nyarko, 60).
Ersättare: Viktor Frodig, Yassin Hawat, Jonah Almqvist.

Örgryte IS (5-4-1) Mathias Nilsson-Hampus Dahlqvist, Marcus Haglind Sangré, Christoffer Styffe, Linus Tagesson, William Svensson-Isak Dahlqvist(Hady Salem Karim, 35), Erion Sadiku (Jonathan Azulay,79), Jonathan Drott, Daniel Paulson (Noah Christoffersson, 57)-Viktor Lundberg.
Ersättare: Amel Mujanic, Nicklas Bärkroth, Anton Andreasson, Alex Rahm.