Skip to content

Tre poäng hemma mot HIF

Foto: Henrik Hansson

Andra raka segern och första för säsongen hemma på Vallen smakade fint i ett soldränkt Borlänge, där vi fick med oss alla tre poäng i lördagens hemmamöte mot Helsingborgs IF. Matchen slutade 1-0 (1-0) efter att Seth Hellberg blev matchvinnare. Vi stod för en bra match, och vinsten var hur rättvis som helst.

Laget

Vi kom till start med en förändring i startelvan sedan matchen mot ÖSK. Det var att Alexander Zetterström tog plats i mittförsvaret istället för Eirik Asante Gayi. Vår lagkapten som varit med i truppen de senaste två matcherna, men utan att få speltid, efter sin axelskada.

Första halvlek

Det var HIFs Amin Al-Hamawi som satte igång spelet mot Brages klack på Västra kortsidan. Helsingborg öppnade matchen där Erik Ring kom i matchens första anfall, när han centralt och fick iväg ett avslut som Andre Bernardini fick anstränga sig för att tippa till en hörna.

Vi började efterhand ta hand om matchen. I den nioende minuten fick vi en frispark på offensiv planhalva. Frisparken slagen av Seth Hellberg ledde till ett avslut från Malte Persson, som gick precis utanför. Vi fick alltmer ett större bollinnehav, men utan att få till det den sista tredjedelen i inledningen.

Med dryga tjugo minuter på matchuret kom vi i en snabb omställning, när Pontus Rödin långt ner på egen planhalva, passade till Kevin Nyarko som hittade Pontus Jonsson i djupled från högerkanten, som sköt ett skott som ”bara” ledde till resultatlös hörna.

Helsingborg skapade strax före halvtimmen en trippelhörna, där vi försvarade oss bra i boxen. Pontus Rödin stod kort därefter för en avgörande brytning när en Helsingborgspelare var nära rinna igenom.

Matchen kändes som ett ställningskrig, där inget av lagen kom till de hundraprocentiga målchanserna. Men tillslut kunde vi ta ledningen med 1-0 efter 38 minuter, när Seth Hellberg nickade in Pontus Jonssons precisa inlägg från högerkanten. Detta efter ett vackert anfall där vi visade både fart och finess. Efter målet avslutade vi halvleken starkt, där vi tryckte tillbaka HIF. Samouil Izountouemoi var närmast ett ytterligare hemmamål men han kom lite för nära Kalle Joelsson som kunde rädda friläget från vänsterkanten.

Ledning 1-0 efter första fyrtiofem var rättvist där vi hade fler och längre bra perioder.

Andra halvlek

Inga förändringar gjordes till den andra halvleken. Vi öppnade halvleken lovande med att äga bollen och diktera matchbilden.

I den 50:e minuten hittade Seth Hellberg fram till Kevin Nyarko i straffområdet med en touch, men HIF försvararen Philip Rejnhold kom emellan och kunde bryta.

1-0 är ju ingen säker ledning, och när Andre Bernardini var utanför straffområdet för att slå undan bollen, gick den på en HIF spelare, men Di Röde kunde inte ta tillvara på bjudningen, vilket känns typiskt för ett lag som famlar över något att glädjas över.

Vi kom några gånger fram centralt med bollen, med rättvända spelare, men utan att lyckas med det där lilla extra.

Vi försvarade oss bra över hela banan, och Helsingborg kom inte till några farligheter alls, där Wilhelm Loeper hade ett försök till avslut, som Bernardini enkelt kunde rädda.

Eftersom började HIF öppna upp sig i jakten på kvittering, och vi fick halvvägs in i halvleken en dubbelchans att spä på ledningen. Först Gustav Berggren som tog sig fram på egen hand till ett kanonläge, som Joelsson räddade. Sedan var det Hellberg som fick se sitt avslut täckas av Rejnhold.

Vi visade upp ett bra spel, där vi helt enkelt var bättre än Helsingborg. Det var Kalle Joelsson som höll kvar HIF i matchen. Han visade klass när han räddade Alexander Zetterströms avslut på mållinjen tätt under ribban, efter en hörna.

Nyinbytte Filip Sjöberg hade varit på planen ett par minuter, när han med en annan inhoppare Iletsin Cameõs, samarbetade på ett bra sätt och väggade sig till ett friläge, men Sjöbergs avslut från snäv vinkel gick på utsidan av stolpen och ut.

HIF försökte trycka på i slutet, och Amar Muhsin hade med en ordinarie minut kvar ett hårt skott, som emellertid gick en bit utanför. På stopptid var det vi som hade ett par riktigt bra chanser att göra ytterligare mål. Där Tamimi i en omställning kom fri inne till höger i straffområdet, men hans skott gick tätt över krysset.

Matchen slutade 1-0 och vi håller nollan i andra raka matchen. En riktigt skön seger på hemmaplan!

I nästa omgång, söndagen den 30 april kl.13:00, väntar bortamatch mot Skövde AIK. Nästkommande hemmamatch spelas måndagen den 8:e april hemma mot GIF Sundsvall.

Text: Per Lindgren.

Matchfakta:

IK Brage-Helsingborgs IF 1-0 (1-0)

Mål: 1-0 (38) Seth Hellberg

Varningar: IKB: Seth Hellberg, Malte Persson HIF: Wilhelm Loeper, Benjamin Acquah

Hörnor: 4-6

Domare: Enzo Vesprini

Publik: 1 918 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

IK Brage (4-3-3) Andre Bernardini-Malte Persson, Pontus Rödin, Alexander Zetterström, Jonathan Syberg Tamimi-Seth Hellberg (Jakob Stensson, 79), Henry Sletsjøe, Pontus Jonsson (Filip Sjöberg, 79)-Samouil Izountouemoi (Johan Arvidsson, 87), Kevin Nyarko (Ieltsin Camões 72), Gustav Berggren (Eirik Asante Gayi, 87). Ersättare: Viktor Frodig, Christopher Redenstrand.

Helsingborgs IF (3-4-3) Kalle Joelsson-Philip Rejnhold, Casper Widell, Frederik Holst-Simon Bengtsson, Rasmus Jönsson,Sumar Almadjed (Ervin Gigiovic, 68),Victor Blixt ( Oliver Stojanovic Fredin, 699-Erik Ring, Amin Al-Hamawi (Benjamin Acquah, 58), Wilhelm Loeper. Ersättare: Nils Arvidsson,  Anton Nilsson, Emil Hellman, Amar Muhsin.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.