Storseger mot Norrstrand

Säsongens största seger är ett faktum då efter att tabellsjuan Norrstrands IF stod för motståndet i den 15:e omgången av division 2 västra Svealand. När lagen möttes i början av juni på ICA Maxi Välsviken Arena vann Brage med 2-1 efter ett sent segermål av Ella Foberg. Om det satt hårt vid mötet i Karlstad, blev det en betydligt enklare resa i hemmamötet på Vallen, där vi kunde ta hand om samtliga tre poäng efter en förkrossande seger med 13-0 (7-0) inför på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

Bragekaptenen, och en av matchens tremålsskyttar, Robyn Decker menade att det var stor skillnad att möta Norrstrand på deras naturgräs, mot konstgräset hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

-De är starka fysiska spelare och det var svårt att spela vårat spel där. Vi är bäst när vi kan spela med one-touch och fart. När vi kommer hit förväntar jag mig att vi kan spela så här bra.

Förutom Robyn Decker gjorde Agnes Dahlström och Anna Sandin tre mål vardera.

Hemmalaget dominerade matchen totalt med sitt vägvinnande passningsspel, och förutom några ströanfall för gästerna, var mycket av spelet förlagt på Norrstrands planhalva.

Bragetränaren Fredrik Bengtsson säger han redan i omklädningsrummet före matchen kände att inställningen var den rätta.

-De hade bestämt att den här (matchen) bara skulle vinnas och spelas av. Det var precis enligt plan. Jag sade inte så mycket innan, utan de gick ut och bestämde själva. Vi flyttade bollen bra, vilket vi visste att vi är bra på här hemma, och vi tog kommandot direkt och fick några tidiga mål.

Bengtsson menar att man tar lärdom om hur man skulle anfalla mot ett lag som Norrstrand som ställde upp med ett extrem lågt försvar.

-Vi får spela mycket anfallsspel, det är bra att vi får hitta rätt positioner för att etablera spel på deras planhalva. Vi tar med oss hur vi ska komma runt och bakom. Ibland är det stängt, då måste man vända och spela mot ett etablerat lågt försvar.

Försvarsspelet behövdes egentligen aldrig testas mot ett Norrstrand som inte hade kraften att mobilisera ett spel på Brages planhalva.

-Det var en lugn match på det viset.

Samtidigt vände tabelltvåan Sturehov ett underläge mot Lysvik till en 2-1-seger, vilket betyder vi har lika många poäng som Sturehov, men att vi förbättrade målskillnaden som nu är 16 mål bättre än Örebrolaget.

Om två veckor möts lagen på Sörbyvallen i en match som förmodligen kommer avgöra vilket lag som vinner serien. Fredrik Bengtsson vill dock ta en match i taget.

-Vi jobbar vecka för vecka, för att hålla formen uppe och ser till att ha bra energi på träningarna. Det är så vi kan göra, säger Bengtsson som nu tar sikte mot bortamötet mot tabelljumbon IFK Skoghall om en vecka. Och någon form för underskattning tror han det inte kommer bli.

-Absolut inte. De här är så professionella att de inte tittar på vilka vi möter, utan fokuserar på sin egen prestation.

I dagens match fick också rutinerade nyförvärvet Agnes Dahlström från Kvarnsvedens IK gör sitt första framträdande i Bragetröjan. 30-åringen gjorde sitt första mål redan efter 13 minuter, och noterades för ytterligare två fullträffar innan hon byttes ut i 75:e matchminuten.

-Hon är den där injektionen som vi hade hoppats på, säger Bengtsson som med Dahlström i laget för ytterligare spets.

-Hon kommer tillföra speed, är duktig en mot en och kan komma runt bakom och är även duktig avslutare när hon får ta in bollen i banan.

Vi tog hand om kommandot direkt från start och efter Lisa Eljans spräckt målnollan till 1-0 redan i andra matchminuten blev det i princip spel mot ett mål i nittio minuter. Innan paus hade vi ryckt åt oss en 7-0-ledning. Noterbart är att tre av fullträffarna i första halvleken var efter hörnor (lagda av Joanna Snell).

