Nyheter 2019-05-26 Förlust mot J-Södra Förlust mot J-Södra
2019-05-26   Skrivet av:

Det blev förlust för IK Brage i bortamötet mot Jönköpings Södra. I en tight historia kunde hemmalaget Jönköping vinna med 2-0 (0-0) där de båda målen kom i matchens slutminuter.

-Det var ett ställningskrig och kunde gått hur som helst, säger Brages ytterback Pontus Hindrikes, efter slutsignalen.

 

Matchen var på väg att sluta mållös, men Jönköpings ersättare Jakob Orlov och Fabio Gama dos Santos avgjorde till hemmalagets fördel med varsitt mål.

 

1-0 kom i 83:e matchminuten när Orlov nådde högst i en tilltrasslad situation. Pontus Hindrikes menar att målet kom oturligt.

-Det var ett bolltapp och de får en omställning. Det blir en en-mot-en situation på min kant och han (Jetmir Haliti) kommer ner mot kortlinjen, det blir en touch på mig, och en loop över Rosendal (Peter). Sedan är det svårt för ”Matte” (Mattias Liljestrand) när en spelare kommer kommer bakifrån och hoppar högst.

 

Brage gjorde sedan på stopptid ett sista desperat försök få till en kvittering i samband med en hörna, när Rosendal följde med upp i anfallet. Men Jönköping kunde vinna bollen på Brages planhalva och Fabio Gama dos Santos kunde från nästan halva planen lägga in 2-0 i tomt mål.

 

Brages tränare Klebér Saarenpää hade förväntat sig en tight historia och fick rätt i sin profetia.

-Jag hade gissat 0-0 före matchen. Det var två disciplinerade lag som bjöd på väldigt lite. De var strået vassare i sin offensiv och att såra och locka in oss i en press som inte var tillräckligt aggressiv, men vi lyckas stå emot det. Men sedan lyckas de skjuta hål på oss centralt. Första målet stänger igen matchen.

 

Brage hade gjort två förändringar i startelvan sedan matchen mot Syrianska. Anton Lundin var tillbaka efter sin varningsavstängning och tog plats på yttermittfältet, medans anfallaren Jonathan Lundbäck fick göra sin andra match från start.

 

Det var hemmalaget Jönköping som inledde matchen bäst. I sjätte matchminuten vände Edin Hamidovic runt i straffområdet och fick på ett avslut som Peter Rosendal lämnade retur på, men som han själv kunde ta hand om. 

 

Jönköping fick mycket ytor på kanterna där förre Bragespelaren Alexander Jallow och Jetmir Haliti ofta kom till inläggslägen. Brage var dock väl samlade centralt och tog hand om allt.

 

Alexander Jallow, som haft problem med baksida lår, har inte riktigt kommit upp i sin fulla kapacitet under våren men verkar vara på gång.

-Det känns bra. Jag börjar komma i form och då kommer jag också till mycket inläggslägen och och skapar chanser.

 

Det var i samband med U21-landslaget i våras som han fick en liten bristning baksida lår som hämmat honom en del.

-Det har stört mig hela säsongen, men nu känner jag att jag börjar komma igång, säger Avestasonen som blev utnämnd som matchens bästa i hemmalaget.

 

Hur var det att möta Brage?

-Det var en tuff match. De är ett skickligt lag. Men jag tycker vi gjorde en bra match sett över hela matchen.

 

Jallow som spelade i Brage halva säsongen 2015 och 2016, tycker det var  kul möta sitt tidigare lag.

-Det är alltid speciellt att möta dem. Det är många i laget jag känner och jag hade en jättebra tid där. Så det är extra laddat att möta Brage.

 

Efter kvarten spelad kom Brage högre upp i banan och hade en del farligheter. Bjarni Mark Antonsson bröt fram på högerkanten och sköt ett skott ur snäv vinkel som dock Frank Pettersson kunde rädda. Ett av få Brage avslut i första fyrtiofem.

 

Det var annars ett visst spelövertag för J-Södra i första halvleken. I 26:e matchminuten hittade Jetmir Haliti, utmärkt i hela matchen, en diagonalpassning Amir Al-Ammari som drog till direkt men där Rosendal var med och räddade vid högra stolpen.

 

Jönköping ägde mest boll och satte stundtals Brage under tryck. Men som oftast den här säsongen var Brage mycket säkra i försvarsspelet och Jönköping hade svårigheter att hitta öppna ytor.

-Men jag tyckte vi hade lite problem när de får vända. Men vi var ändå disciplinerade och löser situationerna, säger Pontus Hindrikes.

