Skip to content

Matchdag Svenska cupen: FC Stockholm – IK Brage

Matchdag: Svenska Cupen
Vi möter: FC Stockholm Internazionale
Plats: Kanalplan – Hammarby IP
Matchstart: 19:00
Biljettinformation: Köp din matchbiljett här
TV/webbsändning: Ingen sändning

Ikväll, onsdag, går vi in i Svenska cupens andra omgång där vi på Hammarby IP möter Ettan Norra-laget FC Stockholm Internazionale.

Huvudtränaren Klebér Saarenpää hoppas att man kan ta kontroll över tillställningen redan från start och sedan diktera villkoren.

-Viktigt för oss i en sådan här match att sätta ett högt tempo i matchen. Förhoppningsvis är vi vana med ett högre tempo och kan utnyttja det så mycket som möjligt, säger han och pekar på saker han vill se i själva spelet.

-En aggressivitet i försvarsspelet och samtidigt göra det väldigt enkelt i anfallsspelet och flytta boll väldigt fort.

-Samtidigt ska vi också ha respekt för motståndarna som är ett bra spelande fotbollslag.

FC Stockholm Internazionale, som gör sin andra raka säsong i ettan, kanske inte är det lag i serien som har fått de största rubrikerna. Men det finns flera spelare som spelat på en högre nivå. Dida Rashidi (IK Frej, Örgryte IS, Syrianska FC), Daniel Sterner (Gais), David Zlotnik (IK Frej), Marcus Degerlund (VSK, Hammarby, J-Södra), Jens Stigedahl (Umeå FC) och sommarförvärvet Linus Mattsson från Skövde AIK har samtliga spelat i superettan. I truppen finns också Eyasu Alemayehu som har en hel del matcher i ettan.

Hur mycket vet ni om FC Stockholm Internazionale?

-Vi har analyserat dem. Självklart brukar man inte ha lika bra koll på varje individ (i division 1), men många av de här spelarna har ändå varit på Superettannivå. Många spelare känner vi till sedan tidigare, säger Saarenpää, som hoppas kunna läsa in motståndarnas struktur till onsdagens match.

Förra säsongen slutade FC Stockholm nia, och just nu parkerar laget på sjätteplats. Med tolv matcher kvar ligger man i ingemansland med lika många poäng (tio) upp till det övre som nedre kvalstrecket.

-Vi får se vad de väljer göra i en sådan här veckomatch. De har också en serie att förhålla sig till.

Sedan Klebér Saarenpää tillträdde som chefstränare har vi inte missat att gå vidare från andra omgången. Det har blivit segrar mot Västerås SK, Dagsbergs IF, Vasalunds IF, Arameisk-Syrianska IF och IK Sleipner vilket betytt fortsatt gruppspel efterföljande vår.

Vad skulle en vinst betyda för självförtroendet?

-Alltid skönt att vinna fotbollsmatcher, men framför allt betyder det att ett viktigt gruppspel är säkrat inför nästa år, så man har de tre matcherna inplanerade. För hamnar man utanför kan det vara svårt att hitta träningsmatcherna i den perioden, då de flesta är upptagna av cupspel.

Med tanke på att det är match redan på söndag igen, kommer Brage att lufta truppen för att ge flera speltid.  

-Vi kommer att rotera så mycket vi kan. Många som inte spelat så mycket på sistone, kommer få möjligheten att visa upp sig i en tävlingsmatch där det är någonting som gäller. Det är en bra möjlighet att få igång flera spelare.

Till skillnad från senaste matchen mot Landskrona, väntas i stort sett en helt ny startelva.

-Vi kommer byta hela elvan i princip, där bara Pontus Rödin är kvar i och med att han är avstängd på söndag. Sedan säkrar vi upp på bänken för att ha tillräckligt (med spelare) för matchen, säger Saarenpää.

 Vi har hela truppen tillgänglig förutom anfallaren Ieltsin Camões som har har haft tandproblem och missat veckans träningar.

Matchen startar kl.19:00 på Kanalplan. Matchen TV/webb-sänds inte, så följ resultatrapportering via våra sociala medier.

Fem punkter inför FC Stockholm Internazionale:

  • FC Stockholm Internazionale är ett av 13 lag från Ettan som är kvar i cupen.
  • Säsongen 2022/23 slutade vi tvåa i gruppspelet efter Hammarby IF, men före Norrby IF och GIF Sundsvall.
  • Brage har aldrig vunnit Svenska cupen, men var framme i final 1979/80 mot Malmö FF. Skåningarna vann med 7-6 e. straffar (0-0 full tid och fl.).
  • Grönvitt är direktkvalificerade till omgång 2, medans Stockholm Internazionale slog ut division 2-laget Karlbergs BK (1-2).
  • Vinnande lag är klara för gruppspelet i februari/mars 2024.

Text: Olov Lindgren 

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.