Skip to content

Referat efter Boo FF

I en jämn tillställning blev det seger i genrepet mot division 1-kollegan Boo FF med 2-0 (1-0) på Borlänge Energi Arena. Moa Hansson gav hemmalaget ledningen med 1-0 i sjätte matchminuten efter en fin djupledskombination innan Emma Halvarsson, i andra halvleken, fastställde slutresultatet till 2-0 på en retur.

-Det ser bra ut, säger målskytten Moa Hansson inför den kommande säsongen.

Matchen var jämn. Brage vann tack vare bättre effektivitet. Gästerna, som slutade på en fjärdeplats i fjol i Division 1 mellersta gav Brage fullt jobb i nittio minuter.

-Även om det bara var en träningsmatch så betyder segern mer än vad man tror, säger Bragetränaren Fredrik Bengtsson som tycker det fanns mycket att ta med sig till seriepremiären mot Enskede nästa lördag.

-Vi hotar motståndarna på ett annat sätt än tidigare. Det var ett bra motstånd idag, säger Bengtsson som tror Enskede kommer vara en motståndare av samma kaliber.

Laget:

Brage hade gjort fyra förändringar i startelvan efter senaste matchen mot GUSK. Olivia Wallner tog plats mellan stolparna medan Johanna Rundström var tillbaka i backlinjen. På mitten fanns Emma Halvarsson och längst fram Rut Isberg.

Bästa tänkbara start:

Brage öppnade matchen klart bäst och dominerade första tio, tolv minuterna där spelet i stort sett enbart ägde rum på Boos planhalva. Johanna Rundström och Hanna Torstensson hade tidigt ett par fina aktioner på högerkanten som skapade oreda i gästernas försvar. Men det var en fin sekvens centralt på Boos planhalva som låg bakom Brages ledningsmål till 1-0 i sjätte matchminuten. Moa Hansson passade Maja Andersson, som i sin tur hittade Emma Halvarsson som elegant både klackade och tunnlade sig förbi en av Boos mittbackar fram till Moa Hansson som rullade in bollen bakom målvakten Sandra Ålander i Boo.

-Det var bara att lägga in, säger 20-åringen efter sitt första mål i Bragetröjan. Nyförvärvet från Sandvikens IF har en mer offensiv roll i Brage än vad hon hade i SIF.

-Där spelade jag som sexa, nu är jag mer involverad i sista tredjedelen.

Hur har det varit att komma in i laget?

-Alla har varit välkomnande, säger Moa som tycker hon har hamnat helt rätt.

-Vi är ett spelande lag, med ett spel som passar mig.

Brages inledning av matchen var magnifik där presspelet fungerade fullt ut, samtidigt som man snabbt återerövrade bollen när man tappade den.

Boo, som på försäsongen förlorat mot elitettanlaget Bollstanäs (1-4) men vunnit mot Brages premiärmotståndare Enskede IK med 2-1, jobbade sig in i matchen efter tio minuter. Halvvägs in i halvleken hade bortalaget fyra klara målchanser inom loppet av tre, fyra minuter. Nora Belin hade ett skott tätt över, lagkaptenen Julia Edholm hade en nick som gick rakt på Wallner, och Belin på nytt ett skott tätt över. Sedan var Tilde Zander farligt framme men fick ingen ren träff.

Fredrik Bengtsson var helnöjd över inledningen, men vet inte varför man sedan tappade spelet.

-Vi kommer in i det bra första halvan av första halvleken. Vi gör ett bra mål där vi fortsatte att spela i straffområdet. Vi tryckte på och var aggressiva.

-Men sedan börjar vi backa hem, säger Bengtsson som fick se gästerna ta över spelet.

Brage hade svårt hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel från inledningen av matchen men kom till ett jätteläge strax före paus. Efter Boo haft en frispark på offensiv planhalva, kom Halvarsson och Torstensson i ett 2 mot 1-läge mot gästernas back Nora Boldt, men en vaken Sandra Ålander läste situationen och kunde slänga sig med fötterna före och få bort bollen framför en anstormande Torstensson.

Andra halvlek:

Brage gjorde ett byte i paus när Elin Hjälte kom in för Luna Hermansson som fått en smäll på armen. Hjälte låg bakom ett anfall som avslutades med ett skott i ribban, sedan ett pass snett inåt bakåt till Isberg som avslutade över. Hjälte var också inblandad i Brages 2-0-mål som kom efter en kontring iscensatt av Sandin och Torstensson, där bollen gick som på ett snöre där Hjältes skott först räddades av Ålander, men där Halvarsson höll sig framme på returen och skickade in 2-0.

Efter målet tog gästerna över spelet. Snabba anfallaren Nora Belin fick mycket yta och hennes framspelning till en omarkerad Ellen Karlgren Hygge skulle varit mål om inte Olivia Wallner gjorde en klassräddning från nära håll.

Boo FF, som på sikt har målet ta sig upp till elitettan, jagade frenetiskt ett ledningsmål. Grönvitt lyckades dock hålla tätt tack vare ett bra försvarsspel.

Brage gjorde en bra insats i stora delar av matchen, vilket lovar gott inför seriepremiären.

Moa Hansson, menar att det var mycket som såg bra ut.

-Vi går ut starkt, har bra kombinationer och är starka i offensiven. Sedan blir vi bekväma efter 1-0 och blir nerpressade. Men vi är bra i boxen och i försvarsspelet. I andra  halvleken sätter de hög press, men vi försöker spela oss ur situationerna, säger Hansson som ändå tycker att man behöll lugnet i spelet.

Nu kommer laget vila i tre dagar innan träningsveckan börjar på tisdag med sikte mot Enskede.

Sammanfattningsvis en väl genomförd match där vi fick en rejäl genomkörare mot ett riktigt bra Boo FF.

Nu laddar vi om batterierna till seriepremiären som äger rum lördagen den 6 april, kl.13:00 när fjolårets sexa i division 1 mellersta, Enskede IK, kommer till Borlänge Energi Arena.

Text: Olov Lindgren