Storseger i årets sista match

I eftermiddag spelades den sista matchen i årets Superettan, när IK Brage på ett höstlikt Borlänge Energi Arena mötte Jönköpings Södra IF. För hemmalagets fanns möjlighet att klättra till en femte plats, men också åka ner till en tioende plats. Desto mer stod på spel för J-Södra, som krigade för sin existens. Efter att vi vunnit med komfortabla 4-0 (2-0) efter mål av Gustav Berggren, Pontus Rödin, Kevin Nyarko och ett självmål betyder det att vi slutade på sjätte plats i årets superettan. För Jönköping blev sämsta tänkbara scenario när man passerades av både Örgryte och Skövde, och därmed tillsammans med AFC Eskilstuna åkte ut.

Laget

Vi kom med en förändring i startelvan sedan matchen mot Helsingborg. Det var att Pontus Jonsson tog plats i anfallet tillsammans med Kevin Nyarko och Emil Tot Wikström, när IeItsin Camoes befinner sig hemma i Portugal där familjen väntar tillökning.

Första halvlek

Brage stod för en mycket bra halvlek, där vi långa stunder spelade ut Jönköping.

Vi inledde matchen lovande, när Kevin Nyarko redan efter tre minuter både haft ett avslut som täckts till hörna, och en nick utanför. Den förväntade Jönköping anstormningen från start syntes det inte något av. Hemmalaget spelade framåtlutat, och efter knappa tio minuter kom vi till ett bra anfall, med flera spelare involverade. Avslutet från Emil Tot Wikström saknade kraft och Alexander Nilsson kunde fånga bollen i sin skopa. Även hade Gayi ett fint inlägg till Stensson, vars avslut täcktes av ett Jönköping ben. Sett till matchbilden var 1-0 efter 15 minuter välförtjänt, genom Gustav Berggren. Målet efter att Tot Wikström på vänsterkanten ryckt förbi Hady Saleh Karim, och slagit in bollen i boxen där Berggren direktsköt bollen i mål. IKB fortsatte efter målet bjuda på trevlig anfallsfotboll med både fart och finess. Även om vi inte kom till de hundraprocentiga chanserna, hade vi ett stadigt grepp på händelserna. Ett Jönköping som behövde ett bra resultat agerade förvånansvärt lamt. Innan halvleken var över kunde Pontus Rödin dubbla hemmaledningen till 2-0 (40), efter att Redenstrands frispark nickskarvats av gästernas Robin Book till IKB:s #5 som från nära håll kunde vidarebefordra bollen i nät.

Jönköping som behövde ett bra resultat agerade förvånansvärt energilöst, och kom bara till ett avslut på mål, men Samuel Adrians avslut i slutminuterna kunde Andre Bernardini ta hand om.

Om det inte var spel mot ett mål, så var vi klasser bättre än J-Södra, och hemmaledningen var efter första fyrtiofem hur rättvis som helst.

Andra halvlek

Vi gjorde inga förändringar till den andra halvleken. Jönköping gjorde ett dubbelbyte när Ben Engdahl och Daniel Strandsäter byttes in. Jönköping hade sannolikt fått höra ett och annat i pausvilan, för laget kom ut mer taggade från start. Det var ett bortalag som satsade offensivt vilket samtidigt gav stora ytor för IKB. Gustav Berggren hade ett inspel som Alexander Berntsson nära var styra i eget mål. I en av Brages kontringar kom 3-0 efter 56 minuter genom Kevin Nyarko. Upprinnelsen till målet var när Gustav Berggren drev fram bollen och sedan hittade ut till Gayi, som i sin tur hittade Nyarko som från nära håll, möjligtvis via Alexander Berntssons fot, gjorde sitt fjärde mål för säsongen. Grönvitt kunde spela ut, och med tjugo minuter kvar utökade vi till 4-0, efter att Henry Sletsjøes inläggs styrts in i eget mål av Robin Book. I och med hemmamålen, gick luften ur Jönköping och stundtals spelade vi ut dem. Berggren var nära ett drömmål, men skottet gick via ribban ut. I och med att AFC samtidigt ledde stort mot Örebro, gick Jönköping in för att inte släppa in fler bakåt. När matchen var slut låg Jönköping på kvalplats, men då hade matchen Landskrona – Örgryte blivit uppskjuten med en halvtimme. Den matchen slutade med en seger till ÖIS med 1-2, och därmed åkte Jönköping ut.

Sammanfattningsvis en fin serieepilog av Brage, där vi visade upp att den höga nivå som laget besitter i sina bästa stunder. Nu ser vi fram mot nästa säsong med tillförsikt.

Text: Per Lindgren.

MATCHFAKTA

IK Brage-Jönköpings Södra IF 4-0 (2-0)
Mål: 1-0 (15) Gustav Berggren, 2-0 (40) Pontus Rödin, 3-0 (56) Kevin Nyarko, 4-0 (69) självmål.