 

Brage hade en bra period efter timmen spelad då man fick mer att säga till om i offensiven. Men de där riktigt vassa chanserna hade man svårt komma fram till.

 

Jönköping kunde efter Brages spelövertag, komma in i matchen igen. I 68:e matchminuten hade Amir Al-Ammari ett tungt skott som Rosendal fick kasta sig i sin fulla längd för tippa till hörna.

 

Brage bytte in André Kamp och Oscar Lundin med tjugo kvar, men utan att det ändrade matchbilden.  

-Vi förmådde inte att få till det offensivt på den nivå vi ville, säger Klebér Saarenpää.

 

Närmast ett Bragemål kom när Jönköpingskaptenen Fredric Fendrich med ett hemåtpass höll på ställa till det, men Kristian Andersen fick inte bollen på mål.

 

J-Södra kunde sedan avgöra matchen i slutskedet, när inhopparna Orlov och Fabio Gama hittade nätet.

-Jag är glad över segern, konstaterade Jönköpingsbossen Andreas Brännström efteråt.

-Det var en stängd historia och vi fick inte mycket gratis. De var disciplinerade. Vi visste att det inte skulle bli ett böljande spel. Det är tålamod och små marginaler idag, och vi drar det längst strået.

 

Jönköping Södra, som har haft många skador tidigare, har börjat få tillbaka spelare.

-Idag hade vi lyxen att ha två pigga forwards vi kunde byta in. Orlov (Jakob) är en tung boxspelare, säger ”Brännan” om en av sina matchvinnare.

 

I tabellen fick Brage se sig passerade av Jönköping, som nu ligger på positiv kvalplats.

 

Alexander Jallow vill dock inte blicka för långt fram.

-Vi tar en match i taget och kommer inte sväva iväg.

 

Jallow menar att det ofta kommer mycket målchanser i slutet av matcherna och att man måste ha fokus till matchen är över.

-Man kan inte slappna av efter 80 minuter. Jag tycker vi var lite bättre överlag idag. De hade en period i andra halvleken, men sedan tog vi tag i det igen.

 

Som i senaste matchen mot Syrianska haltade anfallsspelet. De riktigt vassa målchanserna var lätträknade för Brage.

 

Pontus Hindrikes menar att man har saker att jobba med i det offensiva spelet.

-Vi hade svårt hitta de heta chanserna. Det var problem den sista tredjedelen.

 

Det sena poängtappet svider förstås extra mycket.

-Så är det. Kryss hade varit rättvist idag, menar Hindrikes.

 

I den haltande tabellen ligger Brage fyra med samma poäng som trean Jönköping.

-Det är tight. Det gäller att vinna sina matcher.

 

Nu väntar krislaget Östers IF borta nästa måndag.

-På nytt en gräsmatch. Jag hoppas att vi nu är inspelade på gräs, avslutar Pontus Hindrikes.

 

Text: Olov Lindgren

Foto: Janne Nilson


Lämna kommentarer

Jönköpings Södra IF-IK Brage 2-0 (0-0)

Mål: 1-0 Jakob Orlov, (83), 2-0 Fabio Gama dos Santos (90+2).

Varning, Jönköping: Fredric Fendrich. Brage: Pontus Hindrikes.

Domare: Robert Daradic. Assisterande domare: Daniel Yng, Daniel Gorgievski.

Publik: 2288 (Stadsparksvallen).

 

Jönköpings Södra IF: Frank Pettersson-Jetmir Haliti, Tom Siwe, Sebastian Crona, Jesper Svensson, Alexander Jallow-Enock Kwakwa, Fredric Fendrich (K), Amir Al-Ammari-Edin Hamidovic (Fabio Gama dos Santos, 90), Daryl Smylie (Jakob Orlov, 75). Ersättare: Tommy Thelin, Benjamin Tannus, Oliver Eriksson Dorji, Nikola Tkalcic, Ahmad Abdullahi Gero.

 

IK Brage: Peter Rosendal-Pontus Hindrikes, Carlos Garcia (Jonathan Morsay, 85), Mattias Liljestrand, Benjamin Hjertstrand-Robbin Sellin (K), Bjarni Mark Antonsson, Seth Hellberg (Oscar Lundin, 71), Anton Lundin-Jonathan Lundbäck (André Kamp, 71), Kristian Andersen. Ersättare: Adrian Engdahl, Alexander Zetterström, Christian Kouakou, Simon Stenberg. • sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.