Skip to content

William Bergendahl inför säsongens första match

Foto: Henrik Hansson

På lördag är det äntligen dags för årets första träningsmatch när fjolårets tabellnia i Superettan Gefle IF väntar i ett GävleDala-derby på Borlänge Energi Arena.

-Det klart man alltid längtar till första träningsmatchen, säger Bragetränaren William Bergendahl som är tillbaka på ”Vallen” efter att ha spenderat de två senaste säsongerna med J-Södra P19 och IF Brommapojkarna.

Även om han ser fram emot träningsveckorna, är det alltid en speciell känsla när försäsongsmatcherna drar igång.

-Jag njuter också av vardagen och träningarna måndag till fredag, men så klart är det extra roligt när det står ett annat lag på andra sidan som man får mäta sig emot. Det är alltid kul även om det bara är en träningsmatch och att det kommer publik och den biten.

Eftersom det var länge sedan vi spelade match, blir prio ett nu att komma ut på planen.

-Det viktigaste är att varje individ får rätt antal minuter i benen och får spela elva mot elva, säger William och utvecklar det hela:

– Utifrån det vill vi givetvis se delarna av spelet som vi jobbat med vid några tillfällen. Att vi ser rätt tendenser i det hela, gärna så ofta som möjligt och med så mycket energi som möjligt.

Sedan laget började den gemensamma träningen utomhus för tre veckor sedan, tycker han det har sett mycket bra ut energimässigt.

-Vi har kört på ganska tufft med sex fotbollspass plus två lite tyngre styrkepass varje vecka. Spelarna har fått slita men gjort det på ett fantastiskt bra sätt, de har kört på i bra hastighet och vi känner verkligen att vi fått mycket mycket gjort de här uppstartsveckorna.

För William Bergendahls del blir det en återkomst till Borlänge och Brage, då han säsongerna 2018-21 var assisterande till Klebér Saarenpää. Han har dock hela tiden varit uppdaterad på vad som hänt i laget under sin tid borta från klubben.

-Jag har följt dem noggrant och har vänner som jobbar kvar i organisationen och känner många av spelarna. Jag har sett nästan alla matcher, och när jag fick det här jobbet har jag kollat igenom resten. Så det är inte många matcher som spelats de två senaste åren som jag inte sett.

Att nu för första gången jobba som huvudtränare i ett A-lag (tillsammans med Janne Mian) menar han inte blir någon jättestor omställning från att tidigare varit assisterande.

-Å ena sidan är det inte så speciell stor skillnad, å andra sidan innebär det såklart ett ansvar som huvudtränare, Jag och Janne tillsammans är ansvariga för lagets prestationer, uttagningar och att spelarna mår bra. Såklart är det ett större ansvar, men i vardagen och själva tränarskapet skiljer det inte supermycket.

Hur gör ni när laget ska tas ut?

-Som ett team så kommer vi diskutera saker. Men så är det också mellan en huvud- och assisterande tränare.

-Vi får se hur ense vi är. Men känslan är väldigt bra på den fronten. Både jag och Janne är ganska prestigelösa i det hela och villiga att ta diskussionen för varje sak, men också lyssna på den andra. Det samarbetet har funkat bra och jag ser inte att det ska bli några problem längre fram heller. Snarare är det positivt att vi får mer tid att vrida och vända på saker, än om det är en ensam som tar besluten.

-Sedan kommer vi fördela speltiden baserad på hur mycket de ligger till rent fysiskt, säger William Bergendahl.

Även om vi spelmässigt jämna med Gefle i förra säsongens båda möten så fick vi nöja oss med en poäng (1-1 hemma). I mötet på Gavelvallen kunde hemmalaget vinna med 2-0, där effektiviteten saknades, samtidigt som Robin Wallinder (nu i Öster) storspelade i hemmamålet.

Gefle har haft en ganska lugn försäsong, bland nyförvärven kan nämnas målvakten Oscar Jonsson (GIF Sundsvall) och innermittfältaren Samuel Adrian (J- Södra). Miittfältaren Lukas Browning Lagerfeldt kommer närmast från Sligo Rovers. Linus Hallenius var också aktuell för gästrikarna, men valde tidigare i veckan att tacka nej.

Mot Gefle väntas i stort detta hela Bragetruppen luftas, där en stomme från A-truppen som kommer kryddas med några från P19-laget.

I dagsläget dras Ferhan Abic, Eirik Asante Gayi och Ieltsin Camões med känningar och kommer troligen missa matchen. Osäkra till start är också Pontus Jonsson (fötter, framsida lår) och André Bernardini (lätt hjärnskakning).

Text: Olov Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.