Tre poäng med hem till Borlänge

Det var två lag med sviktande form som möttes på ett soligt Studenternas. Efter stor dramatik kunde vi vinna med 2-1 (0-0) där comebackande inhopparen Shkodran Maholli gjorde segermålet på stopptid. Innan dess hade vi tagit ledningen med 1-0 genom Seth Kanteh Hellberg i början av andra halvleken. Dalkurd kvitterade till 1-1 med dryga tjugo minuter kvar, innan vi fick sista ordet genom ”Shkod:s” mål efter hörna. Segern betyder att vi ligger kvar på tredje plats i tabellen.

Klebér Saarenpää hade gjort två förändringar i startelvan sedan matchen mot Östers IF. Viktor Frodig var tillbaka mellan stolparna, medans André Bernardini var placerad på bänken. På det centrala mittfältet fick Seth Kanteh Hellberg förtroendet för avstängda Henry Sletsjøe. Glädjande var också att Shkodran Maholli fanns bland ersättarna efter sin långa skadefrånvaro, då han gjorde sin senaste match i november förra året.

Brage inledde matchen lovande där både Seth Kanteh Hellberg och Jacob Stensson vann bollar på mitten. Hemmalaget fick inledningsvis knappt låna bollen. Första målchansen kom i fjärde matchminuten när Niklas Söderberg revs ner tre-fyra meter utanför straffområdet. Söderberg tog själv hand om frisparken men avslutade nån meter utanför Viscosis högra stolpe. Minuten senare rann Johan Arvidsson genom på högerkanten och avslutade med ett skott som dock gick rakt på Viscosi.

Dalkurd hade svårt att få tag i bollen och komma till några farliga chanser första kvarten. När man väl fick bollen, tog man för lång tid på sig i passningsspelet och Brage var snabbt tillbaka på rätt sida.

Det var grönvitt som hade hand om kommandot första tjugo. Med bra spel och många vunna dueller kom vi till flera anfall. I 19:e matchminuten skaffade vi oss ett frisparksläge nära kortlinjen till vänster vid straffområdeslinjen, efter att Joakim Persson gjorts ner av Fabio Dixon. Tamimi tog hand om frisparken och hittade Persson som dock inte fick ordning på avslutet.

Hemmalaget jobbade sig in i matchen och fick mer att säga till om. Halvvägs in i halvleken kom första farligheten för Dalkurd när mittfältaren Hady Saleh Karim, provade med ett skott som touchade en Bragespelare till hemmalagets första hörna. Strax efter kom kapten Umit Aras till ett vasst läge i boxen, men fick ingen ren träff i avslutet. Dalkurd tog löpningarna, ofta genom Fran Arhin, och kom till flera inspel in i Brages straffområde. Matchens bästa målchans så långt kom när Dixon i 30:e matchminuten fick en bra träff i högerläge, men Viktor Frodig sträckte ut och fick en hand på bollen till hörna.

Brage stack upp i 35:e minuten och Stensson hade ett distansskott som Viscosi släppte retur på, som en anstormande Lundin var framme på men blev fälld av en Dalkurdspelare, men domaren viftade avvärjande.

Det fina spel vi hade första kvarten var som bortblåst, och det var Dalkurd som tog över bollinnehavet. Just innan pausvilan kom ett läge för Hady Saleh Karim som lämnades omarkerad i straffområdet, men som fick se bollen rinna förbi fötterna.

Det oavgjorda resultatet i paus var rättvist, där båda lagen hade varsin del av halvleken.

Niklas Söderberg satte igång spelet i andra halvleken när solen hade gått ner bakom läktarna. Som i första halvlek inledde grönvitt bäst och Anton Lundin fick på ett pressat distansskott i 49:e matchminuten, som Viscosi tippade till hörna. På hörnan, som lades av Redenstrand, gick bollen ut till Eirik Asante Gayi som i ett bra läge avslutade utanför.

Vi tog sedan ledningen i 50:e matchminuten med 0-1 när Seth Kanteh Hellberg, framspelad av Joakim Persson, med vänstern säkert satte bollen i nät bakom Viscosi. Till stor glädje bland Bragesupportarna bakom Dalkurdmålvakten.

Efter målet försökte Dalkurd flytta upp spelet och sätta press på Brage. Några riktiga målchanser lyckades man dock inte komma till fram till. Samtidigt som hemmalaget tryckte på framåt, lämnade det ytor bakåt.

Det såg ut som vi hade bra kontroll på Dalkurds anfall, men tyvärr tappade vi i stället återigen fokus på en fast situation. Mot Öster släppte vi in en hörna och en frispark, och på nytt blev en fast situation kostsam. På en kort högerhörna kunde Dalkurds Robin Deprem från nära håll nicka in kvitteringen till 1-1 i den 69:e matchminuten. Då hade Dalkurdanfallaren bara varit på plan i en minut.

Efter målet gick båda lagen för ett ledningsmål. Johan Arvidsson var på väg att tråckla sig fram i straffområdet med knappa kvarten kvar men Stefan Wolf jobbade förtjänstfullt i försvaret.

Matchen hettade till sista kvarten både på planen och läktarna. Det var Dalkurd som såg ut att ha mest energi i slutet av matchen och tryckte på för ett segermål. Domaren hade lagt till sju tilläggsminuter och på den fjärde av dessa tog Brage ledningen med 1-2 genom inhopparen Shkodran Maholli, efter en vänsterhörna från Jonathan Tamimi. Shkodran som varit på planen i dryga tre minuter visar att målsinnet sitter kvar trots sin långa skadefrånavro.

Vi kunde hålla ställningarna resterande minuter och ta en lika efterlängtad som otroligt skön seger med hem till Borlänge, inför en helt fantastisk Bragepublik på plats!

Vi möter i nästa omgång Utsiktens BK på hemmaplan måndagen den 5 september kl.19:00. Innan dess har vi match i svenska cupen onsdagen den 31 augusti borta mot division 2-laget IK Sleipner.

Dalkurd FF-IK Brage 1-2 (0-0)

Mål: 0-1 Seth Kanteh Hellberg (50), 1-1 Rodin Deprem (69), 1-2 Shkodran Maholli (90+4)

Varningar: Dalkurd: Umit Aras, Lukas Browning Lagerfeldt. Brage: Jacob Stensson, Niklas Söderberg.

Utv, Dalkurd: Lukas Browning Lagerfeldt (2 gula, 96)

Domare: Sebastian Robertsson.

Publik: 872 (Studenternas).

Dalkurd (4-3-3): Jonathan Viscosi-Stefan Wolf, Abbas Mohamad, Umit Aras (K), Fabio Nicolas Dixon-Hady Saleh Karim (69 Robin deprem), Rewan Amin (56 Lukas Browning Lagerfeldt), Haron Ahmed Zubair (11 Suleman Zurmati)-Marwan Baze (56 Ezequiel Montagna), Kerfala Cissoko, Frank Arhin (56 Ahmed Awad). Ersättare: Joar Gadd Berglund (mv), Rassa Rahmani.

IK Brage (4-4-2): Viktor Frodig-Christopher Redenstrand, Eirik Asante Gayi, Pontus Rödin, Jonathan Syberg Tamimi-Anton Lundin (90 Shkodran Maholli), Jacob Stensson (80 Filip Sjöberg), Seth Kanteh Hellberg (K) (80 Adil Titi), Johan Arvidsson (90 Samouil Izountouemoi)-Joakim Persson (95 Malte Persson), Niklas Söderberg. Ersättare: André Bernardini (mv), Alexander Zetterström.