Skip to content

Zetterström & Mian inför tisdagens toppmatch hemma på Vallen

Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN /

Äntligen har det blivit dags för hemmamatch igen! Imorgon, tisdag, klockan 19:00 gästar Skövde AIK Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Här kan du läsa vad assisterande tränare Janne Mian och lagkapten Alexander Zetterström har att säga inför matchen.

IK Brage kommer till tisdagens match med något av en tyngre period resultatmässigt med två förluster och ett kryss. Janne Mian lyfter skadeproblem som en bidragande faktor, men väljer samtidigt att peka på positiva aspekter de kan ta med sig från 1-1-matchen mot Jönköping Södra senast.

– Vi har haft lite för mycket ofrivillig rotation på grund av skador, några har spelat med känningar där beslutet togs att de skulle spela men där resultatet inte blev som önskat, varken för spelaren eller för oss tränare, säger han.

– Vi har inte riktigt lyckats på slutet men jag tycker att vi mot Jönköping lyfter oss flera snäpp som lag där vi krigar för varandra, står upp och jobbar ihop, sedan saknade vi kanske lite spets framåt med exempelvis Jockes speed. Men jag tycker ändå att vi gör en ganska bra match där, framförallt som lag och en enhet – det känns som att vi är på väg åt rätt håll.

– Innan de två förlusterna så hade vi inte förlorat två matcher i rad heller, men som sagt, lite skador och avstängningar har bidragit. Det bästa är ju om spelare spelar när de är helt redo, istället för att skador ska påverka, då kan det bli lite obalans.

– Sedan är det ju så när man möter ÖIS borta, en måstematch för dem där de har mer energi och närvaro än oss, sådant får inte komma som en överraskning, det ska vara självklart. Det är bara att sätta sig in i deras kläder och fundera över hur vi hade agerat då. Vi hade gått ut och krigat och gett allt. Där hade vi problem, men det är någonting vi jobbar med.

Zetterström menar att stämningen fortsatt är bra i truppen och pekar även han på matchen mot Jönköping som en match där de kan ta med sig flera positiva delar.

– Det blir alltid tightare mot hösten där alla lag blir mer desperata då det blir allt färre matcher kvar att spela, sedan kan en anledning till resultaten vara att vi har en ganska orutinerad trupp, det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gjort att det inte riktigt stämt.

– Men stämningen är bra i laget och nu senast mot Jönköping så hade vi ett bra snack inför och även under matchen, vi sa att vi skulle släppa det som har varit och bara gå ut och njuta, det kanske är lättare sagt än gjort eftersom vi kanske inte gör en jättematch, men det är ett steg framåt jämfört med ÖIS borta.

Nu är det nya tag mot Skövde som gäller med tre poäng som självklar målsättning.

– Vi spelar ju såklart för att vinna matcher och det gäller att vi gör rätt saker och visar att vi är ett lag som jobbar ihop och står upp för varandra och visar upp vår Brageidentitet när vi har bollen och i sättet vi anfaller på, säger Janne Mian.

– Det är det som är viktigt, gör vi det så kommer vi att vinna fler matcher. Ibland så studsar bollen fel, men gör vi rätt saker kommer vi att vinna fler matcher. Vi måste våga släppa på det och bara gasa nu, inte tänka för mycket på eventualiteter.

– Segrar ger ju självförtroende, men kan vi bara spela vårt spel och göra det bra så är det en bra grund att stå på. Det är inte så många matcher kvar och vi vill ju vinna för att vara med och slåss om den där kvalplatsen.

Både Mian och Zetterström är nöjda med hur förberedelserna inför tisdagens match har sett ut.

– Det har känts bra, vi har tränat på som vanligt och humöret är på topp. Vi har slipat på de taktiska delarna inför matchen och tittat på hur de spelar med eventuella svagheter och hur vi ska slå dem helt enkelt, konstaterar Mian och Zetterström stämmer in:

– Vi har haft ett par dagar ledigt så nu känns det som att många är pigga och fräscha. Det känns som att de som kommer att spela kommer att göra det bra, jag tycker att det känns positivt och bra i truppen.

– Det kanske inte har sett ut så utifrån i och med att vi har haft en sämre period nu, men jag tycker att moralen är bra, vi har ett bra go, folk vill fortfarande det här väldigt mycket.

Skadeläget i truppen har öppnat upp för spel för spelare som inte varit en självklar del av startelvan så här långt under säsongen.

– Nu får de en möjlighet att visa framfötterna och visa att de vill vara med och ta en tröja här på slutet. Den enes död är den andres bröd heter det väl, säger Mian samtidigt som han lägger till att de självklart hade önskat att ha en helt skadefri trupp till sitt förfogande.

Nykomlingen Skövde har imponerat under säsongen med ett väldigt fysiskt spel som det kanske största kännetecknet för dem som lag.

– De jobbar jättehårt för varandra, löper enormt mycket. De har ju sina inkast där det tar två-tre minuter vid varje inkast där de kliver fram. Det är någonting många har fokuserat på, men på det får de ju en del hörnor också så de ligger ett antal hörnor över snittet, säger Mian.

