Så gick snacket efter matchen mot Utsikten

Vi fick inte den start vi hade önskat när serien gjorde omstart med bortamöte på Bravida Arena mot nykomlingen Utsiktens BK. Det blev en tung förlust med 1-0 (0-0) i en match där vi inte kom upp i förväntad nivå.

I första halvleken var det Utsikten som hade kommandot och lägen att spräcka målnollan. Vi hade under stora delar av matchen problem att få till något ordnat anfallsspel.

Lagkapten Alexander Zetterström var besviken efteråt både över resultatet och insatsen.

-En extremt svag första halvlek från vår sida. Det är slarvigt offensivt på stora delar av planen. Vi tappar mycket boll och slår felpassningar, då blir det jobbigt. Vi får jaga mycket.

Fysiskt starka Utsikten hade bra koll på händelserna och kom till en handfull chanser före paus.

-Vi vet att de är ett fysiskt lag och smäller på. Egentligen är vi det också, men idag lyckas vi inte komma upp i duellspelet på den nivå vi vill vara på. Defensivt släpper vi till för många lägen.

Matchens enda mål kom i början av andra halvleken när Utsikten utnyttjade en kommunikationsmiss mellan Viktor Frodig och försvaret.

-Det är en boll som går över backlinjen som jag ändå tycker att vi hinner ner på och kan störa den spelaren tillräckligt mycket för att inte få ett farligt läge. Sedan kommer Viktor också ut och det blir en liten miss i kommunikationen. Han (Albin Skoglund) lyckas få en fot på bollen och så är det öppet mål.

Även om det blev en uppryckning sista halvtimmen var Zetterström inte nöjd med prestationen.

-Det är egentligen ingen bra halvlek det heller.

Närmast mål var inhopparna Douglas Karlberg och André Reinholdsson, som dock saknade effektiviteten som visats i tidigare matcher.

-Vi försöker och skapar två jättebra lägen, men gör vi inte mål och då är det svårt att vinna matcher.

Var ni värda en poäng, eller tycker du de vinner rättvist?

-De vinner rättvist. Vi är inte där, de var bättre än oss på många positioner, då är vi inte värda någon poäng.

Hur ska ni komma tillbaka efter dagens match?

-Vi analyserar den här matchen vad vi gjorde dåligt och lära oss av det. Sedan slänger vi matchen i papperskorgen.

-Misstag kommer vi också göra längre fram, det är inget konstigt med det, men det är surt.

Att vi ligger i toppen av serien, tycker han inte påverkade spelet och att man inte känner sig som ett jagat villebråd.

-Nej, den känslan har jag inte, och det tror jag inte gruppen heller har. Det är inte så att vi är på väg att sväva iväg, jag tycker vi har fötterna på jorden. Vi kliver inte ut till någon match och tror det ska vara enkelt. Det finns ingen enkel match i Superettan. Alla lag kan slå alla, det är tuffa matcher, avslutar han.

Brages chefstränare Klebér Saarenpää, hade svårt att hitta något att glädjas åt efter matchen, trots att matchbilden blev lite som förväntat.

-Ibland när vi sätter upp en taktisk plan och sätter upp ytor så kan motståndarna göra något annorlunda, som omkullkastar det. Men idag blir det exakt som vi vill och ritat upp det. Men i första halvlek är vi inte närheten att lyckas att göra det vi vill göra.

-Vi är faktiskt inte bra i första halvlek överhuvudtaget, vilket gör att vi får en hel del bolltapp och får jobba otroligt mycket i defensiven. Det är stora ytor, och då pratar man om hur man ska använda dem, och checka bort sin markeringsspelare – och där är vi inte tillräckligt starka. Så där måste vi göra bättre. Det fanns mer att önska och vi snackade ihop oss i halvtid.

Men den andra halvleken hann knappt börja innan hemmalaget fick ett ”skitmål” som skulle visa sig bli matchens enda.

-Vi får en dålig start av andra halvlek, och den situationen ser inte bra ut.

I den andra halvleken skapade vi två, tre lägen, men Klebér tyckte att den rätta skärpan saknades.

-Kvaliteten var inte där idag. Vi måste vara ödmjuka och acceptera vart vi är och vilken nivå vi håller, och ta det därifrån till nästa match.

Vad säger du om trippelbytet ni gjorde efter dryga timmen?

-Det är väldigt kvavt och varmt och folk blir trötta. Vi måste jaga, men jag tycker vårt anfallsspel inte är tillräckligt bra sista tredjedelen. Sista passningen är inte tillräckligt bra, vi är otydliga. Det hackar för oss.

Att man kommer från ett längre speluppehåll vill han inte säga påverkade insatsen.

-Det är lika för alla. Vi är bra igång så det är inga konstigheter. Tråkigt att vi gör en sådan prestation. Det är lika bra att städa undan den, och sedan ta resterande 19 matcher.

I och med 1-0 förlusten var det första matchen vi fick lämna utan mål framåt

-Vi är inte värda ett mål heller, avslutar Saarenpää krasst.

Anfallaren Douglas Karlberg, byttes in i andra halvleken, efter att han varit på skadelistan de två senaste seriematcherna. Han hade varit på planen i drygt tio minuter när han fick en fin passning från Joakim Persson, och kom fri med Johan Brattberg, men utan att lyckas överlista ”Kikens” målvakt.

-Det ska vara mål. Vi ska ha 1-1, jag får ett superläge. Försöker gå för en tunnel, men målvakten lyckas rädda den. I övrigt gör vi en jättedålig match. Vi har dålig kvalitet i mycket av det vi gör. Jättemycket passningar som går till fel spelare och slarv. Jag lyckas inte heller. Generellt d-a slarvigt och dåligt.

Hur var det att vara tillbaka på planen efter att du missat några matcher?

-Kul. Jag var väldigt taggad skulle jag vilja säga. Men surt att komma tillbaka med en förlust.

Klebér och övriga i tränarteamet gjorde ett trippelbyte i mitten av andra halvleken när både Karlberg, Reinholdsson och Sletsjøe kom in.

Vad sa tränarna vid trippelbytet?

-Vi försökte få till det vi får till, och det är kvaliteten tycker jag. Få lite tryck.

-Det är bara att pumpa på. Vi behöver revansch efter det här. Vi behöver höja oss d-a mycket om vi ska ha chans mot VSK, så här kan vi inte spela, säger han inför nästa söndags möte mot sin tidigare klubb.

Vad måste ni göra bättre?

-Vi har slarvfel i alla led egentligen. Vi kan börja med basic grejer.

Resultatet betyder att det tätnar i seriens toppskikt. HBK och Brage ligger fortfarande topp två i en haltande tabell. Medans Utsikten avancerade upp till tredje plats, en poäng efter IKB.

Nästa söndag väntar ännu en bortamatch, när Västerås står för motståndet. Det väntas ett stort Bragefölje på bortaläktaren, hoppas vi ses där. Tillsammans ska vi ha revansch!

Text: Olov Lindgren.