Tre tunga poäng med hem från Eskilstuna

I en målrik tillställning på Tunavallen kunde vi ta tre tunga poäng och vinna med 3-2 (2-2), där Niklas Söderberg avgjorde med kvarten kvar på straff. Innan dess hade vi skaffat oss en 2-0-ledning redan efter en kvart i första halvleken genom mål av Johan Arvidsson, samt ett fenomenalt solomål signerat Joakim Persson. Hemmalaget kvitterade sedan till 2-2  i första halvleken, men vi kunde stå emot AFC:s tryck och till slut dra det längsta strået.

Resultat gör att vi tar oss upp på tredjeplats igen, med samma poäng och målskillnad som Östers IF.

Förutsättningarna innan matchen var att båda lagen helst behövde en trepoängare för att inte tappa mark mot topptrion Halmstad, Brommapojkarna och Öster.

Innan avspark skickade vi en hälsning till korsbandsskadade Adil Titi, med texten ”Kämpa Adil” och ett stort hjärta på överdragströjorna.

Det var Douglas Karlberg som sparkade igång matchen på Tunavallen, som till en början bjöd på fina yttre förutsättningar med vindstilla och uppehållsväder.

Klebér Saarenpää hade gjort tre förändringar i startelvan jämfört med matchen mot Utsiktens BK. Eirik Asante Gayi tog plats på ytterbacksplatsen då Jonathan Tamimi var avstängd. Övriga i backlinjen var Pontus Rödin, Alexander Zetterström och Christopher Redenstrand. Henry Sletsjøe var tillbaka på innermittfältet, efter sin två matcher långa varningsavstängning, bredvid Seth Kanteh Hellberg, medans kanterna togs hand om utav Johan Arvidsson, som var tillbaka efter sjukdom, och Joakim Persson. Längst fram bildade Niklas Söderberg och Douglas Karlberg anfallspar.

Vi öppnade matchen bäst och redan i andra matchminuten hade Joakim Persson och Johan Arvidssson ett fint samarbete där den sistnämnde fick iväg ett bra skott som täcktes till en resultatlös hörna. Minuten senare skulle vi ta ledningen med 1-0, då Johan Arvidsson skickade bollen i mål, efter att Pontus Rödin, Joakim Persson och Niklas Söderberg rullat upp AFC-försvaret.

AFC var konfunderade av Brages höga press och aggressiva spel inledningsvis. Vi fortsatte trycka på framåt där både Johan Arvidsson och Joakim Persson hade bra mållägen. Vi skulle dubblera ledningen till 2-0 i elfte matchminuten när Joakim Persson gjorde en fantastisk sololöpning från egen planhalva och avslutade kliniskt från centralt läge bakom Nick Wolters.

De orangeklädda jobbade sig in i matchen efter Brages chocköppning och skaffade sig två hörnor efter kvarten spelad. AFC kunde reducerade till 1-2 i matchminut 17, där anfallaren Ashley Coffey nickade in Victor Fors inlägg. Plötsligt var det AFC som kopplade ett rejält grepp om matchen och lyckades med sitt kortpassningsspel komma till flera farligheter. Hemmalaget radade upp flera hörnor och på den femte i matchminut 26 nickade York Rafael in kvitteringen till 2-2.

Grönvitt fick inte till något offensivt efter den fina inledningen då vi hade svårt få fast bollen på mittfältet för att bygga upp anfallen. I stället var det AFC Eskilstuna som genom sitt kvicka passningsspel hade bud på ett ledningsmål. Bland annat hade Abdul Halik Hudu ett skott som tvingade Frodig tippa bollen via ribban till hörna, och Ashley Coffey var nära nå Chaouches inspel från vänster i den 38:e matchminuten, men Redenstrand lyckades hålla undan AFC-anfallaren. Första halvleken gick på poäng till AFC Eskilstuna som hade det mesta av spelet efter att Brage inlett matchen bäst.

Inget av lagen hade gjort några byten i paus. Brage, som i andra halvleken spelade mot de runt femtio tillresta supportarna bakom Wolters, hade sitt första avslut mot mål i 49:e minuten genom Persson. Även om AFC hade mest boll också i början av andra, kunde vi stundtals flytta upp spelet och skapa farligheter. I 58:e minuten, när regnet började falla över Tunavallen, kom Karlberg, Hellberg och Persson i en omställning mot två AFC-spelare, där bollen tillslut hamnade hos Asante Gayi som dock inte fick till avslutet.

Hemmatrycket avtog något runt timmen spelad och vi kom till en del farligheter. I 63:e fick vi till ett fint anfall, där Seth Hellberg avslutade med ett skott som dock träffade Jesper Manns skalle. Söderberg hade ett avslut i 66:e som touchade en hemmaspelare, men inte mer än att Wolters enkelt kunde greppa bollen längs marken. Söderberg var delaktig i mycket framåt, och hade en bra framspelning till Arvidsson som fick ett bra läge, men chansen mynnade ut i en resultatlös hörna.

Matchen böljade fram och tillbaka och AFC fick en dubbelchans genom Alsanati och Felix Michel som dock blev resultatlös.

Vi gjorde ett trippelbyte i 69:e matchminuten när Lundin, Stensson och Ayaz kom in, i stället för Hellberg, Arvidsson och Karlberg.

Brage skulle ta ledningen med 2-3 i den 74:e matchminuten när Niklas Söderberg säkert satte en straff i mål efter att målvakten Nick Wolters gått hårt åt Jocke Persson.

I det tilltagande regnet försökte AFC lyfta upp spelet mot ett Brage som mest fick slå ifrån sig. Hemmalaget hade dock svårt att komma till några farliga lägen och vi lyckades hålla ställningarna under resterande ordinarie tid och de fem stopptidsminuterna som domare Simon Duerlund Rasmussen lagt till, och inkassera tre viktiga poäng som gör att vi kommer upp på samma poäng som Öster.

Nästa match är den årliga ”Gratismatchen” som spelas redan nu på söndag, den 18 september klockan 15.00, då Trelleborgs FF gästar Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Vi erbjuder alla GRATIS ENTRÉ – så ta med alla du känner, så ska vi skapa årets publikfest på Vallen. Du kan stötta oss genom att bidra till gratismatchen här.

AFC Eskilstuna-IK Brage 2-3 (2-2)

Mål: 0-1 Johan Arvidsson (3), 0-2 Joakim Persson (14), 1-2 Ashley Coffey (17), 2-2 York Rafael (26), Niklas Söderberg (74, str).

Varningar: AFC: Samir Maarouf, York Rafael, Nick Wolters. IKB: Pontus Rödin, Eirik Asante Gayi, Niklas Söderberg.

Domare: Simon Duerlund Rasmussen. Assisterande domare: Noel Ghazi Shabo, Henrik Melin.

Publik: 487 (Tunavallen).

AFC Eskilstuna (4-3-3): Nick Wolters-Victor Fors (87 Emmanuel Agyeman Duah), Mikael Marques de Pombal Vivar, Jesper Manns, Abdelkarim Mammar Chaouche (K) (71 Viktor Götesson)-Felix Michel, Abdul-Halik Hudu, York Rafael-André Alsanati, Ashley Mark Coffey, Samir Maarouf (71 Alexander Michel Melki).

Ersättare: Ishak Shamoun, Aliyu Yakubu, Famara Touray, Lawson Sabah.

IK Brage (4-4-2): Christopher Redenstrand, Pontus Rödin, Alexander Zetterström (K), Eirik Asante Gayi-Joakim Persson (82 Malte Persson), Henry Sletsjøe, Seth Kanteh Hellberg (69 Anton Lundin), Johan Arvidsson (69 Ferhad Ayaz)-Niklas Söderberg (89 Filip Sjöberg), Douglas Karlberg (69 Jacob Stensson).

Ersättare: Andre Bernardini, Shkodran Maholli.