Skön seger mot Skövde på Vallen

Efter en väl genomförd match blev det en mycket rättvis Brageseger hemma mot Skövde med 3-2 (2-1). Siffrorna var smickrande för Skövde då vi kunde gjort fler än tre mål.

Brage tog ledningen med 1-0 efter knappa halvtimmen genom Emil Tot Wikström, innan Skövde kvitterade kort därefter till 1-1. Strax före halvtidsvilan satte IeIstin  Camões oss i ledningen igen med 2-1. Ett för kvällen ostoppbart hemmalag, spädde på sin ledning tidigt i andra halvlek med 3-1 genom en ”häxpipa” från Jacob Stensson. På stopptid kunde Skövde putsa till siffrorna till 3-2.

Laget

Vi kom till start med en förändring i startelvan sedan matchen senast mot Östersund. Det var att Kevin Nyarko tog plats i anfallet, och Gustav Berggren började på bänken. Bland avbytarna fanns Pontus Jonsson åter med, medan Filip Sjöberg denna gång ställdes utanför truppen.

Första halvlek

Med ett markant boll och spelövertag var det grönvitt som öppnade bäst då Skövde inte fick låna bollen de första tio minuterna. En frispark efter sju minuter, slagen av Christopher Redenstrand, nådde Camoes i straffområdet men nicken gick tre decimeter över Otto Lindells ribba. Grönvitt vårdade passningsspelet, och spelade med ett stort tålamod. Tot Wikström hade ett inspel från vänster position, men bollen hamnade bakom Seth Hellberg. Skövde, som är erkänt skickliga på fasta, hade efter kvartens spel en dubbelhörna, som aldrig utmynnade i någon målchans. En bra IKB kombination, ett par minuter senare, avslutades med ett missriktat avslut från Hellberg. Även om SAIK flyttade upp spelet var det Brage som var det bättre laget. En snabb spelvändning, iscensatt av Seth Hellberg, hittade Tot Wikström, men Skövdebacken Gustav Broman precis komma mellan och bryta.

Nyarko, Camoes och Hellberg pressade högt när Skövde byggde upp sina anfall. Det var också en sådan press som låg bakom ledningsmålet 1-0 i den 26:e minuten. Efter ett Skövde inkast på IKBs planhalva tog Kevin Nyarko bollen från Elias Lindell och frispelade Emil Tot Wikström som behärskat chippade bollen över en utrusande Otto Lindell. Skövderepliken kom dock omgående när Isak Bjerkebo strax utanför straffområdet skickligt chippade bollen över Bernardini, och det var utjämnat till 1-1. Efter dryga halvtimmen frestade Henry Sletsjoe med en volley som Lindell tippade över ribban till en hörna. Vi ökade tempot, och dominerade halvleken ut och spelade ut SAIK. Seth Hellberg fick ett kanonläge i straffområdet efter Tot Wikströms förspel, men avslutet gick utanför. Vi fyllde på med flera spelare i anfallen, och ett ledningsmål hängde i luften. Vi gick på knock mot ett Skövde som hängde alltmer mot repen. Grönvitt vann alla dueller, och till sist fick vi utdelning när IeItsin Camoes i den 45:e minuten satte oss i ledning igen med 2-1. Ledningsmålet kom efter Tot Wikström från kortlinjen spelade snett inåt bakåt till Christopher Redanstrand, som direkt passade Camoes som ren framför mål sträckte ut sitt högerben, och liggande förpassade bollen i mål. Ledningen i halvtid kändes mycket välförtjänt, där vi hade nästan allt av spelet.

Andra halvlek

Inga byten gjordes till den andra halvleken från något av lagen. Tidigt märktes det att vi inte skulle dra oss tillbaka och bevaka ledningen, utan vi försökte att sätta spiken i kistan med ytterligare ett mål. Efter 53 minuter utökade vi ledningen till 3-1 genom Jakob Stensson som med högern fick på en drömträff i krysset, efter minst lika vackert förarbete av Emil Tot Wikström och Seth Hellberg, som satte upp ”Jacke” i en perfekt position utanför straffområdet. Ett resignerat Skövde gav oss stora ytor, och det kändes som det skulle komma fler mål. Det var farligt varje gång Brage anföll. Både Nyarko och Hellberg var farligt framme första kvarten. Ett håglöst Skövde verkade redan kastat in handduken, trots att det återstod nästan en halvtimme. Men från ingenstans avslutade Hugo Engström med ett skott i stolpen dryga tjugo kvar. Efter en liten Bragedipp, var det bud på hemmamål igen, när Camoes inlägg nådde Kevin Nyarkos panna, men avslutet smet strax utanför. Brages #19 hade ännu ett vasst läge, när återigen IeIstin Camoes stod för framspelningen, men Otto Lindell kom ut perfekt i sin utrusning. Vi skapade flera skarpa målchanser, och att det inte blev fler hemmamål, ska Skövde tacka en storspelande Otto Lindell för. Istället kunde Skövde reducera till 3-2 när två av de fyra tilläggsminuterna var kvar. Vi kunde dock hålla ställningarna tiden ut och bärga tre blytunga poäng och skapa oss andrum till de jagande lagen bakom oss i tabellen då vi nu flyttat upp till en niondeplats.

Nästa match spelas mot GIF Sundsvall söndagen den 8 oktober kl 15.00 på NP3 Arena.

Text: Per Lindgren.

Matchfakta

IK Brage-Skövde AIK 3-2 (2-1)
Mål: 1-0 Emil Tot Wikström (26), 1-1 Isak Bjerbo (28), 2-1 IeIsin Camoes (45), 3-1 Jacob Stensson (53), 3-2 Darrell Kamdem Tibell (90+3)
Varningar: IKB: Skövde: Lukas Rhöse, Isak Vidjeskog.