Uddamålsförlust mot Östers IF

På ett regnigt Visma Arena väntade Östers IF i superettan 28:e omgång. I en ganska chansfattig match, var det hemmalaget som vann med 1-0 (1-0), och därmed fortfarande har chans på kvalspel. Brage som var minst lika bra som ÖIF i matchen, återfinns på sjunde plats. Men upp till femman Östersund skiljer det bara två poäng.

Laget

Brage hade gjort en förändring i startelvan sedan matchen mot AFC. Henry Sletsjøe var tillbaka på innermittfältet efter avstängning, medans Jacob Stensson i sin tur var avstängd. Även mittfältaren Seth Hellberg saknades då familjen väntade tillökning.

Första halvlek

Matchen började avvaktande från båda håll, där inget av lagen lyckades ta sig fram till några farligheter. Första farligheten för Brages del kom i sjunde matchminuten, då Emil Tot Wikström satt fart på vänsterkanten och hittat Ieltsin Camões centralt, som dock fick se sitt skott gå utanför. Öster hade mest boll inledningsvis men utan komma fram till några målchanser först tio.

Hemmalaget skulle dock ta ledningen med 1-0 i trettonde matchminuten genom Jesper Jonasson Westermark. Målet kom efter Adam Bergmark Wiberg passat ut bollen till höger där högerbacken Thorri Mar Thórisson fick på ett inlägg till Jesper Jonasson Westermark som med lite flyt fick in bollen via målvakten André Bernardini.

Brage lät dock inte nedslås efter baklängesmålet. Eirik Asante Gayi hade en farlig framstöt efter att haväggspelat med Tot Wikström, men där det hela bara mynnade ut i en hörna. Vi hade ytterligare två hörnor kort efter som dock aldrig blev riktigt farliga, därefter hade Kevin Nyarko hade en boll i virket, efter att Östermålvakten Carl Lundahl Persson tappat bollen från ett farligt inlägg av Adil Titi.

Matchen böljade fram och tillbaka där Brage hela tiden kändes farliga i sina framstötar. Efter knappa halvtimmen kom Tot Wikström loss på vänsterkanten och hittade Adil Titi som fick på ett avslut som Lundahl Persson räddade. Hemmalaget hade ett vasst läge i 37:e minuten där Chris-Albin Mörfelt hittat Jonasson Westermark med ett inlägg från höger, som dock inte fick bollen på mål. Öster avslutade halvleken bäst och tryckte tillbaka grönvitt, men utan komma fram till några vassa målchanser.

Brage gjorde en bra halvlek och var värda minst ett mål med tanke på de chanser man kom fram till.

Andra halvlek

Brage gjorde direkt ett dubbel byte i halvtid när Samouil Izountouemoi och Johan Arvidsson byttes in, när Adil Titi respektive Kevin Nyarko hade spelat klart. Någon tendens var det svårt att se i inledningen av halvleken, där båda lagen tog ut varandra. Efter 54 minuter skapade vi en halvchans när Redenstrand hittade inhopparen ”Samo” i boxen, men nicken blev ett enkelt byte för hemmaförsvaret. Sletsjøe och Arvidsson stod för ett enormt slit på mittplan, och gick oftast segrande ut ur duell spelet. Grönvitt förde spelet, men kom aldrig till de vassa chanserna. Halvvägs in i halvleken fick Johan Arvidsson yta i straffområdet, men Sebastian Hedlund offrade sig när han täckte skott till en hörna. ÖIFs mittback som i samband med brytningen skadade sig och tvingades bryta matchen. Efter det flera långa minuter långa skadeavbrottet, kom Brages spel av sig och Öster fick ett lugn i sitt passningsspel. Sista tio öppnade spelet upp sig, och vi pressade tillbaka hemmalaget. Tot Wikström och Ieltsin Camões kom till hyfsade lägen, men bollen ville inte in.

Sammanfattningsvis en match där Brage visade upp en stark vilja men där vi inte lyckades med det viktigaste i fotboll, att göra mål. Bara att ta nya tag, när vi den 4 november möter Helsingsborgs IF på bortaplan.

Text: Olov Lindgren, Per Lindgren

Östers IF-IK Brage 1-0 (1-0)

Målen: 1-0 Jesper Jonasson Westermark (13)

Varningar: ÖIF: Adam Herdonsson IKB: Adil Titi, Gustav Berggren, Henry Sletsjøe