Skip to content

Tankarna efter förlusten mot ÖIS

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN /

Det blev en av säsongens tyngsta förluster när vi gästade Gamla Ullevi under lördagen i mötet mot fjortondeplacerade Örgryte IS. Hemmalaget var det klart bättre laget och vann rättvist med 4-0 (1-0).

”Vi ska inte sluta tro på det här. Vi har inte krigat hela säsongen för att bara tappa bort det på slutet.”

Viktor Frodig efter förlusten på Gamla Ullevi

Förlusten betyder att vi halkade ner till en fjärdeplats, då Öster som spelar på tisdag hemma mot BP, gick förbi med bättre målskillnad.

Notera då att även Trelleborg och Skövde har en match mindre spelad, och har möjligheten gå om i tabellen.

Med tanke på det gyllene utgångsläget vi hade skaffat oss inför upploppsrakan av serien, var chefstränare Klebér Saarenpää kritisk efteråt över lagets prestation.

-Det är oacceptabelt, säger han efter säsongens största förlust och kan krasst konstatera vad som skilde lagen åt:

-Vi är inte tillräckligt bra i de båda boxarna.

Två mål insläppta mot Trelleborg i förra omgången och nu ytterligare fyra mot ÖIS är ingen rolig läsning. Men det är bara konstatera att motståndarna har varit bättre.

-Vi har inte varit tillräckligt bra, vi är inte i fas.

Framåt hade vi svårt att skapa några heta målchanser, samtidigt som Sällskapet hade bättre beslutsamhet i offensivt straffområde och var mer täta hemåt.

Även om grönvitt tidigt hade en bra målchans, menade Saarenpää att man inte kom ut med rätt attityd.

-Både jag och laget får rannsaka oss själva där. Det är okay mellan boxarna, men inte mycket mer.

Ett trippelbyte efter knappa timmen för att få in ny energi, när Ferhad Ayaz, Shkodran Maholli och Joakim Persson kom in för Seth Hellberg, Douglas Karlberg och Johan Arvidsson, lyfte laget bara marginellt, där Persson på stopptid hade en bra chans spräcka målnollan från nära håll.

-Det blev ingen större effekt av bytena. Vi försökte tighta till det, men det såg ungefär likadant ut, menade Saarenpää.  

Hur kommer ni gå vidare efter lördagens match?

-Vi kommer analysera ordentligt och ta ett snack. Sedan är det ”business as usual” till nästa match och fortsätta att gnugga på.

Med fem omgångar kvar försämrades läget att knipa tredjeplatsen. Men Klebér har, trots käftsmällen på Gamla Ullevi, långt ifrån gett upp hoppet man kan vara med i toppen.

-Vi är fortfarande med och kommer kriga på.

Målvakten Viktor Frodig hade en otacksam uppgift. Trots några kvalificerade räddningar var han utlämnad på tre av Örgrytes mål som han inte kunde göra mycket åt.

Efter slutsignalen menade han att det inte var helt enkelt att sammanfatta och analysera sin egen insats.

-Det är svårt en kvart efter matchen, då är man bara besviken.

1-0-målet som kom efter knappa tjugo minuter, var efter ett missat uppspel som ÖIS tog tillvara på där Nicklas Bärkroth hittade en omarkerad Marcus Haglind Sangré i djupet som inte gjorde något misstag.

-Det är ett friläge och det är svårt, säger Frodig som också var hjälplös på 2-0-målet som lagkapten Daniel Paulsson prickat in på en retur efter han först gjort en fantastisk enhandsräddning långt ner vid sin högra stolpe på Viktor Lundbergs vassa skott.

-Självklart står han (Paulsson) där och petar in den. Det är bara oflyt där.

Om de två första målen var fina prestationer av hemmaspelarna, såg 3-0-målet inte ottagbart ut. En frispark långt ut till höger från offensive mittfältaren Herman Sjögrell letade sig förbi alla spelare och även en passiv Frodig in i bortre hörnet.

-Den tar jag på mig, där ska jag ut. Det blir bara fel. Det är en låg bollbana med inåtskruv, det är jättesvårt att försvara sig mot. Kanske det är touch på någon spelare som löper in, som jag uppfattar det och han släpper den och det blir en studs och den går in.

Det fjärde målet som inhopparen Hampus Dahlqvist gjorde i 84:e matchminuten, kom efter att Örgryte för enkelt tagit sig fram på högerkanten och lämnat stora ytor till målskytten.

 Att man inte lyckades komma till fler målchanser än vad man gjorde, har Bragemålvakten svårt hitta någon förklaring till.

-Vi rullar bra från inspark i backlinjen och mittfältarna, men sedan tar det stopp. Vi vinner inga dueller, men sedan gör de det bra också, det får man inte ta från dem.

För första gången den här säsongen förlorade grönvitt två matcher på raken. Från att varit ett av lagen som släppt in minst mål i serien, har det gått åt andra hållet på slutet.

