Skip to content

Inför Sandvikens IF med William Bergendahl

Foto: Henrik Hansson

Efter två raka segrar mot Örebro SK och Gefle IF, väntar på lördag kl.13.30 säsongens tredje träningsmatch då seriekonkurrenten och nykomlingen Sandvikens IF står för motståndet på Borlänge Energi Arena.

-Jag hoppas vi kan se lite samma saker som mot Örebro, säger Bragetränaren William Bergendahl och utvecklar: 

-Att vi i vårt anfallsspel har ett djupledsspel där vi spelar bollen framåt och tar oss in bakom motståndarna och skapar chanser. Sedan vi vill så klart också se ett bra försvarsspel utifrån det vi jobbat med, gå högt när vi har möjligheter till det och vara kompakta när vi är låga. I en fotbollsmatch behöver man vara bra i alla delar. Sedan kommer några som inte spelade fullt så mycket mot Örebro få fler minuter.

Mot ÖSK på Behrn Arena kunde Brage efter en väl genomförd match dra det längsta strået efter att ha vänt ett 1-0-underläge till seger med 1-2.

-Många av delarna vi arbetat med sitter på plats på ett ganska bra sätt, hur vi går från våran speluppbyggnad till att skapa kontringsliknande anfall och bli hotande. Jämfört med Geflematchen hittar vi mer rätt i våra offensiva positioner. Sedan var det också viktigt att ge ett gäng spelare mer speltid och känna på den trötthet som kommer från minut sextio i en fotbollsmatch.

Sandvikens IF har under flera säsonger varit ett topplag i ettan, och efter att säsongen 2022 förlorat mot Örgryte IS i kvalet till Superettan, vann man serien ifjol, tre poäng före Nordic United. Det betyder att Rödvästarna är tillbaka i landets näst högsta serie för första gången sedan 1991.
Gästrikarna, med Eldar Abdulic vid rodret, har till säsongen bland annat värvat Calvin Kabuye från AIK (utlånad till Östersunds FK förra säsongen), Taulant Parallangaj (Halmstads BK) och Mohammed Mahammed som spelade fjorton matcher för Västerås SK ifjol.

Sandviken har så här långt hunnit med att spela två träningsmatcher (förlust borta mot Örebro SK 1-2, och vinst 7-0 hemma mot Sandvikens AIK). William Bergendahl menar att det är ett bra lag man kommer att ställas mot på lördag.

-Jag såg lite av dem förra året, och har sett delar av deras matcher i år. De är ett spelande lag som vill hålla i bollen och är duktiga i sin speluppbyggnad. De tar ganska stora risker i sin speluppbyggnad. Det är en typ av motstånd som kan passa oss ganska bra att få som en utmaning. Ska man pressa dem högt behöver man vara noggrann och jäkla bra för att få bett i det.

Drygt två veckor återstår till svenska cupen och första tävlingsmatchen. Tycker du laget är där ni vill vara?

-Ja, det ser ut som vi ligger väldigt bra i fas i det kollektiva, vi har en kritisk vecka nu. Det är tredje veckan i rad vi har pushat mycket träning i kombination med att spela matcher. Det vi kommer att se till är att göra klart den här veckan på ett bra sätt och sedan kommer vi ta två dagar ledigt efter Sandvikenmatchen. Efter det kommer vi ta lite sats mot Svenska Cupen.

Tidigare i veckan blev det klart med mittbacken Oskar Ågren, 25, och anfallaren Ömür Pektas, 22. Två spelare som Bergendahl väntar mycket av.

-Oskar har de egenskaper vi letat efter sedan Pontus (Rödin) försvann. Han är bekväm att spela på västersidan, bra med bollen och duktig i uppspelsfas. Han kommer in med ledaregenskaper, trots att han inte är så gammal, och är en kommunikativ mittback. Ömür är främst på plats för att konkurrera på en ”nia” position. En spännande spelare som i division 1 och 2 (IFK Stocksund) har gjort väldigt många mål, det är en duktig målskytt. Han har erfarenhet i elitfotbollen efter ett halvår i Varbergs BoIS. Han är på ett bra ställe att nu ta sats och etablera sig inom elitfotbollen.

Det finns en del frågetecken i truppen inför lördagens match. Ferhan Abic är sjuk och har ryggproblem och kommer definitivt missa matchen. Vidare har Malte Persson en överansträngd baksida, Johan Arvidsson har varit sjuk i veckan och Cesar Weilid har problem med en baksida.

Text: Olov Lindgren 

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.