Skip to content

William Bergendahl inför Gratismatchen

Foto: Sebastian LaMotte

Det är upplagt för publikfest på fredag när vi möter Gefle IF i säsongens Gratismatch. Bragetränaren William Bergendahl tror att storpubliken kommer betyda lika mycket som en extra utespelare.

-Det blir en positiv påverkan på spelarna med stödet i ryggen, det är något som vi alla ser fram emot väldigt mycket. Förhoppningsvis blir det fullsatta läktare och en ljudkuliss som kan bära fram oss. Det kommer bli kul.

Kan det bli en extra press om det kommer mycket folk?

-Jag tror inte det utan det är bara positivt för oss. Det är någonting som ger energi. Vi gillar alla att tävla och att tävla i matcher som betyder någonting och det är definitivt en sådan match.

Micke Bengtssons Gefle har visat upp en sviktande form på slutet, där framförallt försvarsspelet har hackat. Men Bergendahl vet att det är ett lag som besitter kvaliteter.

-De har släppt in en hel del mål på sistone, men ganska många av de målen är ganska stora individuella misstag. Normalt sett är det ett lag som är bra i sitt låga försvarsspel. De är väldigt kompakta och svåra att skapa chanser på.

-De kan växla det med att vara bra i sin egen speluppbyggnad, lugna och systematiska när de ska bygga upp spelet. Sedan har de några spetsspelare som kan hota om du inte är vaksam.

Vilka tänker du på då?

-Capotondi (Constantino) är väldigt bra i sista tredjedelen där han hittar med instick och är en bra avslutare. Leo Englund är stor och fysisk och är bra i boxen med i sitt targetspel. Det är dem som sticker ut mest.

Han räknar med en helt annan typ av spel än senast mot GIF Sundsvall och att Gefle inte kommer bjuda på lika stora ytor, men att det ändå finns delar i spelet som man kan utgå från som man gjorde bra senast.

-Matchen mot Sundsvall ger oss en inriktning från vad vi behöver göra för att komma åt vilka ytor vi behöver vara rättvända i, och hur vi behöver skapa hot från de ytorna.

Han tror Gefle inte kommer vara lika givmilda i sitt försvarsspel.

-Det blir en annan typ av utmaning för oss i vårt anfallsspel. Det blir tightare ytor..

-För oss handlar det inte bara om att koncentrera oss på att det var bra utan hitta de delarna som är bra och bygga vidare på dem. Att ta fast på att det finns delar där som är viktiga i vårt spel.

Vilka delar tänker du på?

-Framförallt förmågan att bli rättvända i ytorna mellan motståndarnas lagdelar och skapa hot. Att verkligen ta fart med bollen och driva mot motståndarnas backlinje, dessutom att se till att skapa den typen av oreda, säger William och utvecklar det hela:

-Våga spela bollarna framåt, där hittade vi ett par nycklar i hur vi ska ta oss framåt i planen som är viktiga för oss.

Någon risk att man skulle sväva iväg efter storsegern senast, tror han inte det finns.

-Den matchen är analyserad och vi har tagit med oss godbitarna från den. Det var ett motstånd som föll genom efter vi gjorde jobbet och fick hål på dem till 1-0 och 2-0. Sedan var det ett lag som inte mådde bra och bjöd på kopiösa ytor. 

-Vi räknar inte med att det kommer se ut så i nästa match. Nu är det en ny match där vi börjar från noll och det är en annan utmaning.

Vad tror du kommer bli matchavgörande?

-Jag gissar att vi kommer få ha rätt så mycket boll. Vi behöver vara bra i våra genombrott och ha bra balans när vi anfaller, se till att strypa deras kontringsförsök. Det är de stora delarna i det.

-Sedan se till att vara bra i alla delar och inte slarva någonstans, för då vinner man inga matcher i Superettan.

Sedan tidigare är Jakob Stensson och Ömür Pektas uppsatta på skadelistan. Sedan är det frågetecken för Samouil Izountouemoi som har haft ont i en fot.

5 punkter inför Gefle IF FK

  • Bästa poänggörare i Brage är Ieltsin Camoes med tio poäng, sju mål och tre assists. I Gefle är Constantino Capotondi med sin sju poäng (tre mål och fyra assists) den som har gjort flest poäng. Målbäst i GIF är Leo Englund med fem mål.
  • Förra säsongens möten slutade 1-1 på Borlänge Energi Arena, medan Gefle vann på Gavlevallen med 2-0. Lagen spelade också en träningsmatch i januari, som Brage vann med 3-0.
  • I formtabellen över de fem senaste matcherna ligger Brage åtta med sex poäng (V-F-V-F-F), medan Gefle återfinns på trettonde plats med tre poäng (F-F-F-V-F).
  • Brage, tillsammans med Öster och Landskrona, är det lag som släppt in minst mål, tio, vilket betyder ett snitt på 0,77/match. Gefle, har tillsammans med Örgryte, släppt in flest mål i serien, 23 (1,77/match).
  • Matchen ingår i Gävle/Dala Trophy, där en separat derbytabell kommer att göras mellan Brage, Sandviken och Gefle. Tidigare resultat är; Gefle-Sandviken 2-2, Sandviken-Brage 0-1.   

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.