Skip to content

Storseger mot Slätta

Foto: Henrik Hansson

Det blev en övertygande seger med hela 7-0 (3-0) mot Slätta SK i första hemmamatchen denna försäsong, på ett soligt Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

-Kul att få in lite mål, säger Brages offensiva mittfältare Hanna Torstensson som var en av sex målskyttar i matchen.

Redan efter en kvart hade vi skaffat oss en 3-0-ledning efter två mål av Hanna Torstensson och ett av Anna Sandin. Resten av matchen blev sedan en uppvisning som visade prov på både ett fint offensivt spel och effektivitet.

-Vi har jobbat med att hitta rättvänd-felvänd spelare, det fick vi chans på att träna i dag och det var kul, säger Hanna Torstensson.

Bragetränaren Fredrik Bengtsson säger att laget under veckan tränat på det offensiva spelet, vilket man nu också fick visa upp på match.

-Det här var en match där vi fick jobba med den offensiva speluppbyggnaden, och vi visste att idag var det en match att vänta där vi fick mycket boll.  

Med ett snabbt och direkt passningsspel, ofta med ett eller två tillslag, dominerade Brage matchbilden från första till sista minuten.

-Passningsspelet satt väldigt bra och vi hade många snabba passningskombinationer, menar Hanna Torstensson som hade mycket boll i sin offensiva mittfältsroll.

Anna Sandin inledde målskyttet med att göra 1-0 i femte matchminuten efter fått en boll i djupet och rullat in den via Slättamålvakten Hilda Forsling Colléns vänstra stolpe.

Vi hittade ofta rätt i vårt passningsspel, där vi försökte hitta ytorna bakom Slättas backlinje.

Hanna Torstensson hade en kanon i ribban innan hon i 12:e matchminuten dubblerade hemmaledningen till 2-0 efter Engla Svärdhagen iscensatt anfallet, passat vidare till Anna Sandin som i sin tur snett inåt bakåt hittade ”Torsten” som centralt kunde placera in bollen till höger om SSK-keepern.  

-Det var ett fint ”cutback” spel, säger Torstensson, som kom att bli tvåmålsskytt då hon tre minuter senare ökade på ledningen till 3-0. Helt omarkerad vid bortre stolpen, på nytt efter ett mönsteranfall, den här gången med Agnes Dahlström och Elin Hjälte som arkitekter, fick hon mer eller mindre öppet mål.

-Jag tog en löpning bakom deras backlinje och lade in bollen.

Tempot bedarrade halvvägs in i halvleken, vilket gav Slätta lite andrum.

-Det gäller att hålla uppe bolltempot och tänka på att göra det vi ska göra, det är lätt att man hamnar i deras bolltempo, menar Fredrik Bengtsson, som ändå tyckte vi höll trycket uppe stora delar av matchen.

-Passningsspelet är vår styrka. Kan vi bara ha lite mer tålamod på deras planhalva, så att vi hittar läget när vi ska slå till.

Falulaget som i sina tidigare två träningsmatcher vunnit mot Islingby FK med 2-1, men förlorat mot Kvarnsvedens IK 1-6, hade förtvivlat svårt att komma till några heta målchanser. När dem de fåtal gånger kom in på Brages planhalva avväpnades nästan direkt.

Även om Slätta inte kunde hota Brage på allvar menade Hanna Torstensson matchen var nyttig.

-Oavsett vilket motstånd vi har så försöker vi spela vårt spel. Vilka vi möter spelar inte så stor roll.

Nyförvärvet och anfallaren Engla Svärdhagen visade bra takter och hade en bra chans i slutet av första halvleken men avslutade utanför.

Hon skulle dock få utdelning i början av andra när hon kunde skicka in 4-0, på Elin Hjältes högerinlägg.

Brage fortsatte sitt tålmodiga spel där vi sällan slog bort några passningar. Kapten Robyn Decker ökade på till 5-0 på straff efter Agnes Dahlström kapats i straffområdet.

Fredrik Bengtsson menar att det är viktigt att värdera situationerna när vi ska gå till anfall för att få största effekt.

-Det gäller när vi ska vila med boll, så vi hinner upp i rätt position där vi vill.

Slätta SK, som är nykomlingar i division 2 mellersta Svealand, efter att de vunnit division 3 Dalarna i fjol, ställde upp med ett lågt försvarsspel vilket gjorde att Brage hade ett stort bollinnehav.

Gästerna såg tröttkörda ut ju längre matchen gick och Agnes Dahlström kunde ostört göra 6-0 i 67:e matchminuten när hon fick gott om tid att sikta.

Grönvitt fortsatte med det fina spelet, trots arr segern sedan länge var klar, och hittade hela tiden fram med ett fint passningsspel.

-Vi jobbar lite med att hitta felvänd-rättvänd, det är planen, säger Torstensson.

Aktiva Elin Hjälte svarade sedan för ett solonummer när hon tog sig förbi ett par Slättaspelare och kunde spika slutresultatet 7-0.

Hanna Torstensson gjorde comeback ifjol efter en korsbandsskada som höll henne borta från fotboll en längre tid. En hel Torstensson kommer vi få stor nytta av under stundande säsong.   

-Nu har jag börjat känna mig helt hundra och det är inte i tankarna längre. Nu kör jag bara på, säger 19-åringen som har förhoppningar om ett roligt år.

-Jag tror vi kommer få en bra säsong. Hoppas att vi kommer vinna många matcher, och att vi sätter vår spelidé och spelplan.

Upplägget med träningsmatcherna mot skiftande motstånd är att laget får träna på olika delar av spelet beroende på vilka vi möter.

-Försvarsspelet får vi ta nästa vecka. Förra matchen mot Hertzöga var det fokus på att sätta försvarsspeletm och så blir det också mot Örebro SK nästa vecka, sedan blir det mer anfallsspel igen mot Falu BS, säger Fredrik Bengtsson.

Efter 1-2-förlusten mot RIK Karlskoga i premiären, följde vi upp 1-0-segern mot Hertzöga BK förra helgen med ännu en seger. Fredrik Bengtsson är nöjd gällande nivån vi befinner oss på i nuläget.

-Jag tycker vi ligger där vi vill. Vi tar steg för steg, och ligger helt rätt i fas.   

Nästa träningsmatch äger rum lördagen den 4:e mars klockan 16:00, då alltså division 1-kollegan Örebro SK FK står för motståndet på Behrn Arena.

Text: Olov Lindgren

Matchfakta:

IK Brage-Slätta SK 7-0 (3-0)

Mål: 1-0 Anna Sandin (5), 2-0 Hanna Torstensson (12), 3-0 Hanna Torstensson (15), 4-0 Engla Svärdhagen (46), 5-0 Robyn Decker (57, str), 6-0 Agnes Dahlström (67), 7-0 Elin Hjälte (79).

Domare: Alexander Alm. Assisterande domare: Mhd Yazan Amro, Manne Carlsson.

Publik: ca 50 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen).

IK Brage (4-3-3): Alexandra Sjölander-Vilma Alringer (55 Frida Halvarsson), Embla Bondesson (65 Hanna Östberg), Robyn Decker (K), Elin Hjälte-Maja Andersson, Hanna Torstensson, Agnes Dahlström-Elin Hjälte, Anna Sandin, Engla Svärdhagen (60 Elsa Gustafsson). 

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.