Tung förlust mot Öster

På söndagseftermiddagen tog vi emot Östers IF hemma på Borlänge Energi Arena. I en händelserik tillställning förlorade vi tungt med 1-2 (1-1) efter baklängesmål i slutsekunderna.

Laget
Grönvitt hade gjort tre förändringar sedan senaste mot AFC Eskilstuna. Viktor Frodig fick förtroendet mellan stolparna för första gången den här säsongen i seriesammanhang. Vänsterbacken Christopher Redenstrand gjorde sin blott andra match från start för säsongen, medan mittfältaren Jacob Stensson, i sin fjärde match i startelvan, tog plats till vänster på yttermittfältet.

IK Brage (4-3-3): Viktor Frodig-Christopher Redenstrand (88 Malte Persson), Pontus Rödin, Alexander Zetterström (K), Jonathan Tamimi-Jacob Stensson, Henry Sletsjoe, Gustav Berggren (68 Johan Arvidssson-Emil Tot Wikström (88 Kevin Nyarko), Ieltsin Camões, Samouil Izountouemoi (68 Pontus Jonsson).

Ersättare: André Bernardini, Eirik Asante Gayi, Douglas Karlberg.

Första halvlek
Matchen inleddes intensivt där Öster med sin höga press skapade tryck mot hemmalaget. Tidigare Bragespelaren Niklas Söderberg vann en duell i straffområdet och hittade Vladimir Rogic som avslutade tätt utanför. Vi hade sedan ett par framstötar första tio där Emil Tot Wikströms inspel i sjunde matchminuten gick förbi både med- och motspelare och rullade precis utanför stolpen. I tionde minuten var vi nära att få till ett bra läge när Gustav Berggren, Ieltsin Camões och Samouil Izountouemoi kombinerade sig fram på offensiv planhalva, men där ”Samos” skott täcktes av en Österspelare.

Gästerna hade ett fint läge att bryta dödläget på sin första hörna, där bollen efter en hörnvariant gick fram till John Stenberg som nickade utanför. Öster radade upp tre hörnor inom några minuter, men utan att Brages målvakt Viktor Frodig behövde ingripa.

Brage hade svårt komma till de riktigt heta chanserna första tjugo, innan vi i den 22:a matchminuten hade ett jätteläge att ta ledningen. Gustav Berggren fick yta centralt mellan motståndarbackarna och i ett jätteläge räddades avslutet av Miloje Prekovic som kom ut i rätt ögonblick och kunde rädda gästerna från ett baklängesmål.

Bortalaget kändes tunga i sina anfall när man fyllde på med folk framåt. Efter dryga halvtimmen var det ytterst när ÖIF-ledning efter Niklas Söderberg passat Jesper Jonasson Westermark, där en överspelad Viktor Frodig fick se Jacob Stensson rädda Westermarks avslut precis på mållinjen. Öster skulle dock kort efter ta ledningen med 0-1 i 32:a matchminuten efter Rodics vänsterhörna som backen Manasse Kusu kunde stöta in i mål, efter att Frodig fastnat i en klunga spelare och fallit. Han vädjade på frispark men ingen åtgärd av domaren.

Brage reagerade på bästa sätt efter baklängesmålet och kunde kvittera till 1-1 bara några minuter efter gästernas ledningsmål. När en framforsande Henry Sletsjøe fällts precis utanför straffområdeslinjen till höger, fick Christopher Redenstrand ett bra läge för sin vänsterfot på den efterföljande frisparken. Och med en perfekt träff kunde Chris skruva bollen förbi muren och placera bollen upp i bortre krysset.

En jämn halvlek där båda lagen skapade en hel del farligheter.

Andra halvlek
Inget av lagen gjorde några byten i halvtid.

Vi startade bäst och fick ett jätteläge tidigt när Ieltsin Camões tog sig fram på vänsterkanten och hittade en framrusande Gustav Berggren som i ett fint läge dock sköt rakt på Prekovic.

Vi var i början av andra halvleken mer framåtlutande och tryckte tillbaka Öster. En snabb spelvändning i 57:e skapade ännu en bra målchans, där Tot Wikströms inlägg var på väg att gå fram till Camões, men Prekovic kunde ta hand om bollen precis framför fötterna på Brageanfallaren.

Ett energifyllt Brage började vinna fler och fler dueller och jagade ett ledningsmål, där Samouil Izountouemoi var allra närmast och hade en kanon i ribban efter timmen spelad.

ÖIF var dock hela tiden farliga när man närmade sig straffområdet. Rodic kom till ett öppet läge i 64:e minuten, men Frodig kom ut och kunde täcka avslutet.

Vi fyllde på med båda ytterbackarna Tamimi och Redenstrand i anfallen för att sätta ytterligare press på Öster.

Grönvitt genomförde sitt första byte i 68:e minuten när Pontus Jonsson och Johan Arvidsson kom in, istället för Izountouemoi och Berggren.

Matchen jämnade ut sig sista tio-femton då Öster kunde flytta upp spelet och komma till en del chanser. Inhopparen Dzenis Kozica hade ett bra läge efter Brageslarv med knappa tio kvar men avslutet gick över.

Domaren Andreas Dufva-Johansson hade lagt till fyra tilläggsminuter, och med 40 sekunder kvar kunde gästernas Jesper Jonasson Westermark, efter en långboll av målvakten Prekovic, rinna igenom ett passivt Brageförsvar och sätta segermålet 1-2. En kalldusch minst sagt, där vi var värda minst en poäng.

Matchen slutar alltså med en tung förlust hemma på Vallen. Nu väntar två raka bortamatcher där ÖIS är först ut, lördagen den 29:e augusti kl.15:00. Efter den väntar Gävle-Dala derby mot Gefle på Gavlevallen.

Nästkommande hemmamatch spelas den 12:e augusti kl.13:00 då vi tar emot GAIS hemma på Borlänge Energi Arena.

IK Brage-Östers IF 1-2 (1-1)
Mål: 0-1 Manasse Kusu (32), 1-1 Christopher Redenstrand (35), 1-2 Jesper Jonasson Westermark (90+3).
Varningar: Brage: Alexander Zetterström, Henry Sletsjøe, Jacob Stensson. Öster: Isak Magnusson.
Domare: Andreas Dufva-Johansson. Assisterande domare: Alexander Milovanovic, Hana Mohammad Saleh.
Publik: 1 967 (Borlänge Energi Arena).
IK Brage (4-3-3): Viktor Frodig-Christopher Redenstrand (88 Malte Persson), Pontus Rödin, Alexander Zetterström (K), Jonathan Tamimi-Jacob Stensson, Henry Sletsjøe, Gustav Berggren (68 Johan Arvidssson-Emil Tot Wikström (88 Kevin Nyarko), Ieltsin Camões, Samouil Izountouemoi (68 Pontus Jonsson).
Ersättare: Eirik Asante Gayi, Douglas Karlberg, André Bernardini.

Östers IF (4-2-3-1): Miloje Prekovic-Rúnar Thór Sigurgeirsson. John Stenberg, Sebastian Hedlund, Adam Herdonsson-Manasse Kusu, Daniel Ljung (90+3 Månz Berg)-Vladimir Rodic (81 Isak Magunsson), Niklas Söderberg (75 Alex Thor Hauksson), Adam Bergmark-Wiberg (75 Dzenis Kozica)-Jesper Jonasson Westermark (K).
Ersättare: Ahmed Bonnah, Carl Lundahl Persson, Tatu Varmanen.