Tung förlust mot Utsikten

Det var ett revanschsuget IK Brage som tog emot Utsiktens BK från Göteborg på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. När lagen möttes tidigare vann ”Kiken” med 1-0 på Bravida Arena. Trots ett spelövertag och flertalet chanser lyckades vi inte ta någon revansch, då vi förlorade matchen med 1-2 (0-0) inför 1609 åskådare, efter att vi släppt in mål på tilläggstid efter hörna. Brages mål som betydde 1-1 kom i mitten av andra halvleken genom Niklas Söderberg.

IK Brage hade gjort två förändringar i startelvan jämfört med senaste Superettanmatchen, då Alexander Zetterström och Douglas Karlberg var tillbaka efter skador. Backlinjen bestod förutom Zetterström, som missat de tre senaste seriematcherna, av Christopher Redenstrand, Pontus Rödin och Jonathan Tamimi. På mittfältet fick Anton Lundin sällskap av Joakim Persson, Seth Kanteh Hellberg och Jacob Stensson. Douglas Karlberg, som var tillbaka efter missat de två senaste matcherna, bildade anfallspar med Niklas Söderberg. Nyförvärvet Ferhad Ayaz, som spelade ungefär trettio minuter mot Sleipner i cupen, fanns på bänken för första gången. Dock fick Filip Sjöberg och Johan Arvidsson kasta in handduken sent på grund av sjukdom. Lägg därtill att Adil Titi återigen saknades på grund av en knäskada han ådrog sig på träning under helgen, samt Samouil Izountouemoi som skadade sig i senaste matchen.

Det var perfekta yttre förutsättningar med vindstilla och en sol som hade gått ner så pass mycket att den inte störde målvakterna, när Utsiktens Lukas Hedlund sparkade igång matchen.

Bortalaget öppnade matchen bäst och redan i tredje matchminuten kom ett jätteläge för Karl Bohm, framspelad av Albin Skoglund, som lämnades helt omarkerad i straffområdet men som nickade rakt på Viktor Frodig.

Vi var passiva inledningsvis och Utsikten kom till ännu ett bra läge i sjätte minuten, där Bohm drev upp anfallet och Nsima Peter kom till avslut som dock Frodig inte hade några problem att ta hand om.

Brages första målchans kom i åttonde matchminuten, då Niklas Söderberg kom helt fri mot UBK-keepern men missade, returen kom sedan ut till Kanteh Hellberg vars avslut mot ett halvöppet mål blockerades av Utsiktenspelare.

Matchen böljade mycket fram och tillbaka första kvarten, där Brage hade de absolut vassaste chanserna.

Runt åtta, nio minuters strecket hade vi tre hörnor som dock blev resultatlösa.

I 18:e matchminuten fick vi ett utmärkt läge att ta ledningen, när Niklas Söderberg vann en närkamp på egen planhalva och skickade en djupledsboll till Karlberg som sprang förbi mittbacken Jesper Brandt och kom fri mot Gjorgievski i Utsiktenmålet, men avslutade dryga metern utanför målvaktens högra stolpe. Bara minuten senare satte Joakim Persson fart på vänsterkanten och fick två fina chanser i boxen men utan att hitta rätt.

Vi jobbade vidare och fortsatte att vinna närkamperna. Vi försökte höja tempot för att sätta press på gästerna. Anton Lundin och Jonathan Tamimi fyllde på framåt när tillfälle gavs.

Det märktes att den tveksamhet som vi har sett stundtals i tidigare matcher på slutet var något som vi inte ville se igen. Efter de inledande minuterna som stundtals tillhörde Utsikten, var vi ändå fast beslutsamma att visa upp sig från sin bästa sida.

Mycket framåt i IKB handlade om Joakim Persson som hade mycket boll, men som inte fick till den sista touchen. Efter dryga halvtimmen kom Persson, framspelad av Stensson, till ännu ett skottläge till vänster i straffområdet men avslutade knappa metern utanför Gjorgievskis högra stolpe.

Under halvlekens sista tio minuter, tog sig Utsikten tillbaka in i matchen. Närmast mål var spelskickliga innermittfältaren Albin Skoglund som i 40:a matchminuten fick iväg ett tungt skott som tvingade Frodig att sträcka på sig och tippa bollen till hörna.

En första halvlek där Brage hade det mesta av spelet, och borde ha gjort minst ett mål på de fina lägen som vi skapade. Men mållöst i paus.

