Storseger mot AFC hemma på Vallen

IK Brage är klara för spel i superettan också nästa säsong. Detta står klart efter att vi vann söndagens hemmafight mot AFC Eskilstuna med 4-0 (2-0). Segern grundlades efter den första halvleken, där vi spelade ut gästerna och hade skaffat oss en 2-0 ledning efter mål från Pontus Rödin och Adil Titi. I den andra halvleken kunde Samouil Izountouemoi med kvarten kvar utöka till 3-0 och senare 4-0 på tilläggstid då Redenstrand fick på en drömträff när han pangade in 4-0.

Laget

Vi kom med tre förändringar i elvan sedan senast mot GIF Sundsvall. I backlinjen tog Eirik Asante Gayi hand om högerbacksplatsen, när Jonathan Tamimi fanns på bänken. På tremanna mittfältet fanns Adil Titi, Jacke Stensson och Gustav Berggren, efter att både Seth Hellberg och Henry Sletsjoe var avstängda.

Första halvlek

Innan avspark hedrades de två svenska fotbollsupportrarna som dog i en terrorattack i måndags i Bryssel med en tyst minut.

Redan efter fyra minuter var vi beredda på en hemmaledning, när Gustav Berggren hittade Emil Tot Wikström som tog sig förbi AFCs mittbackar, och kom ensam med Nick Wolters, som dock gjorde sig stor i utrusningen utanför straffområdet. Kortpassningsspelet som kännetecknar AFC, utmynnade inledningsvis bara till några halvchanser, som Alexander Zetterström tog bort.

Ganska snart var det grönvitt som tog ett grepp om matchen både mål-och spelmässigt.

Pontus Rödin gjorde sitt andra mål för säsongen Brage ledningen med 1-0 efter 14 minuter. Målet kom efter en frispark från höger, som nådde Rödin i boxen, som efter lite kalabalik lyckades trycka in bollen. Efter målet tog vi över kommandot, och skapade chanser. Både Kevin Nyarko och IeItsin Camões sköt över från vänstra delen i straffområdet. Men vi skulle ändå utöka ledningen till 2-0 genom Adil Titi som gjorde sitt första mål för säsongen, och vilket mål det var. Han fick en skön träff med vänsterfoten, och bollen tog en bana tätt intill den första stolpen hos AFC målvakten. Målet fick den fåtaliga publiken i extas, dels för att den skadeförföljda mittfältaren fick göra mål och att det var så vackert. Vi kunde spela ut hela vårt register, och till och med bjuda på klacksparkar (IeItsin Camoes), Bernardini dribblade fintade bort Sergio Mendiguchia i eget straffområde. Bortalaget bästa målchans kom efter halvtimmen, när Oskar Lindberg nådde högst med pannan i straffområdet efter en frispark, men bollen gick ett par decimeter utanför Andre Bernardinis högra stolpe. Genom ett högt bolltempo där vi involverade alla lagdelar, bjöds de dryga tusen åskådarna på underhållande fotboll, och 2-0 efter första kunde ha varit dubbla.

Andra halvlek

Inget av lagen gjorde några byten till den andra halvleken. Halvleken präglades av att vi drog oss tillbaka, medans AFC fick äga mer boll. Södermanlänningarna försökte flytta upp sina positioner, men laget agerade uddlöst. Tränarbytet gav ingen ny energi, och lagets dystra facit med bara en poäng på de sju senaste matcherna, gör att laget får svårt att undvika direkt nedflyttning. AFC gjorde ändå ett försök och efter 66 minuter då Bernardini tvingades till en räddning vid ena stolpen på Adam Larssons nick. Kort därefter gjorde vi ett trippelbyte och in kom Johan Arvidsson, Pontus Jonsson och Samouil Izountemoi, när Titi, Nyarko och Tot Wikström hade spelat klart. Matchbilden fortsatte med att AFC hade mest bollinnehav, där vi spelade på kontring. Det var också en sådan som gav utdelning när Samouil Izountouemoi efter 76 minuter behärskat satte 3-0, efter IeItsin Camoes stått för framspelningen. Men vi var inte färdiga där, utan på stopptid fick Redenstrand tid på sig i straffområdet, och dunkade in 4-0 utom räckhåll för Wolters.

En solklar seger, där vi nu kan spela utan press i de avslutande tre omgångarna. I tabellen klättrade vi upp till sjätte plats.

I nästa match, som spelas söndagen den 29 oktober, väntar Östers IF på bortaplan.

Text: Per Lindgren.

Mål: 1-0 (14) Pontus Rödin, 2-0 (20) Adil Titi, 3-0 (76) Samouil Izountouemoi, 4-0 (90+1) Christopher Redenstrand.
Varningar: IKB: Jacob Stensson (avstängd mot Öster), Adil Titi AFC: Samir Maarouf, Cabdi Mohammed
Domare: Tess Olofsson, Hortlax.
Publik: 1 072 (Borlänge Energi Arena)
IK Brage (4-3-3). Andre Bernardini-Chris Redenstrand, Pontus Rödin, Alexander Zetterström, Eirik Asante Gayi-Adil Titi (Johan Arvidsson, 67), Jakob Stensson (Filip Sjöberg 80), Gustav Berggren-Emil Tot Wikström (Pontus Jonsson 67), Kevin Nyarko(Samouil Izountemoi 67), IeItsin Camoes (Jonathan Syberg Tamimi 88).
Ersättare: Viktor Frodig, Malte Persson, Jonathan Syberg Tamimi.
AFC (4-4-2): Nick Wolters-Ezekiel David Fryers, Ali Sulijc, Mattis Adolfsson, Jesper Modig-Armin Culum, Ryan Williams, Abdul-Halik Hudu, Samir Maarouf (Isak Shamoun, 60)-Oskar Lindberg (Ludwig Thorell, 60) , Sergio Mendiguchia (Adam Larsson, 59).
Ersättare: Robin Sundgren, Hussein Cabdi Mohammed, Theodor Hanseman, Wahlfrid Nilsson.