IK Brage fortsatte trumma på efter paus och till slut kunde vi vinna med förkrossande 13-0. Tidigare målrekordet för säsongen var två 8-0-segrar mot Hertzöga och Rynninge.

Att varje mål kan bli betydelsefullt i slutändan var man medvetna om innan. Robyn Decker säger också att målet var komma upp i tvåsiffrigt.

-Någon gång skulle vi ha en tvåsiffrig match och nu fick vi det.

Hur mycket gick snacket innan om att målskillnaden kan bli viktig?

-Vi snackade om det innan och gör det innan varje match. Vi vet om det och när vi leder med 7-0 i paus, så vet vi att vi inte är färdiga. Det är fortfarande fyrtiofem minuter kvar och vi ska fortsätta anfalla och göra mål. Vi släpper inte upp någonting utan ska köra på till matchen är slut.

Tre omgångar är kvar och det är fördel IKB som har klart bättre målskillnad än Sturehov.

Finns det något som kan stoppa er att vinna serien?

-Allt är upp till oss. Om vi jobbar hårt och tränar bra. Om vi tar en dag i taget och gör det vi ska, så ska det bli väldigt svårt att stoppa oss.

Decker som innan matchen ledde den interna skytteligan med 13 mål, gjorde ytterligare tre fullträffar och är uppe i 16 mål totalt, två bättre än Anna Sandin som också gjorde tre mål i dagens match.

-Alltid kul att göra mål, säger Robyn som är ett hot framåt på fasta samtidigt som hon värdefull med sin rutin i försvarsarbetet. Själv är hon självkritisk efteråt och menar hon kan bättre än vad hon visade upp mot Norrstrand.

-Det gick helt okay, men det är inte min bästa match. Jag är aldrig hundraprocentig nöjd med min prestation. Idag är det faktiskt inte någon av mina bättre matcher,jag vill alltid göra det bättre.

Nu väntar bortamatch i nästa omgång mot IFK Skoghall. Ännu en match på gräs.

-Men jag tror de har fint gräs, så vi får se. Men vi har lärt oss hur vi ska hantera de matcherna också, så vi är förberedda på vad som helst, säger Decker.

Hur ser veckan ut fram till nästa match?

-Nu tar vi och njuter av den här segern, återhämtar oss på måndag med lite fys. Sedan kör vi på onsdag, torsdag och fredag med fotboll.

-Vi har haft bra energi och intensitet på träningarna och det förväntar jag mig att vi ska fortsätta att ha, avslutar Robyn Decker.

I nästa omgång lördagen den 17 september klockan 14.00 möter vi tabelljumbon IFK Skoghall på bortaplan.

MATCHFAKTA:

IK Brage-Norrstrands IF 13-0 (7-0)

Mål: 1-0 Lisa Elajans (2), 2-0 Robyn Decker (6), 3-0 Agnes Dahlström (13), 4-0 Anna Sandin (16), 5-0 Agnes Dahlström (18), 6-0 Robyn Decker (29), 7-0 Lisa Eljans (32), 8-0 självmål (55), 9-0 Anna Sandin (63), 10-0 Anna Sandin (70), 11-0 Agnes Dahlström (70), 12-0 Thilda Johansson (85), 13-0 (88) Robyn Decker.

Domare: Alexander Alm. Assisterande domare: Per-Olof Messing, Rebecca Lundin.

Publik: 111 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen).

IK Brage: Clara Lönntorp-Thilda Johansson, Robyn Decker (K), Joanna Snell, Luna Hermansson-Maja Andersson, Lisa Eljans (82 Vilma Allringer), Hanna Torstensson, Agnes Dahlström (75 Ida Larsson)-Anna Sandin (80 Elsa Gustafsson), Ella Foberg (65 Anna Linh Stenquist Foberg).