Tre poäng hemma mot Sundsvall

Vår förlustfria svit är nu uppe i fyra matcher, med lika många raka nollor, detta efter att vi under måndagskvällen besegrade GIF Sundsvall med 2-0 (2-0) hemma på Borlänge Energi Arena!

Målen gjordes av Gustav Berggren och Samouil Izountouemoi. I tabellen klättrade vi därmed upp till sjunde plats.

Truppen

Vi kom med tre ändringar i startelvan jämfört med matchen senast mot Skövde då en del sjukdomar härjat i truppen under veckan. Eirik Asante Gayi tog hand om en av mittbacksplatserna, i och med att Alexander Zetterström inte var återställd från sin sjukdom. På mittfältet fick Jacob Stensson göra sin första match från start, i sjuke Henry Sletsjøes frånvaro. I och med att Pontus Jonsson också vart krasslig fick han börja på bänken, och Johan Arvidsson var därmed tillbaka från start på kanten.

Saknades gjorde även Filip Sjöberg och Ferhad Ayaz.

IK Brage (4-3-3): Andre Bernardini-Malte Persson, Eirik Asante Gayi, Pontus Rödin, Jonathan Syberg Tamini-Gustav Berggren (Yassin Hawat, 90), Jacob Stensson, Seth Hellberg-Johan Arvidsson (Christopher Redenstrand, 80), Douglas Karlberg (Ieltsin Camões, 74), Samouil Izountouemoi (Pontus Jonsson,74).
Ersättare: Viktor Frodig,  Kevin Nyarko

Första halvlek

Det var perfekta yttre förutsättningar med klart väder, och drygt femton grader när matchen startade inför 2 069 åskådare på Borlänge Energi Arena denna fina måndagskväll.

Douglas Karlberg gjorde avspark, när vi anföll mot den västra ”Evertläktaren”. Båda lagen kände inledningsvis på varandra, utan att ta sig fram till några målchanser.

Efter tio minuter blev det ett tre minuters spelavbrott, när nätet i Brages mål behövde lagas. Direkt därefter fick gästernas Ludvig Nåvik iväg ett skott som gick ett par meter utanför Bernardinis stolpe. Efter kvartens spel började vi ta över matchen på allvar. Seth Hellberg och Gustav Berggren hade ett bra kjombinationsspel, som emellertid blev resultatlöst.

Men minuten efter, i den 17:e, kunde vi ta ledningen med 1-0 genom Gustav Berggren. Målet kom efter hög press som ledde till bolltapp från Sundsvalls Erik Andersson, och ”GB” fick en autostrada fram, och kunde fint placera bollen till höger om Oscar Jonsson, Sundsvalls keeper som fick förtroende efter Gustav Molin haft en tyngre period.

Efter målet hade vi en bra tio minutersperiod, där vi spelade med både tyngd, fart och fint kombinationsspel. Både Douglas Karlberg och Johan Arvidsson hade två bra möjligheter att ”näta”.

Sundsvall var dock inte helt ofarliga på sina omställningar och Pontus Engblom hade ett avslut i burgaveln. Men istället kunde vi dubblera ledningen, när Izountouemoi tog vara på en alltför dålig bakåtpassning och ensam med Sundsvallskeepern, gjorde ”Samo” inget misstag och placerade bollen invid ena stolpen. 2-0 ledning, med tio minuter kvar till halvtidsvilan, kom i ett psykologiskt viktigt läge.

Vi visade genomgående prov på bra fotboll första fyrtiofem. Sundsvall hade dock i slutminuten ett tungt skott genom Erik Andersson som smet över hos Bernardini. Även om grönvitts båda mål var bjudningar var vi det lag som hade skapat mest första halvlek.

Andra halvlek

Vi gjorde inga byten till den andra halvleken. Sundsvall hade ett litet bollövertag i inledningen, men vi spelade säkert på egen planhalva, och bortalaget kom inte till några vassa målchanser. Dessutom var kommunikationen perfekt mellan Bernardini och backlinjen.

Vi hade efter knappa kvarten in i den andra halvleken en dubbelchans inom några sekunder där först Johan Arvidssom tvingade Jonsson till en parad. Och på returen lyckades inte Gustav Berggren sätta dit den i det halvöppna målet. Spelet var inte lika sprakande som i första. Men prio ett var att försvara ledningen, vilket vi gjorde på ett skickligt sätt, även om det var Giffarna som halvvägs in i halvleken kröp närmare ett reduceringsmål.

Medelpadslaget som senast mot Trelleborg vände ett tvåmålsunderläge till seger sent i matchen, och försökte återupprepa bedriften. Ofta var det Jesper Carström och Pontus Engblom som oroade hemmaförsvaret.

Med kvarten bytte Brage in Pontus Jonsson och Ieltsin Camões. Matchbilden fortsatte att Sundsvall hade mest boll, medan vi stängde ner defensivt.

Sista 10 började bortalaget tappa och inhopparen Pontus Jonsson tog sig fram till en bra chans.  Även Camões hade ett bra läge på stopptid. Återigen stod vi för en väl genomförd match defensivt, där vi höll nollan för fjärde matchen i rad.

I nästa omgång väntar bortamatch i Göteborg mot Utsikten, söndagen den 14:e maj. Nästkommande hemmamatch spelas sedan fredagen den 19:e maj mot Gefle IF hemma på Borlänge Energi Arena.

Text: Per Lindgren

IK Brage- GIF Sundsvall (2-0)
Mål: 1-0 (17) Gustav Berggren, 2-0 (35) Samouil Izountouemoi
Varningar: IKB: GIF: