Tung förlust i Göteborg

Det blev ingen rolig återstart av Superettan när vi under lördagen åsamkades säsongens största förlust med 4-0 (1-0) mot Örgryte IS på Gamla Ullevi.

Tidigare under säsongen besegrade vi ÖIS med 4-0 på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Men nu fick alltså göteborgslaget en gruvlig revansch, där vi inte alls kommer upp i nivå…

Klebér Saarenpää hade gjort tre förändringar i startelvan jämfört med senaste matchen mot Trelleborgs FF.

Eirik Asante Gayi tog plats som mittback i stället för avstängda Pontus Rödin, medans Anton Lundin och Jacob Stensson fick förtroendet från start på mittfältet.

Det var upplagt för en superviktig match för båda lagen som behövde fylla på poängkontot i sina olika positioner i tabellen. Hemmalaget för att avancera från sin fjortonde plats, och vi för att konsolidera kvalplatsen till allsvenskan.

Iklädda vår svarta bortaställ, började vi bra. Efter att Seth Hellberg i fjärde matchminuten vunnit bollen på mitten, hittade han fram till Jacob Stensson som kunde driva bollen framåt, och avlossa ett tungt skott som Robin Wallinder tippade till en resultatlös hörna.

Det kändes som båda lagen var lite ringrostiga efter det två veckor långa uppehållet, då första kvarten inte bjöd på någon sprakande underhållning. Men när vi för en sekund inte var synkade i vårt försvarsspel, kunde Marcus Haglind Sangré i centralt läge, efter ett väggspel med Nicklas Bärkroth, placera in bollen fram till ÖIS ledning 1-0 efter nitton minuter.

Hemmalaget fick energi av målet, och aktive Bärkroth hade fem minuter ett hyfsat avslut, som Viktor Frodig fångade.

Vi hade svårt att vinna närkamperna, då Örgryte inte tillät våra forwards att komma till några avslutslägen, samtidigt som hemmalaget spelade disciplinerat.

Halvtimmen spelad, tog sig Johan Arvidsson in i straffområdet, men utan att få iväg ett avslut mot mål. Vi började ta tag i spelet, och var det lag som dikterade händelserna, under en tiominuters period.

I den 37:e minuten tvingades Henry Sletsjøe fälla Viktor Lundberg två meter utanför straffområdeslinjen. Det utmärkta frisparksläget, blev dock resultatlöst när Nicklas Bärkroths skott blockades av Zetterström i muren.

Örgryteledning, 1-0, i en chansfattig första halvlek, är inte så mycket säga om. Till den andra halvleken behövdes det en rejäl uppryckning, för att vända på steken.

Inget av lagen genomförde några byten när Kevin Ackerman sparkade igång den andra halvleken. Redan efter fem minuter av andra utökade Örgryte sin ledning till 2-0, när Viktor Lundberg tvingade Frodig till en kvalificerad parad, dessvärre gick bollen rakt ut till Daniel Paulson som satte bollen utom räckhåll för IKB-målvakten.

En Örgrytefrispark, från kanten långt ifrån målet, gick igenom hela Brages backlinje och betydde 3-0 efter 54 minuter. Där och och då försvann nästan våra chanser att göra match av det hela.

Med halvtimmen kvar, genomförde vi ett trippelbyte, för att försöka jobba oss ikapp. Inbytte Joakim Persson, fick fram bollen till Anton Lundin, vars avslut Örgryte målvakten tog. Annars hände det inte så jättemycket i farliga målchanser.

Efter de tre Örgrytemålen gick luften ur matchen. Nicklas Bärkroth tvingade med, 10 minuter kvar, Frodig till en monsterräddning vid det bortre krysset. Sanningen var att Örgryte låg närmare mål, än vad vi gjorde. Och efter 84 minuter fick Idrottsällskapet jubla igen, när Hampus Dahlqvist från nära håll fastställde slutresultatet 4-0.

Motivation slår klass brukar det heta. Och den här eftermiddagen var det ÖIS som var det lag som både verkade vilja mest och visade klass, och rättvist tog hand om alla tre poäng. En tung dag på Gama Ullevi för oss grönvita.

Vi möter i nästa omgång, tisdagen den 11 oktober, Jönköping Södra på bortaplan. Då ska vi ha dubbel revansch!

Text: Per Lindgren.

Örgryte IS-IK Brage 4-0 (1-0)

Mål: 1-0 Marcus Haglind Sangré, 2-0 Daniel Paulson (50), 3-0 (54) Herman Sjögrell, 4-0 Hampus Dahlqvist (84).

Varning, ÖIS: Viktor Lundberg, Kevin Ackerman, Hampus Dahlqvist, Alexander Ahl Holmström . IKB: Seth Hellberg, Anton Lundin, Shkodran Maholli.

Domare: Oscar Johnson. Assisterande domare: Joakim Wik, Sam Seno

Publik: 2 416 (Gamla Ullevi)

Örgryte IS (4-2-3-1): Robin Wallinder-Anton Lans, Marcus Hagling Sangré, Jonathan Azulay (Elias Gustafsson, 88), Anton Andreasson-Arvid Brorsson, Kevin Ackermann (Eric Nohlgren, 81)-Daniel Paulsson (K), Viktor Lundberg (Hampus Dahlqvist, 74), Herman Sjögrell (Erion Sadiku, 74)-Nicklas Bärkroth (Alexander Ahl Holmström, 82).

Ersättare: Elias Gustafson, Alex Rahm, William Svensson.

IK Brage (4-4-2): Viktor Frodig-Christoffer Redenstrand, Alexander Zetterström (K), Eirik Asante Gayi, Jonathan Tamimi-Anton Lundin ( Samouil Izountouemoi, 69), Jakob Stensson, Henry Sletsjoe, Johan Arvidsson (Joakim Persson, 59)-Seth Hellberg (Shokodran Maholli, 59), Douglas Karlberg (Ferhad Ayaz, 59).

Ersättare: Malte Persson, André Bernardini, Filip Sjöberg.