Skip to content

Tre poäng mot Landskrona på Vallen

Det blev tre viktiga och otroligt sköna poäng i vårsäsongens sista match mot tabellsexan Landskrona BoIS på ett soligt Borlänge Energi Arena.

I en spännande och välspelad tillställning kunde vi vinna med 2-1 (2-0). Ieltsin Camões tryckte in 1-0 i tjugonde matchminuten efter en omställning, vilket var portugisens tredje mål på de fyra senaste matcherna. Fyra minuter innan pausvilan dubblerade Izountouemoi ledningen till 2-0 där Kanteh Hellberg stod för ett fint förarbete. Landskrona BoIS reducerade till 2-1 i andra halvleken, men vi kunde hålla undan och vinna matchen. Segern betyder att vi klättrande till sjunde plats i en haltande tabell när vi går på fyra veckors speluppehåll.

Laget

Vi hade gjort tre förändringar i startelvan sedan senaste matchen mot Trelleborg. Mittbacken Pontus Rödin var tillbaka efter avstängning, vänsterbacken Christopher Redenstrand gjorde sin första match från start och anfallaren Samouil Izountouemoi fick förtroendet istället för skadade duon Malte Persson och Johan Arvidsson.

Glädjande var också att Emil Tot Wikström fanns med i truppen och lär vara tillbaka i spel efter uppehållet.

IK Brage (4-3-3): André Bernardini-Christopher Redenstrand (82 Eirik Asante Gayi), Pontus Rödin, Alexander Zetterström (K), Jonathan Tamimi-Henry Sletsjøe, Seth Hellberg (62 Jacob Stensson), Pontus Jonsson (82 Douglas Karlberg)-Samouil Izountouemoi (75 Kevin Nyarko), Ieltsin Camões (75 Filip Sjöberg), Gustav Berggren.

Första halvlek

Det var gästande Landskrona som inledde matchen piggast och skaffade sig en hörna i andra matchminuten som dock blev resultatlös. Minuten senare var det nära nätrassel för bortalaget när bollen letade sig ut till Alexander Tkacz i vänsterläge som försökte curla in bollen vid Bernardinis vänstra stolpe men fick se skottet smita strax utanför. Samma spelare hade kort efter ett liknande läge men på nytt gick avslutet utanför.

Vi kom till vår första klara chans i sjätte matchminuten när Izountouemoi tog fart från mittplan avancerade mot straffområdeslinjen och klippte till med ett skott i steget som tvingade Amr Kaddoura tippa bollen till hörna. Bara minuten senare kom Pontus Jonsson till ett bra läge centralt men skottet gick rakt på Kaddoura.

Det var annars BoiS som hade mest boll första tio men utan att komma till några heta lägen förutom Tkacz lägen inledningsvis. Vi jämnade sedan ut spelet och kom till några riktigt farliga chanser. ”Samo” hade ett bra inlägg från vänster som nådde en fristående Camões, men han fick inte till nicken.

Brages portugis skulle ändå få utdelning när han stänkte in ledningsmålet till 1-0 i tjugonde matchminuten i ett flygande anfall där vi kom två mot en. Efter att Brage stoppat ett Landskrona anfall på mitten kom Camões tillsammans med Jonsson in på offensiv planhalva och BoIS mittback Johan Rapp hade bara att se på när Ieltsin tog sig förbi och stänkte in bollen utan chans för Landskronamålvakten.

Matchens första trettio var fartfylld med chanser åt båda håll. Gästernas Ousmane Diawara var halvvägs in i halvleken nära att rinna igenom men fick inte till något avslut. Randigt fyllde ofta på med mycket folk när man gick till anfall. Dzabic hade ett tungt skott efter knappa halvtimmen som dock gick över. Gästerna försökte komma igenom centralt vid ett antal tillfällen, och vara nära komma loss, men Rödin och Zetterström var säkra i mittförsvaret

Vi hade ett par chanser framåt, där oftast Samouil Izountouemoi var den som låg bakom farligheterna. Det var också ”Samo” som skulle öka på hemmaledningen till 2-0 i 41:a matchminuten. Målet kom efter att Seth Hellberg tagit fart från egen planhalva dribblat förbi tre-fyra motståndare och passat ut till Samouil till vänster som som säkert placerade in bollen i Kaddouras vänstra burgavel.