-Det är fruktansvärt dåligt bara. Jag vet inte vad som har hänt. Det är inget fel på träningarna i veckorna.

Hur ska ni skaka av er den här matchen och komma igen?

-Det är som alltid. Hem och gå igenom misstagen, duellspelet och se vad vi kan göra bättre. Hem och fortsätta träna och sedan ska vi f-n vinna de fem sista matcherna, det finns inget annat, säger Frodig med fast beslutsamhet inför fortsättningen.

-Vi ska inte sluta tro på det här. Vi har inte krigat hela säsongen för att bara tappa bort det på slutet, säger Frodig som hoppas det ska stanna vid två raka förluster.

-Jag ska göra allt för att det inte ska bli tre raka. Jag hoppas att laget bestämmer sig för nu f-n är det bara att höja oss.

Stora delar av året har Brage funnits med i toppskiktet. Förhoppningsvis kan vi samla ihop oss efter de två senaste dipparna och göra att vi får en spännande avslutning. Men då måste samtliga komma upp i prestation.      

-Jag förstår inte hur vi kan gå ner oss så pass mycket som vi gör, när vi har det här läget och chansen att göra något riktigt bra av hela säsongen.

Förlusten mot Örgryte var säsongens blott andra på bortaplan. Nu väntar en ny bortamatch i nästa omgång, också på gräs, då laget reser till Stadsparksvallen för möte mot J-Södra vilka man inte vunnit borta mot sedan 2012, då Dragan Kapcevic gjorde matchens enda mål. Frodig säger att man är ett konstgräslag, men att man klarar av att spela på gräs. 

-Det finns inget att skylla på, men det är klart det blir en skillnad från vad vi är vana med i tränings- och matchmiljö, säger Frodig med en revansch i blicken som lovar gott inför fortsättningen.

-Det är bara att komma igen och kriga stenhårt.

Mittfältaren Jacob Stensson gjorde sin nionde match från start och jagar fortfarande sitt första mål i Bragetröjan. Men det var riktigt nära att han skulle öppna målkontot på Gamla Ullevi när han fick iväg ett bra skott redan i fjärde matchminuten, som tvingade Örgrytemålvakten Robin Wallinder sträcka på sig och tippa bollen över ribban till en hörna.

-Det var en bra räddning, säger Stensson, som tror matchen skulle sett annorlunda ut om Brage fått det första målet.

-Då kanske vi skulle fått lite mer trygghet i oss själva, men sånt är spelet, det är små marginaler.

Stensson var aktiv på innermittfältet med flera bollvinster och tog många löpningar. Men han hade svårt glädjas åt sitt eget dagsverke, då laget förlorade matchen efter inte kommit upp i normal nivå.

-Det är inte tillräckligt bra då vi förlorar matchen. Jag kan göra det bättre, men framförallt måste laget höja sig.

Vad tycker du ni behöver göra bättre till nästa match?

-Jag tycker inte riktigt vi tar kampen i nittio minuter. Sedan måste vi komma till avslut flera gånger och hota mer, samt täppa till bakåt.

-Det känns som inget går vår väg just nu. 

Ändå såg det skapligt ut inledningsvis, och Brage hade en del lägen på offensiv planhalva.

-Jag tycker vi börjar matchen helt okay, sedan tar de över och gör 1-0.

Brage försökte lyfta upp spelet efter baklängesmålet, men hade svårt hitta luckor i ett kompakt ÖIS-försvar. Redenstrand och Zetterström hade några inspel, och Arvidsson dribblade sig fram till några halvchanser.

-Framförallt deras backlinje gör det bra. På våra inlägg lyckas de komma först på bollarna nästan hela tiden, de droppar av väldigt tidigt också och täcker av ytan bakom och kommer först på nästan alla inlägg.

-Vi jobbar oss in i matchen på ett ganska bra sätt, men kommer aldrig till några riktigt farliga målchanser, säger Stensson, som menade att hemmalagets andra och tredje mål inom loppet av fyra minuter i början av andra halvleken var billiga.

-Det ser och känns för enkelt. Vi är alldeles för dåliga, suckar Stensson om målen som mer eller mindre avgjorde tillställningen.    

Att det två veckor långa uppehållet hade någon påverkan på den bleka insatsen vill han inte påstå.

-Vi har haft en bra träningsmiljö och gör rätt saker på träningsanläggningen. Vi får bara inte ihop det just nu.

Jacob Stensson menar möjligheterna att vara med och kriga om en kvalplats i förstahand, fortfarande finns kvar, trots förlusten mot Örgryte.

-Det finns alltid en chans fortfarande, det är ändå bara tre poäng och det kan svänga fort. Det gäller bara ta det match för match, och fokusera på vad vi kan göra bättre.

Nästa match spelas den 11 oktober borta mot Jönköpings Södra.

Text: Olov Lindgren  

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.