Skip to content

Referat efter dagens förlust

Vi förlorade bortamötet mot Skövde AIK på Södermalms IP inför 885 åskådare efter att hemmalaget vunnit med 1-0 (1-0) efter Hugo Engström gjort matchens enda mål redan i åttonde matchminuten. Sett över nittio minuter var Brage det lag som hade det mesta av spelet, men saknade för dagen den rätta skärpan framför mål för att få med sig några poäng.

Laget

Janne Mian och William Bergendahl hade gjort två förändringar i startelvan sedan senaste seriematchen mot Gefle IF, då Samouil Izountouemoi tog plats på vänstermittfältet och nyförvärvet från Helsingborg, Amar Muhsin direkt gick in i anfallet bredvid Ieltsin Camões.

Första halvlek

På ett soligt Södermalms IP var det Amar Muhsin som satte igång spelet. Matchen började avvaktande under de första fem minuterna, innan hemmalaget skulle ta ledningen med 1-0 i åttonde matchminuten genom anfallaren Hugo Engström som höll sig framme efter ett inspel från Samuel Sörman på högerkanten.

Brage, för dagen iklädda sitt gråa bortaställ, hade svårt inledningsvis att få till något ordnat passningsspel mot ett Skövde som såg mest laddade ut.

Efter den något avvaktande starten, och målet, kunde Brage flytta upp spelet och hota hemmaförsvaret. Kring femtonminutersstrecket kom tre riktigt bra möjligheter. Redenstrand hade en frispark mitt på Skövdes planhalva som hittade huvudet på Camoes som dock nickade utanför. Kort efter hade Brageanfallaren ett nytt bra läge efter Arvidssons inspel från höger, men bollen kom lite för högt för att han skulle få fart i nicken. Tredje möjligheten fick Muhsin, på ett fint inlägg signerat Gustav Berggren, men nicken hamnade högt över ribban.

Brage skruvade upp tempot och tryckte tillbaka Skövde som hade svårt skapa något konstruktivt på offensiv planhalva. I 25:e matchminuten hade IKB ett snabbt anfall där bollen gick som på ett snöre mellan Weilid, Arvidsson och Camões, men där sistnämnde tyvärr tappade balansen när han skulle vända om och avsluta.

Direkt efter ett spelavbrott trettio minuter in i halvleken skapade Skövde två vassa chanser. Först var det Mamadou Ousmane Diagne som rann igenom men avslutade högt över. Nästa chans kom efter Skövdes tredje hörna, där bollen letade sig fram till Elmar Abraham som från nära håll prickade virket.

Gästerna hade ett markant bollövertag, där man ofta försökte ta sig fram centralt. Ett riktigt bra läge fick Johan Arvidsson i 45:e matchminuten efter ett snabbt anfall, framspelad av Camões, men tyvärr gick avslutet utanför Zendejas vänstra stolpe. Mycket i hemmalaget kretsade kring den kvicke mittfältaren Ousmane Diagne som var svårfångad när han satte fart framåt. Precis innan halvtidsvilan hade han ett inspel till Elmar Abraham som sköt rakt på Frodig. En halvlek där Brage skapade mest mot ett försvarsstarkt Skövde.

Andra halvlek

Brage kom ut med samma manskap efter pausvilan. Båda lagen hade hade några halvchanser inledningsvis, där Brage fortsatte kombinera sig fram centralt. Ett riktigt bra läge kom i 52:a matchminuten när Arvidsson hittade Muhsin som avslutade direkt från nära håll, men där Zendejas hann ner med ena handen vid sin vänstra stolpe och täckte ut bollen till en resultatlös hörna. Nästa chans för gästerna kom i 58:e minuten, där det var riktigt nära. Efter en frispark ett par meter utanför straffområdet prickade Redenstrand ribban. Skövde var dock inte ofarliga när man fick tillfälle att vända på spelet. Ousmane Diagne sprang ifrån sin bevakning i 59:e minuten och passade fram till en fri Sargon Abraham som dock vrickade bollen utanför.

Tillställningen gick för en stund ner i intensitet och tempo halvvägs in i halvleken.

Halvvägs in i halvleken genomförde Brage sitt första byte när Izountouemoi fick ge plats åt Pontus Jonsson.

Hemmalaget började spela på resultatet ju längre halvleken fortskred. Men även om Skövde backade hem, sakande de inte chanser. Hugo Engström var nära att brösta in Skillermos inlägg.

Efter 75 minuter gjorde Brage ett dubbelbyte när Berggren och Weilid, fick lämna åt Adil Titi och Emil Tot Wikström.

Men det var Brage som låg närmast ett mål men det var som förgjort att få bollen i nät. Arvidsson hade ett jätteläge från nära håll, Camões en nick i bra läge men båda gångerna utan resultat.

I 88:e minuten gjorde Brage sitt fjärde och sista byte, när Arvidsson lämnade plats åt Ferhan Abic.

Domaren Fredrik Oppong hade lagt till sex tilläggsminuter, men några farligheter lyckades inte ett tröttkört Brage vaska fram.

Sett till det markanta spelövertaget och antal målchanser som skapades borde Brage vunnit matchen. Men Adrián Zendejas i Skövdemålet kombinerat med oskärpa betydde att Brage fick lämna Södermalms IP tomhänta.

Resultatet betyder Brage ligger kvar på sjätte plats i tabellen när halva serien är avklarad.

Förlusten svider såklart, men det är bara att ladda om och ta nya tag, när serien vänder och ta sikte mot nästa match.

Nästa match äger rum söndagen den 28 juli kl 15.00 då Örebro SK kommer till Borlänge Energi Arena.

Text: Olov Lindgren

MATCHFAKTA:

Skövde AIK-IK Brage 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Hugo Engström (8)
Hörnor: 4-7 (3-3)
Varningar, Skövde: Mamadou Ousmane Diagne . Brage: Henry Sletsjoe, Ceasar Weilid
Domare: Fredrik Oppong. Assisterande domare: Viktor Sundberg, Jonas Dahl. Fjärdedomare: Victor Karimi.
Publik: 885 (Södermalms IP).
SKÖVDE AIK (4-4-2): Adrian Zendejas-Marcus Mikhail, Filip Schyberg K), Edvin Tellgren, Samuel Sörman-Mamadou Ousmane Diagne (87 Elias Lindell), Ziga Ovsenek (34 Fritiof Hellichius), Elmar Abraham, Emil Skillermo (76 Filip Drinic) -Sargon Abraham (87 Adrian Zendelovski), Hugo Engström (76 Alex Hall).Ersättare: Markus Fröjd (mv), Armend Suljev.
IK BRAGE (4-4-2): Viktor Frodig-Chris Redenstrand, Oskar Ågren, Alexander Zetterström (K), Cesar Weilid (75 Emil Tot Wikström)-Samouil Izountouemoi (67 Pontus Jonsson), Henry Sletsjøe, Gustav Berggren (75 Adil Titi), Johan Arvidsson (88 Ferhan Abic)-Amar Muhsin, Ielstin Camões.Ersättare: Eirik Asante Gayi, Malte Persson, André Bernardini (mv).