I en relativt jämn första halvlek var skillnaden mellan lagen att vi skapade fler stora målchanser än BoIS och därmed hade en 2-0-ledning.

Vi kom ut till andra halvlek utan några förändringar, medans BoIS bytte in Kofi Asare, Adam Egnell och Jesper Strid. Halvlekens första klara målchans hade Samouil Izountouemoi, som efter en tunnel på Erik Hedenquist avslutade rakt på Kaddoura. Gästerna flyttade upp spelet och gick hårt för en reducering, vilket öppnade för ytor bakåt. Grönvitt kom till en farlig omställning efter dryga femtio minuter med Hellberg, Camões och Izounteouemoi inblandade, där Jesper Strid var nära styra bollen i eget mål. Och vi skapade ett gäng chanser och borde kanske gjort 3-0.

Men istället, lite från från ingenstans, reducerade gästerna till 2-1 i 55:e matchminuten genom Camil Jebara som med ett välplacerat skott satte bollen vid Bernardinis vänstra stolprot.

Hemmalaget gjorde sitt första byte i 62:a minuten då Jacob Stensson ersatte Seth Hellberg.

Matchen stod och vägde där Brage i första hand försvarade ledningen, men flyttade upp spelet när tillfälle gavs. Redenstrand och Camões hade fina lägen i mitten av halvleken som vi dock inte tog tillvara på.

Gästerna kändes hela tiden farliga när man matade in bollar i straffområdet. Med knappa tjugo minuter hade skåningarna ett perfekt frisparksläge vid straffområdeslinjen men avslutet från Robin Dzabic satt i muren.

Brage gjorde ett dubbelbyte i 75:e minuten när målskyttarna Izountouemoi och Camões gick ut, och Kevin Nyarko och Filip Sjöberg byttes in.

Sista tio försökte BoIS trycka på allt mer för en utjämning. Vi hade några farliga omställningslägen, framförallt när Filip Sjöberg och Kevin Nyarko kom 2 mot 1, men tyvärr blev det ingen utdelning. Vi krigade dock helhjärtat och lyckades hålla tätt även om det var riktigt nära kvittering för skåningarna i den tredje av fyra tilläggsminuter. Jebaras framspelning till inhopparen Kofi Asare slutade med ett kanonskott i ribban och ner på mållinjen.

Vi kan räkna in tre välförtjänta och sköna poäng när vi går på lite sommarledighet. Återstarten av Superettan blir söndagen den 9 juli när vi tar emot Örgryte IS hemma på Vallen.

Matchfakta:
IK Brage-Landskrona BoIS 2-1 (2-0)
Mål: 1-0 Ieltsin Camões (20), 2-0 Samouil Izountouemoi (41), 2-1 Camil Jebara (55)
Varning, IK Brage: Christopher Redenstrand, Seth Hellberg, Samouil Izountouemoi. Landskrona BoIS:
Domare: Kaspar Sjöberg. Assisterande domare: Christian Tennstedt, Sam Seno.
Publik: 1528 (Borlänge Energi Arena)
IK Brage (4-3-3): André Bernardini-Christopher Redenstrand (82 Eirik Asante Gayi), Pontus Rödin, Alexander Zetterström (K), Jonathan Tamimi-Henry Sletsjoe, Seth Hellberg (62 Jacob Stensson), Pontus Jonsson (82 Douglas Karlberg)-Samouil Izountouemoi (75 Kevin Nyarko), Ieltsin Camões (75 Filip Sjöberg), Gustav Berggren.
Ersättare: Viktor Frodig, Emil Tot Wikström.
Landskrona BoIS (4-3-3). Amr Kaddoura-Alexander Tkacz (82 Max Nilsson),  Johan Rapp, Erik Hedenquist, Emil Lindman (46 Jesper Strid)-Robin Dzabic, Melker Jonsson (46 Adam Egnell), Melker Widell-David Edvardsson (46 Kofi Fosuhene), Ousmane Diawara, Camil Jebara.
Ersättare: Lukas Sunesson, Sam Hegdal, Svante Hildeman.

Text: Olov Lindgren