– Nu saknar de ju (Gustav) Friberg som är den som har de långa inkasten så det kanske kan bli en lite annan typ av match. De är ju vana vid att hacka upp matcherna på det här sättet, vi får se om de har någon annan som kan kasta långa inkast. Vi kommer att vara förberedda oavsett vad.

– En viktig del för oss blir att hålla bollen i spel och inte hacka upp det, hålla uppe tempot, då tror jag inte att de kommer att orka. Men en sak är säker och det är att de kommer att kriga och kämpa, det är någonting de gör riktigt bra.

– Vi måste följa vår spelplan, alla lag man möter har ju svagheter, beroende på hur de spelar gäller det att hitta de ytor som finns och utnyttja dem. De har andra svagheter i backlinjen som vi måste utnyttja, men gör vi inte det så får vi det jobbigt. Lyckas vi så kommer det att bli en bra match med en hel del chanser som det gäller att vi sätter dit.

– Av det jag har sett av Skövde så gör de saker och ting på ett konsekvent sätt så de kommer nog inte att förändra särskilt mycket inför den här matchen, de kommer att spela sitt spel.

Zetterström menar även han att det blir viktigt med fokus på det egna spelet även om han mer än gärna tar tre poäng oavsett hur spelet faktiskt ser ut.

– Det är ett lag som jobbar hårt och det smäller verkligen till i duellerna. De tar varje chans de får att kasta in bollen i straffområdet vid inkast, men nu när han som kastar långt är borta blir det förhoppningsvis en match som passar oss lite bättre.

– De vill nog gärna ta ett litet break och vila vid varje inkast så för oss gäller det att trötta ut dem med sättet vi spelar på, det har vi pratat om inför, att vi ska hålla i bollen och se till att de får löpa.

– Men egentligen är det tre poäng som gäller och hur det ser ut spelar mindre roll. Möjligheterna för oss att ta tre poäng blir ju dock bättre om vi kan hålla i bollen och trötta ut dem.

Matchen mot Skövde är den första matchen hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen på en månad. Zetterström hoppas att laget ska kunna ge hemmapubliken någonting att fira.

– Det är jätteskönt att komma hem till Vallen, även om vi har bra uppslutning på bortamatcher så är det härligt att spela på Vallen när det är så bra tryck som det har varit under året och jag hoppas att det kan fortsätta att vara det under de sista matcherna, säger han.

– Vi har inte levererat på hemmaplan vilket är riktigt tråkigt, att vi inte lyckats bjuda till när det kommer folk för att stötta oss. Det har varit lite surt att vi inte kan ge tillbaka så jag hoppas att det kan bli en omstart nu och att vi ska vara starka i de sista matcherna på hemmaplan.

Mian är inne på samma spår med förhoppningar om att på allvar göra Vallen till en hemmaborg.

– Det blir härligt att komma tillbaka till Vallen. Det är ju någonting vi vill göra med det här nya laget, börja bygga en hemmastatistik som gör att vi får en känsla av att det är vår borg. Här ska inte någon komma över bron, det är lite den känslan man vill skapa med en bra hemmastatistik.

– Vi har pendlat lite upp och ned i våra prestationer på hemmaplan, men nu tycker jag att vi har en uppåtgående formkurva och med hemmapubliken i ryggen kan det förhoppningsvis gå vägen.

Med fyra matcher kvar lever fortfarande hoppet om en allsvensk kvalplats.

– Det är en ynnest att vara med i den kampen istället för att vara nere i botten såklart, men vi vill bygga någonting för framtiden och det är att ha ett lag som kämpar ända in i kaklet oavsett motståndare och allt sådant, så det är en viktig match som väntar där vi vill se en bra inställning, att vi agerar som ett lag och jobbar ihop som mot Jönköping, säger Mian.

– Vi ska ändå försöka koppla bort alla tankar om utgångsläget, det är en match som vilken annan och den ska vinnas helt enkelt och det ska vi göra på vårat sätt.

Zetterström är tydlig med att det bara är tre poäng som gäller nu.

– Vi måste vinna de matcher som är kvar och sedan får vi se om vi har lite tur med de andra resultaten. Det är upp till oss egentligen om vi vill vara med och slåss om det in i det sista. Vi ska göra allt för att vinna de matcher som återstår.

På tisdag kväll alltså, då behövs tre poäng för att drömmen ska leva. Och vi ska göra det tillsammans – Du behövs på plats! Köp din biljett via webben HÄR – ALLA TILL VALLEN!

Fem punkter inför Skövde:

# När de båda lagen möttes tidigare denna säsong slutade matchen 1-1, Niklas Söderberg gjorde målet.

# Inför matchen är det helt jämnt i tabellen mellan lagen, båda står på 41 poäng med 11 segrar, åtta kryss och sju förluster, Brage har dock fyra plusmål bättre när det gäller målskillnaden.

# Skövde är det lag i Superettan som lyckats hålla nollan flest gånger under säsongen med sina nio hållna nollor.

# Skövdes bästa målskytt är anfallaren Jack Cooper Love som gjort 14 mål så här långt.

# En seger för något av lagen placerar dem tre poäng bakom Östers IF som just nu innehar den allsvenska kvalplatsen.

Text av: Sebastian Ruotsalainen

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.