Vinst mot Själevads IK

Bragedamerna fortsätter att vara obesegrade hemma på Borlänge Energi Arena. På lördagseftermiddagen blev det seger med 4-0 (1-0) mot Själevads IK. Vi styrde och ställde matchen igenom, och visade stundtals prov på bländande fotboll, och att laget kommer plocka många skalper under säsongen om vi fortsätter såhär.

-Vi spelar vårt spel, oavsett då det var blött och halt, gör vi det bra, säger högerbacken Ida Roos, efter slutsignalen.

Hanna Torstensson visade vägen genom att göra 1-0 efter 26 minuter och 2-0 i början av andra halvlek och ”Torsten” är därmed uppe i fyra ”baljor” totalt. Maja Andersson och Anna Sandin gjorde de övriga två, fram till 4-0. Resultatet betyder att vi klättrade upp till sjundeplats i tabellen.

Inledningen av matchen var ett ställningskrig från båda sidorna. Det var ändå grönvitt som ganska snart skulle visa de bästa intentionerna. Vi fick matchens första avslut efter tio minuter, när Robyn Decker nådde högst på Joanna Snells hörna. Emma Sträng i Själevads mål, kunde dock fånga bollen utan några större problem. Det var också Brage som hade nästa målchans, när Hanna Torstensson frispelade Elin Hjälte i djupet, men tyvärr gick avslutet en meter över ribban.

-Vi kunde varit lite mer effektiva. Lite mer koncentrerade och lugna när vi får lägena. Nu blir vi stressade. Vi får gnugga på lite avslut framöver, säger tränaren Fredrik Bengtsson, som annars, med all rätt, var supernöjd över lagets insats.

-Vi håller oss till matchplanen, har tålamod och flyttar bollen och visar att vi är j-a bra här hemma. Vi får dit dem, där vi vill. Jag är jättenöjd hur tjejerna genomför matchen.

Matchbilden fortsatte att vara med en klar hemmadominans, och efter 26 minuter kom ledningsmålet, från Hanna Torstensson som rann igenom och fri med Själevad målvakten placerade bollen otagbart i mål, fram till 1-0. Brage visade upp ett fyndigt spel i offensiven, där vi löpte mycket och öppnade upp ytorna, vilket gjorde att det oftast fanns alternativ när vi fyllde på med spelare i anfallen.

-Alla är taggade och vill ha boll, då blir det att vi rör oss och hittar nya ytor. Alla vill ha boll och hjälpa varandra då blir det så här bra, säger Ida Roos över lagets strålande insats.

Dryga halvtimmen spelad, var det bud på ett andra mål för Brage, när Elin Hjälte, framspelad av Anna Sandin, avslutade klockrent i stolpen. Vi fortsatte halvleken ut att trycka tillbaka Själevad. Ella Foberg hann också med ett avslut i utsidan av ribbkrysset från långt håll. Bortalagets målfarlige anfallare Moa Våglund, syntes bara en gång, när hon i slutminuterna av halvleken tog vara på ett felpass, men då kunde Joanna Snell täcka avslutet till en hörna. 1-0 efter första fyrtiofem, kändes i underkant.

Ida Larsson säger att de noga hade scoutat motståndarna och deras offensiva spelare:

-Vi hade kollat in deras forwards hur de spelar, och då anpassa oss hur vi ska spela, och inte låta dem komma fram i mitten och skjuta.

Är du överraskad att ni var så överlägsna?

-Vi hade förväntat oss att om vi spelar vårt spel, skulle det gå så här bra. När vi gör de rätta sakerna har vi 90 procent av spelet.

Vi fortsatte i den andra halvleken att komma i anfallsvåg på anfallsvåg. Elin Hjälte testade med en skottlobb som gick tätt över. Ofta var det just Hjelte och Torstensson som sysselsatte motståndarförsvaret gång på gång.

Med knappa timmen spelad kunde vi dubblera ledningen till 2-0 när just Hanna Torstensson fanns på rätt plats i straffområdet och kunde stöta in ett inspel från vänsterkanten. Ett Brage som spelade ut Själevad, spädde på ledningen, till 3-0 genom Maja Andersson.

Brage tryckte på oavbrutet, och efter Robyn Decker nickat i stolproten efter en hörna (72), kunde Anna Sandin nicka in bollen till 4-0, med kvarten kvar. Vi sprang sönder Själevad som inte hade mycket att komma med. Även om Ö-vikslaget hade ett storväxt lag, kunde de inte mäta sig med IKB i det fysiska spelet, där vi vann de flesta duellerna. Tidigare har det varit Hanna Torstensson som stått för målen, därför var det extra skönt att Maja Andersson och Anna Sandin gjorde sina första mål.

-Vi visade en styrka förra året att vi kunde sprida på målskyttet. Det är jättebra för hela gruppen att leverera och bidra. 4-0 mot ett etablerat division 1-lag, är ett kvitto att vi håller den här nivån, och vi växer varje vecka, säger en glad Fredrik Bengtsson.

I nästa omgång, söndagens den 7:e maj kl 16.00 väntar bortamatch mot Ope IF. Då förväntar sig Ida Roos att man ska knäcka mål-, och poängnollan på bortaplan.

-Det är då det lossnar tänker jag, säger 17-åringen, med ett leende.

Text: Per Lindgren

IK Brage-Själevads IK 4-0 (1-0)

Mål: 1-0, 2-0 (26, 58) Hanna Torstensson, 3-0 (66)Maja Andersson, 4-0 (75) Anna Sandin

Domare: Sofie Posner, Karlstad

Publik: 170 (Borlänge Energi Arena)

IK Brage (4-3-3) Alexandra Sjölander-Ida Roos (Wilma Allringer, 75), Robyn Decker, Joanna Snell, Luna Hermansson-Maja Andersson, Hanna Torstensson (Embla Bondesson, 85), Emma Halvarsson-Elin Hjälte (Engla Svärdhagen, 63), Anna Sandin (Anna Linh Stenquist, 75), Ella Foberg (Elsa Gustafsson, 75).

Avbytare: Hilda Forsling Collén, Frida Halvarsson.