Storseger mot IFK Östersund

IK Brage vann välförtjänt lördagens match mot IFK Östersund med 4-0 (1-0).

Emma Halvarsson gjorde 1-0 efter knappa kvartens spel. Sedan dröjde det till den 77:e minuten innan Hanna Torstensson gjorde 2-0 på straff. 3-0 och 4-0 kom på stopptid, genom Robyn Decker och Emma Halvarsson.

-Jättestarkt, summerade Bragetränaren Fredrik Bengtsson lördagens insats som förde upp laget till fjärdeplats i tabellen.

Matchen som spelades på Sittab Arena i Gustafs började med att vi kopplade tidigt grepp om tillställningen, både spel-och chansmässigt. Anna Sandin och Ella Foberg hade tidigt bra möjligheter, innan Emma Halvarsson efter 13 minuter gjorde 1-0, med ett välplacerat skott som Östersundmålvakten Elsa Morlind inte nådde vid sin högra stolpe.

Vi spelade metodiskt, och visade prov på bra fotboll, mot ett Östersund som hade svårt skapa några farligheter mot våra damer som stressade sina motståndare.

-Vi startar ganska bra, och har flera bra lägen, men det blir tyvärr för korta anfall, säger Brages mittback Joanna Snell och utvecklar det hela:

-Vi pratade mycket om att flytta bollen och driva tempot, men lyckades inte riktigt med det. Vi är inte helt nöjda med första, men samtidigt 1-0 på tavlan, så man ska inte klaga.

Efterhand gick tempot ner, och Östersunds Julia Elvbo fick iväg ett skott som räddades av Ida Larsson som var placerad ett par meter framför mållinjen. Ett par minuter före paus var Agnes Dahlström nära hitta rätt, men då stod Östersundsmålvakten för en vass benparad.

Fredrik Bengtsson menade man kunde haft ledningen med något mål mer i halvtid.

-1-0 var i underkant. Vi skapar mycket som skulle lett till ett par bollar mer.

I den andra halvleken var det Östersund som började bäst första tjugo minuterna, men utan att sätta Alexandra Sjölander på prov. Joanna ”Jojjo” Snell tyckte att det ändå kändes hyfsat stabilt.

-Dem är bra första kvarten i andra, det blir så när vi inte lyckades sätta dit våra chanser, de får vara med i matchen ganska länge. Jag tycker vi är klart bättre spelmässigt.

Fredrik Bengtsson håller med om att gästerna inledde bäst efter paus, men att man redde ut anstormningen.

-Vi får stopp på de i samband med första bytet.

IFK Östersund, med offensiva mittfältaren Julia Elvbo, såg piggast ut efter paus och tog fler löpningar än i första.

-De kan ligga på kontring, det behövs bara ett läge, så kan det vara utjämnat. Jag kan tänka mig att deras spelidé var vassa omställningar, så det passade dem att vi vill ha bollen, och sedan försöka såra oss, säger Joanna Snell, och vill ta fram det man gjorde bra idag:

-Det är en härlig moral i gruppen. Vi vet att vi är starka över 90 minuter om vi fortsätter jobba. Känns som man inte är riktigt nöjd idag. Men vi vinner ändå med 4-0 och det säger en hel del vilka krav vi har på varandra.

Vad säger du om din egen match?

-Inte så mycket organiserat, men jag försökte att följa deras löpningar. Godkänd insats.

Efterhand blev det mer böljande spel, och när Julia Elvbo tog bollen med handen i straffområdet, fick Brage straff. Från elva meter gjorde Hanna Torstensson inget misstag, och kunde öka på till 2-0 i den 77:e minuten.

-Vi fick luft efter målet och det blev lugnare, säger Fredrik Bengtsson som menade att det rann iväg på slutet och att siffrorna inte riktigt speglade matchen.

Efter Torstenssons mål låg vägen öppen för våran sjätte seger av sex möjliga hemma, och den femte hållna nollan. Vi hade också lite medstuds då Julia Elvbo prickade stolpen med ett tungt skott i 86:e matchminuten och i stället för en reducering, kunde Robyn Decker och Emma Halvarsson göra ytterligare varsitt mål, fram till 4-0.

-Vi är bättre i 90 minuter, och gör det starkt prestationsmässigt i hettan, sammanfattar Fredrik Bengtsson insatsen.

Nästa match äger rum torsdagen den 22 juni då Team Hudik står för motståndet på bortaplan.

-Jag tror det är ett lag som kommer vilja ställa om på oss. Jag tror inte de kommer försöka föra matchen, kanske att de vill spela fysiskt. Det gäller att hålla bollen på mattan och flytta på dem och ge de en omgång, säger Joanna Snell om kommande uppgift.

Text: Olov Lindgren.

IK Brage-IFK Östersund 4-0 (1-0)

Mål: 1-0 Emma Halvarsson (13), 2-0 Hanna Torstensson (77, str), 3-0 Robyn Decker (90+1), 4-0 Emma Halvarsson (90+5)

Domare:: Ilir Sheremeti. Assisterande domare: Ilir Bara, Noel Hildensjö.

Publik: 121 (Sittab Arena)

IK Brage: Alexandra Sjölander-Ida Larsson (59 Embla Bondesson), Robyn Decker, Joanna Snell, Luna Hermansson-Maja Andersson, Hanna Torstensson, Emma Halvarsson-Ella Foberg (82 Engla Svärdhage), Anna Sandin (55 Vilma Allringer), Agnes Dahlström (82 Anna-Linh Stenqvist Foberg).

Ersättare: Hilda Forsling Collén (mv).