Inga byten gjordes i halvtid när Brages Douglas Karlberg satte igång spelet.

Vi började andra halvleken piggt och ett långt uppspel från Zetterström gick fram till Söderberg, som vidarebefodrade bollen ämnad för Karlberg, men där ett Utsiktenben täckte tlll en resultatlös hörna. Vi försökte höja tempot i början av andra, vilket gjorde att Utsikten drog på sig två varningar (William Miilovanovic, Willhelm Nilsson) innan 50 minuter hade gått.

Det kändes som matchen stod och vägde och inget av lagen fick kommandot några längre stunder. Båda lagen hade svårt att komma till några heta målchanser i inledningen av andra halvlek.

Vi försökte kontrollera spelet, men skapade inga riktigt heta målchanser, förutom Niklas Söderberg som hade en boll i nät, men som blev bortdömt för offside.

Utsikten skulle ta ledningen med 0-1 i 65:e matchminuten, när Lucas Hedlund bara hade att lägga in bollen efter att Nsima Peter hunnit upp bollen vid kortlinjen efter Brageslarv och hittat en omarkerad Hedlund. En boll som dock såg ut att vara över kortlinjen i momentet innan…men domaren lät spelet gå.

Brage replikerade dock ganska omgående då Niklas Söderberg med sitt nionde mål för säsongen i straffområdet forcerade in 1-1 i den 71:a matchminuten.

Vi försökte att få till en slutforcering men kom aldrig till några riktiga chanser. I 85:e gjorde Brage sitt första byte när Ferhad Ayaz och Shkodran Maholli kom in. Nämnde Maholli var sånär på att ge grönvitt ledningen, men han hann inte riktigt fram för att styra in Hellbergs avslut.

Utsikten var inte alls ofarliga när man kom till anfall och både Karl Bohm och Jonathan Quintero Olsson fick bra lägen, men Pontus Rödin blockade den förstnämndes skott och Frodig tippade Quinteros nick till hörna.

På stopptid, i den 94:e matchminuten, skulle Utsikten få till ett segermål. Mittbacken Jesper Brandt nådde högst på en hörna och nickade in 1-2 bakom en till synes fasthållen Viktor Frodig, efter att vi tappat markering på bortre ytan.

Brage fick aldrig till något kvitteringsläge utan vi fick lämna Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen poänglösa efter en av säsongens tyngsta förluster.

Nästa match äger rum tisdagen den 13 september då AFC Eskilstuna står för motståndet på Tunavallen. Därefter spelas det hemmamatch på Vallen igen, söndagen den 18/9 kl.15:00, vilket är den årliga ”Gratismatchen” – vilket innebär gratis inträde för alla. Vi hoppas att vi kan fylla Vallen till sista plats och skapa en riktigt härlig inramning tillsammans. Läs mer om och stötta IK Brage via gratismatchen här.

IK Brage-Utsiktens BK 1-2 (0-0)

Mål: 0-1 Lucas Hedlund (65), 1-1 Niklas Söderberg (71), 1-2 Jesper Brandt (90+3)

Varningar: IKB: Anton Lundin, Jonathan Tamimi, Shkodran Maholli. UBK: William Milovanovic, Willhelm Nilsson, Karl Bohm

Domare: Adi Aganovic. Assisterande domare: Patrik Larsson, Hana Mohammad Saleh.

Publik: 1609 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

IK Brage (4-4-2): Viktor Frodig-Christopher Redenstrand (90+3 Malte Persson), Pontus Rödin, Alexander Zetterström (K), Jonathan Syberg Tamimi-Joakim Persson (85 Ferhad Ayez), Seth Kanteh Hellberg, Jacob Stensson, Anton Lundin (90+3 Eirik Asante Gayi)-Douglas Karlberg (85 Shkodran Maholli), Niklas Söderberg.

Ersättare: André Bernardini, Roni Hajo.

Utsiktens BK (3-5-2): Mikica Giorgievski-Erik Kembel Westermark (K), Jesper Brandt, Wilhelm Nilsson-Karl Bohm, Markus Björkqvist, Albin Skoglund, William Milovanovic, Mattias Bouvin (66 Seth Airam Vega Ramirez)-Lucas Hedlund, Nsima Peter (65 Erik Gunnarsson).

Ersättare: Jakob Hedenquist, Reginald Alidor, Diocounda Gory, Jonathan Quintero Olsson, Florian Palmowski.