Storseger mot Själevads IK

Vi studsade tillbaka på bästa sätt efter den snöpliga uddamåls förlusten senast mot Sunnanå och kunde på ett regnigt Själevads IP vinna mot Själevads IK med klara 0-6 (0-1).

-Jag tycker att siffrorna speglade matchbilden, säger Brages vänsterback Luna Hermansson.

Tvåmålsskyttar i Brage blev Ella Foberg, Emma Halvarsson och Hanna Torstensson.

Resultatet betyder att vi efter 17 spelade omgångar klättrade upp till fjärde plats.

Regnet öste ner i Örnsköldsvik stora delar av matchen, men vi kunde ändå bemästra den tunga och blöta mattan på ett bra sätt.

-Det var en svårspelad match på naturgräs, det var blött, lerigt och gropigt, så vi kunde inte spela det spel vi är vana med. Men vi sa att vi skulle spela matchen som den var och det tyckte jag att vi gjorde.

Hemmamötet mot Själevad slutade 4-0, och nu blev det alltså 6-0.

Hermansson menade att det var svårt innan att förhålla sig till hur spelet skulle bli med tanke på vädret och om det blev enklare än väntat.

-Man visste inte riktigt vad man hade att förvänta sig med tanke på att vädret var som det var. I sådana här matcher kan det hända vad som helst när det är så här. Jag tyckte ändå vi gjorde en riktigt bra match.

Första halvlek

Brage hade ett markant bollövertag under första halvleken mot ett Själevad som hade svårt komma till några målchanser.

Gästerna hade sitt första avslut på mål i fjärde matchminuten genom Agnes Dahlström som dock fick se sitt skott räddas av Tilde Hörnkvist till hörna.

Det ihållande regnet på Själevads IP gjorde det svårspelat och stora vattenpölar gjorde att bollen ibland stannade i vattnet. Brage försökte trots de svåra omständigheterna spela sitt vanliga vägvinnande kortpassningsspel och kom också till en del halvchanser första kvarten.

Vi skulle ta ledningen med 0-1 i 19:e matchminuten genom alerte Emma Halvarsson som tog tillvara på en felpassning av hemmalaget i straffområdet och kunde enkelt sätta bollen bakom en chanslös Hörnkvist.

-Vi fick känna på ytan, det regnade mycket så det var svårt, men vi kom in i det allt mer och mer, säger Hermansson.

Kort efter ledningsmålet var det nära Hanna Torstensson skulle öka på ledningen, efter Dahlström vänt runt i straffområdet och hittat ”Torsten” som dock fick se skottet toucha en SIK-spelare till hörna. Nästa chans för dagen fick Dahlström som var nära skicka in Ella Fobergs inlägg från höger men avslutade utanför.

Hemmalaget hade förtvivlat svårt att komma till några målchanser mot ett solitt Brage. Örnsköldsvikslagets skyttedrottning Moa Våglund var oftast hårt markerad och kom ingen vart.

Brage gjorde en rockad efter halvtimmen när Torstensson och Dahlström bytte kant i anfallsspelet.

Trots att det bara var uddamålsledning i paus kändes det relativt stabilt.

Andra halvleken

Vi gjorde inga byten i halvtid utan startelvan fick fortsatt förtroende.  Brage fick en kanonstart i början av andra halvleken med fyra mål inom loppet av 18 minuter och utökade ledningen till 0-5.

Först skickade svårfångade Hanna Torstensson in 0-2 i 46:e matchminuten. Målet kom efter ett inspel från höger som Hörnkvist inte kunde hålla och i andraläget kunde Torstensson enkelt stöta in bollen i nät. Bara sju minuter senare ökade löpvilliga Ella Foberg på till 0-3, efter ett mönsteranfall där Emma Halvarsson och Torstensson stod för förarbetet.

Brage kunde sedan spela ut och Torstensson ökade på till 0-4 på straff, hennes 16:e mål totalt. 0-5 kom genom Halvarsson som var på rätt plats vid rätt tillfälle efter Foberg och Torstensson kombinerat sig fram och Halvarsson inte gjort något misstag på Hörnkvists retur. Då stod matchuret på 64 minuter.

-Det rullade på och vi förstod att vi behövde lägga lite längre bollar och spela på ett annat sätt. Vi såg att det kanske inte gick att rulla bollen, så vi fick utnyttja kanterna vilket vi gjorde och att bollarna kom in i boxen, säger Luna Hermansson.

Gästerna byggde ofta upp anfallen i korridorerna där Joanna Snell och Torstensson hade mycket boll på ena kanten, och Dahlström på den andra. Längst fram var Ella Foberg och Emma Halvarsson ständigt i rörelse.

-Vi utnyttjade kanterna med att komma in och bemanna boxen. Det var så vi gjorde många av målen, säger Luna Hermansson.

På stopptid skulle Ella Foberg fastställa slutresultatet till 0-6 efter att varit först på en långboll och hunnit före utrusande Hörnkvist och rullat in bollen i öppet mål.

Själevad hade inte mycket att komma med framåt och första riktiga avslutet på mål kom i 85:e minuten.

-Försvarsspelet var hundraprocentigt idag, säger Luna Hermansson.

Hur kommer ni att fira segern?

-Stanna och äta mat. Det är en riktigt skön känsla och revansch från senaste matchen, att få göra sex mål och hålla nollan. Det blir en glad tur hem.

Brages nästa match äger rum lördagen den 2 september kl 16.00 då vi möter tabelljumbon Ope IF på Borlänge Energi Arena.

Själevads IK-IK Brage 0-6 (0-1)
Mål: 0-1 Emma Halvarsson (19), 0-2 Hanna Torstensson (46), 0-3 Ella Foberg (53), 0-4 Hanna Torstensson (60, str), 0-5 Emma Halvarsson (64), 0-6 Ella Foberg (90+1)
Hörnor: 0-8 (0-4)
Varning, Själevad: Tilde Hörnkvist.
Domare: Michaela Backlund. Assisterande domare: Jonna Persson Kjellgren, Jennie Löfgren.
Publik: 42 (Själevads IP).

IK Brage (4-3-3): Clara Lönntorp-Joanna Snell, Robyn Decker (K), Sára Muláková (45 Johanna Rundström), Luna Hermansson (63 Embla Bondeson)-Maja Andersson, Engla Svärdhagen (60 Anna Sandin), Emma Halvarsson (63 Wilma Allringer)-Hanna Torstensson, Ella Foberg, Agnes Dahlström (63 Ida Roos).
Ersättare: Elin Hjälte.