Tre sköna poäng mot Östersund

Vi vände för första gången på nästan 1,5 år i tävlingssammanhang ett underläge till seger när vi besegrade Östersunds FK med 2-1 (0-1), inför drygt 1 400 åskådar hemma på Borlänge Energi Arena. Brages målskyttar för dagen var Ielstin Camões som kvitterade till 1-1 i början av andra, och i den 5:e tilläggsminuten gjorde inhoppande Kevin Nyarko 2-1 på nick efter en snabbt slagen hörna.

Laget

Vi kom med två förändringar i startelvan. Det var att Alexander Zetterström var tillbaka i backlinjen efter sin varningsavstängning, vilket medförde att Eirik Asante Gayi började på bänken. Seth Hellberg var åter tillgänglig efter sjukdom, och gick direkt in i laget på sin centrala mittfältsposition, på Jakob Stenssons ”bekostnad”.

IK Brage (4-3-3) Andre Bernardini-Malte Persson (Chris Redenstrand, 75), Alexander Zetterström, Pontus Rödin-Jonathan Syberg Tamimi-Henry Sletsjøe, Seth Hellberg (Jakob Stensson, 72), Gustav Berggren (Kevin Nyarko, 72)-Samouil Izountouemoi (Johan Arvidsson, 60), Ieltsin Camões (Douglas Karlberg, 72), Pontus Jonsson. Ersättare: Viktor Frodig, Eirik Asante Gayi.

Första halvlek

Grönvitt började matchen med att anfalla mot Supportrarna på Evertläktaren. Vi började lovande när vi vann närkamper och återerövrade bollen. Seth Hellberg hade efter tre minuter ett bra läge centralt, men tog för lång tid på sig och avslutet kunde täckas av ÖFK spelare. Bortalaget hade några bollar in i boxen, men där var Pontus Rödin en gigant både med fötterna och skallen.

Med tretton minuter på klockan, var det nära ledning, när först Gustav Berggren avslutade i kryssribban bakom Aly Keita, och i samma anfall hade Ieltsin Camões ett avslut som räddades på mållinjen. Istället var det Östersund som kunde ta ledningen med 0-1 efter 26 minuter. Mykola Musolitis frispark nådde Chovanie Amatkarijo i bortre delen av straffområdet, som i sin tur hittade Malcolm Stolt som Brageförsvaret hade tappat markeringen på, och denna kunde enkelt trycka in bollen bakom  Bernardini. Målet tog bort det momentum vi hade i inledningen.

Även om Brageklacken försökte elda på laget, så märktes det att baklängesmålet påverkade oss. Samtidigt kunde Östersund jämna ut spelet, men utan att komma till några målchanser. Vilket förvisso IKB inte heller lyckades med, förrän sista fem. Med fyra minuter kvar till paus, fick Gustav Berggren ett ganska bra frisparksläge. Frisparken kunde dock Keita fånga utan några större problem. I den 44:e minuten stod Izountouemoi för en grann soloprestation när han dribblade sig förbi två, tre Östersundspelare, men passet snett inåt bakåt nådde ingen medspelare, och det hela rann tyvärr ut i sanden. 0-1 underläge efter första fyrtiofem, där vi spelmässigt gjorde det okej och hade ett par lägen som kunde resulterat.

Andra halvlek

Vi gjorde inga förändringar till den andra halvleken. Vi startade aggressivt och visade att det här var en match vi inte skulle ge oss utan kamp. Pontus Jonsson vann en boll på mitten och hittade ”Samo” som tog sig fram i straffområdet och ordnade en hörna. Hörnan slagen från höger, tog Seth Hellberg hand om, och den nådde Ieltsin Camões som visade härlig spänst och nickade in bollen utan chans för Keita, fram till 1-1 efter 55 minuter.

Brage gjorde första bytet efter 60 minuter, när Izountouemoi byttes ut, och in kom Johan Arvidsson. Matchen förtrycktes av många frisparkar om domaren Tess Olofsson som blandade och gav i sin bedömning. De många spelavbrotten gynnade Östersund som ville dra ner på tempot, och vi fick inget flow. Jakob Hedenqvist hade ett läge i straffområdet, liksom Malcolm Stolt, och under en period var det faktiskt Östersund som låg närmast ett mål, även om Hellberg tvingade Aly Keita att rädda till en hörna efter en fin omställning.

Sista kvarten böljade spelet och vi fick några bra omställningslägen, där dock den sista passningen inte gick till rätt adress. Det var ändå väldigt nära ett mål i slutet av ordinarie tid när Jakob Stensson tog sig in i straffområdet, och försökte hitta en fristående Kevin Nyarko, men hans passning tog på en ÖFK-försvarare och Nyarko fick därför inte ordning på avslutet.

Båda lagen gick för ett segermål, och i den nästa sista tilläggsminuten av de sex, avgjorde Kevin Nyarko när han nickade in en snabbt slagen hörna där Jakob Stensson hittade in till Kevin och 2-1 till Brage. Vilken avslutning på en spännande fight och vi vänder äntligen en match, vilket känns otroligt skönt!

I nästa omgång, som spelas redan nu på måndag den 5 juni, tar vi oss an Trelleborgs FF på Vångavallen.

Text: Per Lindgren

IK Brage-Östersunds FK 2-1 (0-1)
Mål: 0-1 (26) Malcolm Stolt, 1-1 (55) Ieltsin Camoes, 2-1 (90+5) Kevin Nyarko.
Varningar: IKB: Alexander Zetterström ÖFK: Mansour Sinyan, Andre Österholm, Malcolm Stolt.
Domare: Tess Olofsson.
Publik: 1 405 (Borlänge Energi Arena)
IK Brage (4-3-3): Andre Bernradini-Malte Persson (Chris Redenstrand, 75), Alexander Zetterström, Pontus Rödin-Jonathan Syberg Tamimi-Henry Sletsjoe, Seth Hellberg (Jakob Stensson, 72), Gustav Berggren (Kevin Nyarko, 72)-Samouil Izountouemoi (Johan Arvidsson, 60), Ieltsin Camoes (Douglas Karlberg, 72), Pontus Jonsson. Ersättare: Eirik Asante Gayi, Jakob Stensson, Filip Sjöberg.
Östersunds FK: Aly Keita-Yannick Adjoumani, Jakob Hedenqvist, Theodore Rask, Cesar Weilid-Manour Sinyan, Erick Brendon-Chovanie Amatkarijo, Mykola Musolotin, André Österholm-Malcolm Stolt. Ersättare: Sebastian Karlsson Grach, Sadmir Zekovic, Jakob Johnsson, Albin Sporrong, Ziad Ghanoum, Calvin Kabuye, Andrew Mills.